Η αντιμετωπιση της κρισης

Είναι κοινά αποδεκτό ότι η κρίση θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια από ό,τι μέχρι στιγμής προβλεπόταν. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι η παγκόσμια οικονομία θα ανακάμψει στις αρχές του 2011.

Συγχρόνως είναι κοινά αποδεκτό ότι οι επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης δεν έχουν γίνει αισθητές πλήρως στην ελληνική οικονομία, της οποίας βέβαια τα προβλήματα δεν οφείλονται τόσο στην οικονομική κρίση όσο στις ίδιες τις δομικές αδυναμίες της αλλά και στις λανθασμένες πολιτικές.

Δυσοίωνες οι προβλέψεις και απαιτούν άμεση δράση και μεταρρυθμίσεις που βέβαια καμία σχέση δεν έχουν με την ιδιωτικοποίηση κερδοφόρων δημόσιων επιχειρήσεων.

Η αντιμετώπιση της κρίσης απαιτεί την εφαρμογή ενός σύνθετου, μακροχρόνιου και εσωτερικά συνεπούς σχεδίου που θα διασφαλίζει την μακροοικονομική σταθερότητα. Απαιτεί πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανεργίας και της φτώχειας, την επιβολή απόλυτης αξιοποίησης των κοινοτικών πόρων προς ενίσχυση των επενδύσεων, δημοσίων και ιδιωτικών.

Η αντιμετώπιση της κρίσης προβλέπει μέτρα κατά της φοροδιαφυγής και σοβαρές μεταβολές στη διάρθρωση των εσόδων και των δαπανών του προϋπολογισμού ώστε να αποφευχθεί ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός.

Οι κυβερνώντες πρέπει να κατανοήσουν ότι είναι ανάγκη να επαναπροσδιοριστεί το όραμα για τη χώρα. Είναι ανάγκη να αναβαθμιστεί η παιδεία και να εκσυγχρονιστεί η δημόσια διοίκηση.

Πρώτα απ’ όλα βέβαια η κυβέρνηση οφείλει να πει όλη την αλήθεια για την οικονομία και να ζητήσει από όλους κατανόηση και συστράτευση.

Γιατί μαγικές συνταγές δεν υπάρχουν…

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.