FAST FASHION: Η λυση ειναι…στον καδο της γειτονιας σου

Άρθρο της ομάδας μαθητών του Ομίλου Δημοσιογραφίας του 3ου Πειραματικού ΓΕΛ Κομοτηνής στο πλαίσιο του διαγωνισμού «Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον»

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, το FEE, Διεθνής Συντονιστής του Δικτύου ΠΕ «Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον», του οποίου Εθνικός Συντονιστής στην Ελλάδα είναι η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, διεξάγει Διαγωνισμό για την ανάδειξη του καλύτερου άρθρου, φωτογραφίας και βίντεο με περιβαλλοντικό περιεχόμενο.

Ομάδα μαθητών του Ομίλου Δημοσιογραφίας του 3ου Πειραματικού ΓΕΛ Κομοτηνής συμμετέχει φέτος για πρώτη φορά στον εθνικό αυτό διαγωνισμό με άρθρο το οποίο έχει θέμα τη fast fashion και το αποτύπωμά της στο περιβάλλον, καθώς και τις λύσεις που προτείνονται μέσα από συγκεκριμένες σχολικές δράσεις, το οποίο έχει ως εξής:

Πότε ήταν η τελευταία φορά που αγοράσατε ρούχα;

Μπορεί εσείς να μην θυμόσαστε, αλλά εμείς ξέρουμε πόσα ακριβώς πετάξατε!

Περίπου 5,8 εκατομμύρια τόνοι υφασμάτων απορρίπτονται κάθε χρόνο στην Ευρώπη, που ισοδυναμεί με 11,3 κιλά ανά άτομο. Η μεγάλη αύξηση της ποσότητας των παραγόμενων και απορριπτόμενων ενδυμάτων είναι αποτέλεσμα της γρήγορης μόδας(fast fashion), της συνεχούς δηλαδή παροχής νέων στυλ και της αγοράς μοντέρνων ρούχων  σε πολύ χαμηλές τιμές.

Γρήγορη μόδα: λαμπερή αλλά όχι αθώα

Η μόδα θεωρείται πλέον η δεύτερη πιο ρυπογόνος βιομηχανία στον κόσμο μετά από αυτήν της εξόρυξης πετρελαίου. Συγκεκριμένα, έχει τον τέταρτο υψηλότερο αντίκτυπο για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή μετά από τα τρόφιμα, τη στέγαση και την κινητικότητα.

  • Χρήση νερού: Σύμφωνα με έρευνα της Ε.Ε. η παγκόσμια βιομηχανία κλωστοϋφαντουργίας και ένδυσης χρησιμοποίησε 79 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού το 2015, ενώ 2.700 λίτρα νερού απαιτούνται για να παραχθεί ένα μπλουζάκι, δηλαδή όσο πόσιμο νερό καταναλώνει ένας άνθρωπος σε 2,5 χρόνια.
  • Ρύπανση υδάτων – μικροπλαστικά: Υπολογίζεται ότι το 20% περίπου της παγκόσμιας ρύπανσης των καθαρών υδάτων οφείλεται σε προϊόντα βαφής και φινιρίσματος. Τα μικροπλαστικά που απελευθερώνονται στο νερό  κάθε φορά που πλένουμε ένα συνθετικό ένδυμα (πολυεστέρας, νάυλον) τρώγονται από τα ψάρια εισάγοντας έτσι το πλαστικό στην τροφική αλυσίδα του ανθρώπου.
  • Εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου: Η βιομηχανία της μόδας είναι υπεύθυνη για το 10% της παγκόσμιας εκπομπής άνθρακα και συμβάλλει στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.  Η παραγωγή κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων παράγει περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από όλες τις διεθνείς πτήσεις και τη ναυτιλία μαζί.
  • Αποψίλωση δασών: πάνω από 140 εκατομμύρια δέντρα κόβονται ετησίως, προκειμένου να παραχθούν υφάσματα, όπως η ρεγιόν και η βισκόζη
  • Απόβλητα κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων σε χώρους υγειονομικής ταφής: «Αμμόλοφοι» από ρούχα σχηματίζονται στη Γκάνα και στη Χιλή. Τα νεκροταφεία ρούχων οδηγούν σε «θάνατο» την ατμόσφαιρα.

