Η απαξιωση

Η ενημέρωση σίγουρα δεν είναι και το φόρτε της κυβέρνησης. Συνειδητά, δεν επιθυμεί έλεγχο, οφείλουμε όλοι να την χειροκροτούμε. Έδωσε με πλήρη αδιαφάνεια, τα 20 εκατομμύρια ευρώ και νομίζει ότι καθάρισε. Η Βουλή είναι ημίκλειστη εδώ και μήνες, οι Υπουργοί από την αρχή της θητείας τους ήταν μονίμως πίσω βάσει σχεδιασμού, για να μην θολώνουν την εικόνα του ΠΘ και η αντιπολίτευση σε ουσιαστική αδυναμία να παρεμβαίνει και να προβάλει ζητήματα. Αυτά σε κεντρικό επίπεδο. Σε περιφερειακό ακόμη χειρότερα. Δεν ασχολείται κανείς με τις λεπτομέρειες στην «επαρχία», εξάλλου η δοκιμαστική πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου είναι κυρίαρχο θέμα ενδιαφέροντος, σε μια χώρα που ξεχνά ότι έρχεται ύφεση πολλών μονάδων. Για παράδειγμα, τι συμβαίνει στη Θράκη. Πέραν των γενικών θεμάτων, υπάρχει ο Έβρος ως μόνιμη πηγή εντάσεων με την Τουρκία ειδικά το τελευταίο διάστημα και ως πύλη εισόδου μη νόμιμων μεταναστών, που διαχέονται πεζοί μέσω της Εγνατίας στην υπόλοιπη χώρα, για να ακολουθήσουν τη γνωστή μοίρα τους . Τα ανοιχτά σύνορα με Τουρκία και Βουλγαρία, που τα τελευταία χρόνια είχαν μεγάλη θετική επιρροή στην οικονομία της περιοχής, μετατρέποντάς την σε μαζικό τουριστικό προορισμό για τους γείτονες  έκλεισαν, στην αρχή δικαιολογημένα, λόγω πανδημίας. Αυτό κόστισε πολύ. Το κυριότερο όμως πλήγμα για την περιοχή ήταν το κλείσιμο των Πανεπιστημιακών Τμημάτων. Δεκάδες Σχολές, δεκάδες χιλιάδες φοιτητών, εργαζόμενοι στις δομές του ΔΠΘ κλπ. ξαφνικά εγκατέλειψαν τη Θράκη. Με το πέρας του lockdown, αντί να αρχίσει να αποκτά και πάλι η Θράκη τους ρυθμούς της, αφού άνοιξαν και πάλι τα σύνορα και συζητιόταν ο τρόπος εξετάσεων για τον Ιούνιο , τα μεν ελληνοβουλγαρικά σύνορα της Νυμφαίας ξανακλείνουν που σημαίνει τέρμα ο τουρισμός, οι εξετάσεις δε αποφασίστηκε από το Πανεπιστήμιο να γίνουν εξ αποστάσεως. Ανοίγοντας το δρόμο να συμβεί το ίδιο και για το Σεπτέμβριο , γιατί όχι και για τον ερχόμενο Φεβρουάριο, αφού έτσι βολεύονται όλοι. Για τον τρόπο και την ποιότητα των εξετάσεων, όπως γίνονται, ας σκεφθούν οι ίδιοι οι πανεπιστημιακοί που το αποφάσισαν, αν είναι αντάξιος του έργου τους ή το υποβαθμίζει.

Εν κατακλείδι η Θράκη ασφυκτιά. Αντικειμενικά. Χωρίς κανείς να εξηγεί στην κοινωνία της γιατί αυτό συμβαίνει κι αν μπορεί να αλλάξει. Δίχως να μπει κάποιος υπεύθυνος στον κόπο να εξηγήσει, γιατί η είσοδος του Προμαχώνα από τη Βουλγαρία είναι ανοιχτή και της Νυμφαίας κλείνει. Οι σχολιασμοί στα κοινωνικά δίκτυα δεν υποκαθιστούν μια επίσημη ενημέρωση. Ας βγει κάποιος αρμόδιος να πείσει μια ολόκληρη κοινωνία που αγωνιά για την οικονομική της ύπαρξη, ότι τα κρούσματα σε ειδικές περιοχές της Βουλγαρίας επιβάλλουν το κλείσιμο της συγκεκριμένης πύλης. Αν και δεν το είδα να προκύπτει με στοιχεία από πουθενά. Αλλά να κάνει τον κόπο και να το πει. Κι ας καταλάβει ο καθένας αυτό που μπορεί και θέλει. Ας βγει κάποιος να εξηγήσει, γιατί όταν ερρίφθη το μπαλάκι από το Υπουργείο Παιδείας στα Πανεπιστήμια να αποφασίσουν τον τρόπο εξετάσεων, γιατί δεν σκέφθηκε κανείς ότι τα περιφερειακά Πανεπιστήμια θα αποφασίσουν τις – χωρίς καμία υποδομή αξιοπιστίας – εξ αποστάσεως εξετάσεις, για τον απλούστατο λόγο ότι βολεύει πολλούς που θα κάνουν εξετάσεις ακόμη κι από το εξοχικό τους. Κι ας μην σπεύσει κανείς να μιλήσει για λαϊκισμό, γιατί πάντα ήμουν απέναντι στη λογική να φουλάρουν τα πανεπιστήμια με αχρείαστες σχολές και το έκανα με πολιτικό κόστος.

Η κατάσταση όμως πλέον είναι δεδομένη και είναι αυτή. Και στην πλήρη ασφυξία δεν υπάρχει ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης να πει κάτι. Να έρθει επιτοπίως στη Θράκη ένα κλιμάκιο να εξηγήσει και να βοηθήσει να βρεθούν εναλλακτικές λύσεις. Αλλά κυρίως να δείξει ότι υπάρχει. Οι απλές διαμαρτυρίες φορέων και θεσμικών δεν αρκούν. Ας αντιληφθεί η κυβέρνηση ότι η επιβαλλόμενη σιωπή αποδίδει μόνον ως προς ένα σημείο. Η ενασχόληση με τα δήθεν μεγάλα, δεν δικαιολογεί την πλήρη απαξίωση στις περιφερειακές κοινωνίες. Είναι μία συνειδητή αφ’ υψηλού πολιτική επιλογή και συμπεριφορά, που δεν αρμόζει προς κανέναν πολίτη. Αυτή η απαξίωση ενημέρωσης, επεξήγησης και προσέγγισης στον πολίτη, ειδικά αυτή την περίοδο είναι απαράδεκτη.

Τέλος, αν θυμάμαι καλά υπάρχει και ένα Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, ένα κοστοβόρο κέλυφος που ως κυβέρνηση καταργήσαμε, μέχρι να επανασυσταθεί το 2012 και να λειτουργεί με την ίδια ανυπαρξία.

*Ο Γιώργος Πεταλωτής είναι νομικός και πρ. υπουργός Κυβερνήσεων του ΠαΣοΚ

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.