Γνωριζω να μην φοβαμαι

Οι αμφεταμίνες είναι παράνομες εξαρτησιογόνες ουσίες με διεγερτική επίδραση στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα. Κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο γνώρισαν άνθιση σε Βρετανούς, Γερμανούς, Ιάπωνες και Αμερικανούς στρατιώτες, καθώς καταπολεμούσαν την κόπωση, την ανάγκη για ύπνο κι έφερναν άνοδο του ηθικού.

Τα αποτελέσματα της χρόνιας χρήσης τους είναι, μεταξύ άλλων, οι ακουστικές και οπτικές ψευδαισθήσεις και το διωκτικό παραλήρημα.

Τα ηρεμιστικά χωρίζονται σε μείζονα και ελάσσονα. Τα σύγχρονα κατηγοριοποιούνται σε αγχολυτικά και υπνωτικά. Η μακροχρόνια χρήση τους προκαλεί ανοχή, σωματική και ψυχική εξάρτηση. Η στέρησή τους προκαλεί νευρικότητα, άγχος, ιλίγγους και κατάθλιψη.

Το αλκοόλ προέρχεται από την ανάμιξη φρούτων, λαχανικών και δημητριακών με μαγιά και ζάχαρη. Μετριέται σε μονάδες, είναι η αρχαιότερη εξαρτησιογόνος ουσία σε όλο τον κόσμο. Η εξάρτηση από το αλκοόλ είναι ύπουλη και μακροχρόνια. Η στέρησή του μπορεί να εξελιχθεί σε ασθένεια που εκδηλώνεται με ταχυκαρδία, εφίδρωση, οπτικές ή ακουστικές παραισθήσεις. Η εξασθένιση των διανοητικών λειτουργιών δεν είναι σπάνια. Οι περισσότεροι θάνατοι από τη χρόνια κατάχρηση αλκοόλ οφείλονται στην καταστροφή του ήπατος. Είναι μια ουσία νόμιμη στη διάθεσή της.

Να ξεπεράσουμε τους φόβους μας και να μάθουμε τις μακροχρόνιες επιβλαβείς συνέπειες των εξαρτησιογόνων ουσιών. Η πρόσκαιρη ικανοποίηση, η διαβεβαίωση από φίλους ότι δεν βλάπτουν τα ηρεμιστικά ή τα ποτά, η ανακούφιση που προσφέρουν σε στιγμές έντασης και ανασφάλειας δεν μπορούν να μετρηθούν μπροστά στους επιβεβαιωμένους κινδύνους που κρύβουν. Είναι ίσως ένα προσωρινό δώρο που ζητάει ως αντίδωρο – χωρίς να το γνωρίζουμε – την ψυχική ηρεμία, τη σωματική υγεία, την ισορροπία του νου. Θέτει σε κίνδυνο τις διαπροσωπικές μας σχέσεις, υποθηκεύει τα όποια σχέδιά μας για μια καλύτερη ζωή. Κι αν αγαπούμε τις εξαρτήσεις, η ζωή, οι φίλοι, οι διαδρομές μέσα κι έξω μας, υπάρχουν, όπως και η ποιότητα, το αυθεντικό, η δημιουργικότητα. Το στοίχημα, εξάλλου, είναι να κερδίζουμε όσα δεν αγοράζονται, αλλά όσα διεκδικούνται και κατακτούνται.


google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.