Γιατι «Ανεξαρτητη Ενωτικη Πρωτοβουλια» και Στεργιος Ηλιοπουλος

Σε μια εποχή, που έννοιες απαραίτητες για την ευημερία όλων μας απαξιώνονται, είναι ανάγκη ο Πολίτης να αναζητά και να υπενθυμίζει τους ορισμούς εκείνους που τις επαναφέρουν στο επίκεντρο.

Ο απλούστερος ορισμός της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι ότι αυτού του είδους η διακυβέρνηση είναι «ένας θεσμικός και νομικός οργανισμός που διασφαλίζει ότι οι άνθρωποι σε μια δεδομένη περιοχή ενεργούν συλλογικά για να εξασφαλίσουν την ευημερία τους» (Ndreu, 2016).

Με βάση τον παραπάνω ορισμό την Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2023 εκλέγουμε την διοίκηση της Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, (ΠΑΜΘ) με στόχο μια νέα εποχή για τον Άνθρωπο, την Ανάπτυξη και το Περιβάλλον στην Περιφέρεια μας ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές στηρίζει την παράταξη με τίτλο: «Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία» και με επικεφαλής του ψηφοδελτίου ως υποψηφίου περιφερειάρχη τον Στέργιο Ηλιόπουλο, έναν επιστήμονα έναν άνθρωπο της Αυτοδιοίκησης με εμπειρία και παραστάσεις.

Η στήριξη αυτή φιλοδοξεί να συμβάλλει στο πέρασμα από την εποχή της Αν. Μακεδονίας Θράκης των πέντε νομών, στην εποχή της Περιφέρειας με ενιαίο όραμα και ολοκληρωμένο συνεκτικό σχεδιασμό, που αφορά μια βιώσιμη ανάπτυξη, με στόχο την ευημερία και την ποιότητα ζωής κατοίκων και επισκεπτών.

«Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία» για εμάς σημαίνει το τέλος της εποχής όπου η διοίκηση της Περιφέρειας ήταν απλός θεατής της φτωχοποίησης των πολιτών, της υποβάθμισης του περιβάλλοντος, της καταστροφής της πολιτιστικής κληρονομιάς, της ιδιωτικοποίησης των δημόσιων αγαθών και της κατάρρευσης των δημόσιων δομών.

«Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία» στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας-Θράκης σημαίνει για εμάς το τέλος της εποχής που η διοίκηση ήταν χειροκροτητής των ολέθριων για την ανάπτυξη, την κοινωνία και το περιβάλλον πολιτικών που εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια στη χώρα και στην περιφέρειά μας.

Έχουμε την πεποίθηση ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση Β’ βαθμού αποτελεί τον χώρο μεγάλων συναντήσεων και διαμόρφωσης σαφών κατευθύνσεων και στρατηγικών προς επίλυση κοινών προβλημάτων, που απασχολούν όλους τους κατοίκους της Α.Μ.Θ., ανεξαρτήτως κομματικών εντάξεων.

Μακριά από εμάς η μονόπλευρη εστίαση στη λεγόμενη «απορροφητικότητα» των ευρωπαϊκών κονδυλίων που μας αποπροσανατολίζει από το μείζον: Εμάς μας ενδιαφέρει το εάν οι πόροι αυτοί αποφέρουν κοινωνική προστιθέμενη αξία.

Όμως την ΠΑΜΘ άλλοι τη βλέπουν ως πηγή πλουτισμού με κάθε μέσο και τρόπο και άλλοι τη θεωρούν ιδιοκτησία τους για να μπορούν να δρουν ανεξέλεγκτα.

-Θέλουμε την ΠΑΜΘ της συμπερίληψης, που μετράει την άποψη των πολιτών και των συλλογικοτήτων.

-Θέλουμε μια ΠΑΜΘ ανοικτή στον κόσμο, παράγοντα ειρήνης και συν-ανάπτυξης των χωρών της Βαλκανικής και της Ανατολικής Μεσογείου.

-Θέλουμε μια ΠΑΜΘ με δικαιοκρατική αντίληψη, δίχως διακρίσεις και αποκλεισμούς

-Θέλουμε μιαν ανάπτυξη περιβαλλοντικά βιώσιμη, χωρικά ισόρροπη και κοινωνικά δίκαιη!

Εμείς θεωρούμε ότι μόνο οι συλλογικές προσπάθειες μπορούν να προτείνουν ένα όραμα ικανό να εμπνεύσει και να κινητοποιήσει την κοινωνία, ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει μεγάλα προβλήματα, όπως:

  • Η ενεργειακή κρίση.
  • Η κλιματική αλλαγή.
  • Η κρίση ακρίβειας.
  • Η διαχείριση των αποβλήτων.
  • Η βιώσιμη διαχείριση του υδάτινου δυναμικού.
  • Η πρόκληση της εκπόνησης και εφαρμογής ενός βιώσιμου χωροταξικού σχεδιασμού.
  • Η πρόκληση της παραγωγικής, οικολογικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης.

Όμως, οι πολιτικές για εμάς πρέπει να έχουν κατεύθυνση και στίγμα:

-Την κοινωνική και οικολογική ευνομία.

-Το πολιτισμικό και πολιτιστικό αποτύπωμα, στη βάση των οικουμενικών αξιών του ανθρώπου.

-Την εμβάθυνση της δημοκρατίας, της διαφάνειας και της συμμετοχικότητας σε όλους τους τομείς.

-Την πάταξη της παραβατικότητας.

-Την στήριξη του κόσμου της εργασίας

-Την στήριξη της υγιούς και καινοτόμου επιχειρηματικότητας στη βάση ίσων ευκαιριών και κανόνων για όλους.

*Ο Μενέλαος Μαλτέζος είναι πολιτευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.