Για τον Γερασιμο Νοταρα, το εργο του οποιου θα συνεχιζει

Της έκδοσης

Δύο μεγάλες απώλειες μέτρησε η χώρα μας κατά την διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Μεγάλες αμφότερες που δημιουργούν δυσαναπλήρωτο κενό όχι μόνο στους τομείς – χώρους που τόσο η ηθοποιός Ντίνα Κώνστα και ο επίτιμος πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ Γεράσιμο Νοταράς, εργάστηκαν αλλά ευρύτερα στο γίγνεσθαι του τόπου τούτου.

Γιατί ήταν αμφότεροι προσωπικότητες που όχι μόνο τίμησαν τους ρόλους και τους «ρόλους» που διαχρονικά τους ανατέθηκαν αλλά πρωτίστως γιατί τίμησαν την εν πολλοίς σήμερα ξεχασμένη ιδιότητα του ανθρώπου, το να είσαι πρώτα και κύρια άνθρωπος.

Όπως λέμε εδώ και χρόνια ο πλούτος του «ΠτΘ» είναι οι άνθρωποί του και μέσα σε αυτούς και εσείς οι αναγνώστες και ένα τέτοιο παράδειγμα συνεργάτη είναι ο Χαράλαμπος Πουλόπουλος καθηγητής του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του ΔΠΘ και ραδιοφωνικός παραγωγός του «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» με τα «Μαθήματα Αναπνοής» εδώ και δύο χρόνια.

Στο πλαίσιο λοιπόν της εκπομπής αυτής ο κ.Πουλόπουλος έκανε στον «ΠτΘ» ένα ανεκτίμητο δώρο, μια προσωπική, πολύ προσωπική συνέντευξη με τον Γεράσιμο Νοταρά η οποία διεξήχθη κατά την ραδιοφωνική σεζόν 2020 – 2021 και η έντυπη μεταφορά της οποίας φιλοξενήθηκε στον «ΠτΘ» στις 3 Απριλίου του 2021.

Μια συζήτηση προσωπική και τόσο πολύτιμη με θέμα την Δημοκρατία, με τον Γεράσιμο Νοταρά να μιλά για τα χρόνια της δικτατορίας, τους αγώνες, την δίκη και φυλάκισή του, τα χρόνια της μεταπολίτευσης έως και τα χρόνια τα σημερινά, τα χρόνια του κορωνοϊού, των λοιπών της δικτατορίας περιορισμών, της πανεπιστημιακής αστυνομίας κ.α.

Με κύριο τότε και διόλου τυχαίο τίτλο την παραίνεσή του που έλεγε «Κανείς δεν πρέπει να απελπίζεται και να σταματάει τον αγώνα. Πάντα υπάρχουν τρόποι να συνεχίσεις». Γεγονός που ο ίδιος πρωτίστως απέδειξε εμπράκτως στην προσωπική του πορεία, τόσο εντός του ΚΕΘΕΑ, εντός της πολιτικής και της αριστεράς, δίπλα σε κάθε κοινωνικά ευάλωτο άνθρωπο.

Όπως έγραψαν στο αποχαιρετιστήριο μήνυμά τους που δημοσιεύτηκε στο news247.gr ο Χαράλαμπος Πουλόπουλος και ο Νίκος Παρασκευόπουλος, μεταξύ άλλων «Ο Γεράσιμος Νοταράς, υπήρξε μία σημαντική προσωπικότητα για την πολιτική ζωή του τόπου, δίνοντας μάχες για την αποκατάσταση και την ενίσχυση της Δημοκρατίας. Στη διάρκεια της επταετίας έμεινε πεντέμισι χρόνια στη φυλακή για τον αγώνα του ενάντια στην δικτατορία. Κατόρθωσε να διακριθεί ακόμη και μέσα στη φυλακή με το περήφανο και ακατάβλητο φρόνημά του, την ειρωνεία προς τους ισχυρούς και τη στοργή και ενθάρρυνση προς τους καταπιεσμένους. Στη μεταπολίτευση, αν και ενεπλάκη ενεργά στην πολιτική, ουδέποτε εξαργύρωσε την ταυτότητά του ή την θητεία του στην φυλακή με θέσεις και αξιώματα.  Απλώς αγωνίστηκε με συνέπεια για τη σταθεροποίηση των δημοκρατικών θεσμών στα κόμματα, τους οργανισμούς και την κοινωνία.[…] Ο Γεράσιμος υπήρξε η πυξίδα της αυταπάρνησης και η φωνή της πολιτικής συνείδησης, όχι μόνο για  τους φίλους του αλλά και για όσους βρίσκονται στην αντίπερα όχθη. Η πορεία του δείχνει ότι η ελευθερία και η ανεξαρτησία χρειάζονται αγώνα για να διατηρηθούν».

Μπορείτε να βρείτε την συνέντευξη του εδώ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.