Οι ειδικοί επισημαίνουν:

Ο κ. Ιωάννης Μπινιέτογλου, φυσικός με ειδίκευση στις μεθόδους  ατμοσφαιρικής τηλεπισκοπησης, που εργάζεται  στην Clean Αir Τask Force, διεθνή ΜΚΟ για την καταπολέμηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, αναφέρει:

«Σπάνια σκεφτόμαστε το τέλος της ζωής των παλαιών ρούχων αν και, όπως συμβαίνει με όλα τα σκουπίδια μας, συνεχίζουμε να ζούμε πλάι τους για πολλά χρόνια μετά την απόρριψή τους. Ανάλογα με τον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων στην περιοχή σας, τα ρούχα που πετάτε στα σκουπίδια καταλήγουν σε κάποια χωματερή ή, στην καλύτερα περίπτωση, σε ένα χώρο υγειονομικής ταφής απορριμμάτων.

Τα ρούχα που έχουν απορριφθεί παράγουν αέρια, όπως το μεθάνιο, με καταστροφικές επιπτώσεις στο κλίμα της γης. Το μεθάνιο είναι ένα πανίσχυρο θερμοκηπικό αέριο: μέσα στα πρώτα 20 χρόνια από τότε που θα βρεθεί στην ατμόσφαιρα, παγιδεύει πάνω από 80 φορές περισσότερη ενέργεια από ότι η ίδια ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα. Για αυτό τον λόγο το μεθάνιο έχει προκαλέσει ήδη το 30% της αύξησης της θερμοκρασίας της γης και ευθύνεται για την αύξηση των ακραίων καιρικών φαινόμενων.»

Οι μαθητές ενημερώνονται. Ο Δήμος κινητοποιείται

Για τη λύση κάθε προβλήματος προηγείται η ενημέρωση. Έτσι, εκπρόσωποι του Δήμου Κομοτηνής από το Τμήμα Περιβάλλοντος ενημέρωσαν τους μαθητές για το οικολογικό αποτύπωμα των ρούχων σε διεθνές επίπεδο και για την ανακύκλωση στην πόλη μας.  

Ο κ. Φώτης Τσάγκας ενημέρωσε τους μαθητές για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων. Η κ. Θεοδοσία Δραγουμάνη τόνισε ότι τα περισσότερα ρούχα σήμερα κατασκευάζονται από συνθετικές ίνες, όπως ελαστάν, νάιλον, μικροφίμπρα τα οποία χρειάζονται χρόνια να αποσυντεθούν, σε αντίθεση με τις φυσικές ίνες, όπως το βαμβάκι και το μαλλί. Τα υλικά αυτά καταλήγουν σε «νεκροταφείο» ρούχων στην έρημο Ατακάμα στη Χιλή δημιουργώντας μια αόρατη περιβαλλοντική απειλή.

Ενημέρωση μαθητών για την ανακύκλωση από εκπροσώπους του Δήμου Κομοτηνής (φωτογραφία μαθητή)

Η λύση για το παγκόσμιο πρόβλημα ξεκινάει από την τοπική κοινωνία.

Σύμφωνα με πληροφορίες της κ. Χρυσάνθης Μακρή, ο δήμος Κομοτηνής το 2020 υπέγραψε Σύμβαση με την εταιρεία East-West Greece και 30 κάδοι ανακύκλωσης ρούχων τοποθετήθηκαν στην πόλη ενώ πρόκειται να τοποθετηθούν και άλλοι 10. Στους κάδους αυτούς οι πολίτες ανακυκλώνουν ρούχα, παπούτσια, κουβέρτες, κουρτίνες, σεντόνια, μαξιλάρια, παιδικά παιχνίδια και γενικότερα ό,τι έχει να κάνει με ύφασμα. Η ανταπόκριση των δημοτών αποτυπώνεται στους αριθμούς: από τη συγκέντρωση 61,34 τόνων ρούχων το 2021 φτάσαμε στους 79,27 τόνους ρούχων το 2022.

