Φρενο στην αναπτυξη η γραφειοκρατια

Τη σφραγίδα της ελληνικής κακοδιοίκησης έχει η αδυναμία υγιούς επιχειρηματικής ανάπτυξης στη χώρα μας, όπως προκύπτει από μελέτη του Συνηγόρου του Πολίτη για τη σχέση Επιχειρηματικότητας και Δημόσιας Διοίκησης.

Όπως επισημαίνεται, η Ελλάδα κατατάσσεται χαμηλά στην ανταγωνιστικότητα και στην επιχειρηματικότητα, ενώ ως σημαντικότερες αιτίες γι’ αυτό εμφανίζονται η εμπλοκή του κράτους και οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, καθώς και η πολλαπλότητα και η αποσπασματικότητα των σχετικών ρυθμίσεων. Ως ενδεικτικό στοιχείο της πολυνομίας αναφέρεται ότι περίπου 30 νόμοι εμπλέκονται σε μια διαδικασία ιδιωτικής επένδυσης.

H διαπίστωση του Συνηγόρου του Πολίτη έρχεται απλά να επιβεβαιώσει την κατάσταση που βιώνουν καθημερινά χιλιάδες επιχειρηματίες, ελεύθεροι επαγγελματίες και πολίτες που παγιδεύονται στις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις του συστήματος. Είναι γνωστό σε όλους και συζητιέται συνεχώς ότι για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας απαιτείται μια ειδικότερη μέριμνα από το κράτος, η οποία βεβαίως θα στηρίζεται στην απλοποίηση, στη διαφάνεια και στη σταθερότητα ενός θεσμικού πλαισίου. Ενός πλαισίου που θα πατάξει το νοσηρό επιχειρηματικό περιβάλλον. Μα πάνω απ’ όλα θα πατάξει τα κρούσματα διαφθοράς που παρατηρούνται στη χώρα μας και την οδηγούν στις τελευταίες θέσεις της ανταγωνιστικότητας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.