#facebookdown

Της Έκδοσης

Εκτός λειτουργίας παρέμειναν το απόγευμα της Δευτέρας, 4 Οκτωβρίου το σύνολο των πλατφορμών που λειτουργούν κάτω από τον Πολυεθνικό Κολοσσό του facebook. Η ίδια η πλατφόρμα των 3 δις χρηστών, το facebook, όπως και τα Instagram, whats up  και messenger αποτέλεσαν «θύματα» ενός παγκόσμιου και πρωτόγνωρου θα έλεγε κάποιος μπλακ άουτ, που μέχρι στιγμής δεν έχει εξηγηθεί επαρκώς και κυρίως όχι σε τέτοια «γλώσσα» που να μπορεί να καταλάβει και ο μέσος άνθρωπος που είναι μεν χρήστης όχι όμως κάτοχος της συγκεκριμένης επιστήμης.

Πέραν των σεναρίων συνωμοσιολογίας που κυκλοφόρησαν από την πρώτη στιγμή, της «μεταφοράς» των χρηστών σε άλλες πλατφόρμες όπως το twitter που είχε την τιμητική του, τα εκατομμύρια και την αξιοπιστία που έχασε τόσο η ίδια η εταιρεία, όσο και ο ιδρυτής της, πολύ δε περισσότερο και η παγκόσμια οικονομία – αποτιμάται σε πρώτη φάση σε ζημίες άνω των 160.000.000 δολαρίων – αυτό που κυρίως άφησε πίσω του το facebookdown είναι μια βαθιά συνειδητοποίηση της εξάρτησής μας από την οθόνη του κινητού.

Μακριά από εμάς η δαιμονοποίηση των social media, αποτελούν άλλωστε για την δημοσιογραφία όπως και για όλους τους κλάδους, βασικό εργαλείο δουλειάς, στον κλάδο μας διάχυσης και οργάνωσης της πληροφορίας. Με όλα τα κακά τους επίσης.

Ωστόσο δεν γίνεται να μην αποτυπώσουμε την αμηχανία με την οποία αντιμετωπίσαμε το facebookdown τουλάχιστον τα πρώτα λεπτά.

Αν μη τι άλλο όσα περνούν από το χέρι μας καθημερινά, σχεδόν όλα πλέον περνούν από την οθόνη του κινητού μας και δια μέσου των social media.

Αν κάτι μένει πάντως είναι οι ώρες που ακολούθησαν των πρώτων αμήχανων αντιδράσεων που κρίνουμε ότι στην πλειοψηφία των περιπτώσεων μας υπενθύμισαν έναν πρότερο τρόπο ζωής, οργάνωσης, συνομιλίας, επαφής, δίχως τόση τεχνολογία στην ζωή μας. Έστω και αν με το πρώτο φως της ημέρας και κατ’ επέκταση την επιστροφή των social στις οθόνες του κινητού μας για την πλειοψηφία επίσης μπορεί αυτά τα συναισθήματα να εξανεμίστηκαν.

Προς επεξεργασία ακόμα τόσο τα όσα διημείφθησαν εντός facebook από τους καθ’ ύλην αρμοδίους που ίσως κάποια στιγμή μας ενημερώσουν σχετικά, προς επεξεργασία όμως και τα αποτελέσματα του facebookdown στην καθημερινότητά όλων ημών των υπολοίπων. Αν και εφόσον βεβαίως…

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.