Κάδος ανακύκλωσης ρούχων έξω από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής (φωτογραφία μαθητή)

Τι κερδίζουμε όταν ανακυκλώνουμε τα ρούχα μας

  • Μειώνουμε τη συνολική ποσότητα οικιακών αποβλήτων.
  • Κερδίζουμε την ελάφρυνση από πρόσθετες οικονομικές επιβαρύνσεις στα δημοτικά τέλη. 
  • Μειώνουμε την  κατανάλωση ενέργειας
  • Ενισχύουμε την οικολογική συνείδηση και βελτιώνουμε τις  συνθήκες ζωής στον Δήμο Κομοτηνής

Οι μαθητές δίνουν λύσεις 

Το πρόβλημα είναι υπαρκτό, αλλά λύσεις υπάρχουν και μπορούν να ξεκινήσουν από το σχολείο και τη γειτονιά μας, όπως έδειξαν οι δράσεις των μαθητών του 3ου Πειραματικού Λυκείου Κομοτηνής.

«Δίνουμε δεύτερη ζωή στα παλιά μας ρούχα –κάνουμε το παλιό σου …καινούργιο μου»

Κατά την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων με  θέμα τη διαχείριση των Κλωστοϋφαντουργικών Προϊόντων μαθητές και μαθήτριες της Περιβαλλοντικής Ομάδας του 3ου Πειραματικού ΓΕΛ Κομοτηνής ενημέρωσαν τους συμμαθητές τους για την ανακύκλωση, μάζεψαν και μεταποίησαν ρούχα, ώστε να επαναχρησιμοποιηθούν. Στόχος της δράσης, όπως δήλωσε η μαθήτρια Ε. Κυριακοπούλου, ήταν στο τέλος τίποτα να μην πάει χαμένο και να μην πεταχτεί στα σκουπίδια.

Μαθητές κατασκευάζουν χαλάκι από παλιά ρούχα (φωτογραφία μαθητή)

Έτσι έκοψαν, έραψαν και κατασκεύασαν χαλάκια, κρεβατάκια και μαξιλαράκια για ζώα, μικρά παιχνίδια για σκυλάκια και γατάκια, χριστουγεννιάτικα στολίδια.  Μασκότ της δράσης ήταν μια υφασμάτινη φάλαινα που “τρεφόταν” με όλα τα υφάσματα που περίσσεψαν.

Οι μαθητές κάνουν πράξη «τον Δεκάλογο του καταναλωτή»:

  1. Δεν αγοράζουμε ρούχα χωρίς να έχουν φθαρεί τα προηγούμενα.
  2. Ιεραρχούμε τις ανάγκες μας και αγοράζουμε μόνο ό,τι είναι απαραίτητο.
  3. Ενημερωνόμαστε και ενημερώνουμε τους φίλους μας για τις συνέπειες της γρήγορης μόδας.
  4. Δωρίζουμε τα ρούχα μας αντί να τα πετάμε.
  5. Ανταλλάσσουμε ρούχα με τους φίλους μας.
  6. Μεταποιούμε τα παλιά μας ρούχα.
  7. Αγοράζουμε από second hand μαγαζιά αντί  από μεγάλες πολυεθνικές.
  8. Ανακυκλώνουμε παλιά ρούχα.
  9. Επιλέγουμε ρούχα που παράγονται από ανακυκλώσιμα και οικολογικά υλικά.
  10. Αγαπάμε τα ρούχα μας και τα προσέχουμε.

Αυτές, λοιπόν, είναι οι προϋποθέσεις για ένα καλύτερο μέλλον, χωρίς οικολογικό αποτύπωμα!

3ο Πειραματικό Λύκειο Κομοτηνής

Ονόματα μαθητών:

  • Ανευλαβή Ευσταθία
  • Κουρτίδη Γεωργιάννα
  • Μπάτζιου Εβελίνα
  • Ντούζα Γεωργία
  • Παχούμη Χριστίνα
  • Στρουμπακίδης Στέφανος
  • Τζιώτζιου Ζωή
  • Τζιώτζιου Σοφία
  • Τσακίρη Ραφαηλία
  • Τσαμουρτζή Ανθή
  • Τσαρτσάλη Αντωνία
  • Χαραλαμπίδη Ευδοξία

Υπεύθυνες Καθηγήτριες:

  • Παιδαράκη Κική ΠΕ02
  • Χατζηγιαννάκη Έλενα ΠΕ02
  • Κυριακοπούλου Νάνσυ ΠΕ03

Δικτυογραφία:

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.