Ευρωπη των 27 λαων η Ευρωπη του χρηματοπιστοτικου ολοκληρωτισμου;

Όπως λέει ο λαός μας «έφτασε ο κόμπος στο χτένι», γι’ αυτό αποφασίσει η Ελληνική Κυβέρνηση να προσφύγει στον λαό με δημοψήφισμα. Το ερώτημα -πολύ σωστά κατά την ταπεινή μου γνώμη- είναι η έγκριση του νέου εξοντωτικού και στείρου προγράμματος λιτότητας ή όχι. Ουδαμώς τίθεται το ερώτημα περί παραμονής στην Ε.Ε. και την ΕΥΡΩΖΩΝΗ. Επομένως όλα τα υπόλοιπα που ακούγονται από τους θεσμούς, από Ευρωπαίους επισήμους, από ξεπεσμένους ντόπιους πολιτικούς και από τα δόλια Μ.Μ.Ε. είναι εκ του πονηρού. Προκειμένου να γίνουν αυτά κατανοητά, είναι ανάγκη να υπενθυμίσουμε ορισμένες αλήθειες.
 
1. Μία χώρα παραμένει ή αποχωρεί από την ΕΥΡΩΖΩΝΗ και κατά συνέπεια από την Ε.Ε. μόνον εάν το διαλέξει η ίδια και ο λαός της. Ουδαμώς υπάρχει μηχανισμός εκδίωξης μιας χώρας από το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο. Γι’ αυτό η κα Μέρκελ ζήτησε (εκ του πονηρού, βεβαίως) να περιληφθεί στο δημοψήφισμα και το ερώτημα Ευρώ ή Δραχμή1.
 
2. Μία χώρα με έντονα οικονομικά και δημοσιονομικά προβλήματα εάν δεν συμμορφωθεί προς τις προδιαγραφές της ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ, αντιμετωπίζει ήπιες συνέπειες (π.χ επιβολή πρόστιμου) και όχι εκδίωξη από την Ε.Ε.
 
3. Η Ελλάδα παραμένει στην Ε.Ε. και την ΕΥΡΩΖΩΝΗ, παραμένει στον σκληρό πυρήνα των αποφάσεων και είναι έτοιμη να ασκήσει ΒΕΤΟ στις καίριες αποφάσεις που αφορούν το μέλλον της Ευρώπης. Να υπενθυμίσουμε ότι όλες οι ζωτικής σημασίας αποφάσεις της Ε.Ε. λαμβάνονται με ομοφωνία και όχι πλειοψηφία, οπότε, ναι, η Ελλάδα κρατά όπλα στα χέρια της!
 
4. Είναι πλέον καιρός η Ε.Ε. να μεριμνήσει για την πρόοδο των λαών της (με αναπτυξιακά προγράμματα) και να σταματήσει την συσσώρευση πλούτου από τους χρηματοπιστωτικούς φορείς (δηλαδή τις γερμανικές και τις γαλλικές τράπεζες).
 
5. Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα (κατά κύριο λόγο θυγατρικό του ευρωπαϊκού) δεν πρόκειται να καταρρεύσει, επειδή οι μικροσυνταξιούχοι σπεύδουν να πάρουν το μηνιάτικό τους. Οι μεγάλοι αποταμιευτές έχουν ήδη αποσύρει τις καταθέσεις τους εδώ και μήνες, ενώ τον τελευταίο μήνα έφυγαν 41 δισ. ευρώ2.
 
Επομένως, όποιος δεν καταλαβαίνει ότι το ελληνικό δημοψήφισμα αποτελεί φωνή εναντίον του παγκοσμιοποιημένου κεφαλαιοκρατικού ολοκληρωτισμού, είναι είτε αφελής είτε ανώριμος είτε εγκάθετος. Γι’ αυτό την Κυριακή, ας κάνει ο καθένας μας το καθήκον του απέναντι στον εαυτό του, την οικογένειά του, την κοινωνία, κι ας μην φοβηθεί τις «Κασσάνδρες» των Μέσων Μαζικής Εξαθλίωσης. Άλλωστε, ας έχουμε κατά νου τον Clifford Geertz, που έχει γράψει χαρακτηριστικά ότι «…η πολιτική μιας χώρας αντανακλά το σχέδιο του πολιτισμού της»3.
 
Καρυαί, 30 Ιουνίου 2015
 
*Ο Νικόλαος Θ.Κωνσταντινίδης είναι ερευνητής του παραδοσιακού πολιτισμού και διδάκτορας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης
 
1Βλ. «Μέρκελ: Θέστε ερώτημα παραμονή στο ευρώ ή δραχμή», http://www.madata.gr/epikairotita/economy/424753.html
2 Σύμφωνα με άτυπες βρετανικές τραπεζικές πηγές, λέγεται ότι, τους περασμένους μήνες, παρέες Ξανθιωτών έσπευδαν στο Λονδίνο με ναυλωμένα λεωφορεία, προκειμένου να σιγουρέψουν τις αποταμιεύσεις τους.
3Clifford Geertz, «Η ερμηνεία των πολιτισμών», Αθήνα: εκδ. Αλεξάνδρεια, 2003, σ. 302.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.