H γιγαντωση της πολης

Από τις πρώτες πόλεις της Ελλάδας σε ρυθμούς ανοικοδόμησης η Κομοτηνή έχει αύξηση πληθυσμού κατά 7%, όταν ο Νομός Ροδόπης παρουσιάζει αύξηση γύρω στο 3%. Αυτά και μόνο τα στοιχεία δημιουργούν νέα δεδομένα στην πόλη.

Υπάρχει ο κίνδυνος γκετοποίησης ευπαθών κοινωνικών ομάδων, όπως οι νεοπρόσφυγες από τις χώρες της πρώην Ε.Σ.Σ.Δ., αλλά και οι αθίγγανοι. Μια πόλη που μεγαλώνει με ραγδαίους ρυθμούς πρέπει να αντιμετωπίσει αυτά τα σημαντικά ζητήματα. Ατυχώς τα προβλήματα αυτά δε μπορούν να λυθούν μόνο με τις προσπάθειες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά πρωτίστως χρειάζεται η ενεργός παρέμβαση της Κεντρικής Εξουσίας, κυρίως στη διάθεση των αναγκαίων πόρων για υποδομές. Σε πολλές πόλεις της χώρας δημιουργήθηκαν περιοχές – γκέτο με δυσμενή αποτελέσματα, πρωτίστως για τους ανθρώπους που ανήκουν σε αυτές τις ευπαθείς ομάδες και δευτερευόντως στην ίδια την πόλη.

Η κεντρική διοίκηση οφείλει να αντιληφθεί ότι δεν πρέπει να δημιουργεί «πόλεις» μέσα στις πόλεις, οι οποίες θα είναι ακοινώνητες μεταξύ τους, αλλά να ενισχύσει τις διασυνδέσεις των επιμέρους με το όλον της πόλης. Η γιγάντωση της πόλης αποτελεί ένα αρνητικό γεγονός, γιατί προέρχεται από την εγκατάλειψη της υπαίθρου και την ερήμωση της Περιφέρειας. Από μόνη της αυτή η γιγάντωση θέτει μια σειρά από ζητήματα τα οποία μπορούν να λυθούν, μόνο αν η κεντρική εξουσία παρέμβει με πραγματικό αίσθημα ευθύνης.

Γιατί τελικά, το «κοινόν», το άστυ, δεν ενισχύεται με «γειτονιές στην άκρη της πόλης». Η γιγάντωση δημιουργεί και γκέτο…

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.