Ευελικτη εργασια, επισφαλης ζωη

4,5 εκατομμύρια ευρώ για ευέλικτη εργασία θα πάρει η χώρα μας από την ΕΕ. Αντί η ΕΕ να στηρίζει την απασχόληση, δυστυχώς φθάσαμε στο σημείο να στηρίζει την ευέλικτη εργασία. Δυστυχώς η ευέλικτη εργασία και η συσσώρευση του κεφαλαίου είναι καταστάσεις άρρηκτα συνδεδεμένες με τη διαδικασία της παγκοσμιοποίησης, αποτελούν εξελίξεις που αναδομούν τις σχέσεις παραγωγής και αναδιαρθρώνουν τις σχέσεις της ταξικής μας κοινωνίας.

Για ένα μεγάλο μέρος της εργατικής τάξης, και κυρίως του νέου σε ηλικία τμήματός της, η εργασιακή ευελιξία σημαίνει πρώτα και πάνω από όλα επισφαλή εργασία, της οποίας το πλέον βασικό χαρακτηριστικό είναι η αβεβαιότητα, γιατί η έλλειψη οικονομικής σταθερότητας τους αποκλείει από κάθε μακρόπνοο σχεδιασμό της ζωής τους.

Η ευέλικτη εργασία έχει σαν συνέπεια οι εργαζόμενοι να βρίσκονται σε μια κατάσταση συνεχούς ανασφάλειας με όλες τις κοινωνικές και συναισθηματικές της προεκτάσεις, που πηγάζει από τη συναίσθηση και την πραγματικότητα της προσωρινότητας τους. Αποκλεισμένοι από τα κεκτημένα δικαιώματα της εργατικής τάξης, – δεν παίρνουν άδειες, δώρα, και χωρίς να βλέπουν φως στον ορίζοντα για ενσωμάτωση στη μόνιμη εργασία οδηγούνται σε ένα παζάρι υπηρεσιών. Με την απειλή της ανεργίας πάνω από τα κεφάλια τους και τον φόβο της κοινωνικής περιθωριοποίησης και συναισθηματικής κατάπτωσης, πολλοί εργαζόμενοι πιέζονται να αποδεχτούν εν λευκώ την όποια εργασία τους ανατεθεί.

Το Κεϋνσιανό κράτος πρόνοιας δηλώνει αδυναμία να συντηρήσει τον ολοένα αυξανόμενο αριθμό ανέργων. Το κεφάλαιο αρνείται να φροντίσει για την αναπαραγωγή της εργατικής δύναμης που χρησιμοποιεί. Θεωρεί τα εργασιακά υποκείμενα ως αναλώσιμα αντικείμενα. Όμως κεφάλαιο χωρίς εργατική δύναμη δεν μπορεί να υπάρξει… Όσο ελκυστική και αν ακούγεται σαν ιδέα, οι μηχανές δεν παράγουν αξία…

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.