Η αλλαγη του κανονα

Της έκδοσης

Τι και αν συνήθως το τέλος του έτους συνεπάγεται συνήθως ένα κλίμα αισιοδοξίας και ανυπομονησίας για την έλευση του νέου έτους και όσα αυτό θα φέρει;

Τα τελευταία χρόνια, με την εξαίρεση και των ετών της πανδημίας που διακαώς επιθυμούσαμε να αφήσουμε το προηγούμενο έτος στην άκρη με την ελπίδα ενός covid-free νέου, διαπιστώνουμε πως αυτός ο «κανόνας» τείνει να αλλάξει.

Και αν τα τελευταία λεπτά του έτους που παρέρχεται, ανάμεσα στα χρόνια πολλά, σε ένα κλίμα εορταστικό και «προστατευμένο» λόγω φιλικών και οικογενειακών προσώπων, και πάλι αναθαρρούμε σκεπτόμενοι ότι όντως το νέο έτος μπορεί να είναι καλύτερο, όλο το προηγούμενο διάστημα κυριαρχεί τελικά η απαισιοδοξία.

Μεταστροφή διόλου παράξενη αν σκεφτεί κανείς την υφιστάμενη πραγματικότητα, το κλίμα φόβου και ανασφάλειας για κάθε τι σχεδόν στην ζωή μας και σε ό,τι αφορά το 2023 που ξεκινά αν μη τι άλλο με τον «δύσκολο χειμώνα» που αποτελεί τον δημοφιλέστερο ίσως τίτλο των εγχώριων ΜΜΕ τους τελευταίους μήνες.

Αυτή η απαισιοδοξία, αυτή η ανασφάλεια, η στεναχώρια, η παραίτηση ακόμα ακόμα ωστόσο τείνει να γιγαντωθεί σε τέτοιο σημείο που και οι εναπομείναντες αισιόδοξοι και αισιόδοξες λειτουργούν ως «σταγόνα στον ωκεανό». Χάνονται κοινώς και αυτοί και το χαμόγελο και η αισιοδοξία τους μέσα την τρικυμία των ημερών.

Και πώς αλλιώς θα μας πείτε την ώρα που την καθημερινότητα του μέσου Έλληνα και της μέσης Ελληνίδας συνθέτουν έννοιες όπως βία, κακοποίηση ανηλίκων, κόκκινα δάνεια, ενεργειακή κρίση, ακρίβεια ανεργία,  καλάθι του νοικοκυριού, διαζύγια, καταγγελίες, δολοφονίες, σεισμοί, καταποντισμοί κ.ο.κ.

Αν κάτι αφήνει ηχηρά πίσω του το 2022 είναι το αποτύπωμα της χαμένης ελπίδας, αυτής που διατηρήθηκε στην Ελλάδα – έστω ως έναν βαθμό – ακόμα και σε καιρούς μνημονίου και οικονομικής κρίσης, ακόμα και εν μέσω πανδημίας και lockdown. Αυτής της ελπίδας πάνω στην οποία βασίζεται κάθε προσπάθεια για αλλαγή προς το καλύτερο και την οποία μετά λύπης μας βλέπουμε ότι έχει σχεδόν εξανεμιστεί, εξαιρουμένων όσων σε ελάχιστους μήνες από τώρα, μιας και το 2023 θα είναι χρονιά πολλών εκλογικών αναμετρήσεων θα ‘ρθουν για να μας την «ξαναπουλήσουν», ως άλλη «σημαία» στον προεκλογικό τους αγώνα.

Για να επαναληφθεί το ρου της ιστορίας και η μόνη ελπίδα που να μπορούμε να εκφράζουμε είναι τελικά η ελπίδα του να σφάλουμε εμείς στα περιγραφόμενα παραπάνω «ακούσματά» μας από την κοινωνία.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.