Ετων 30

Ο Σταμάτης Σακελλίων θυμάται με αφορμή τα 30 χρόνια του Παρατηρητή της Θράκης

Τόσο έγινε ο “Παρατηρητής της Θράκης”. Του εύχομαι να περάσει τα 100. Ήταν θυμάμαι καλοκαίρι του 97 όταν ξένος σε τούτο τον τόπο άρχισα να αρθογραφώ στον “Παρατηρητή”. Δύσκολα χρόνια, η εφημερίδα μέσα από πολλές αντιξοότητες μεγάλωνε.

Θυμάμαι τα νυχτέρια, τα χρόνια του τσίγκου, να προλάβει ο Μπουρχάν να φέρει τις σελίδες, θυμάμαι τις συζητήσεις για τα ρώσικα και τα τούρκικα, βήματα πρωτοποριακά τότε, θυμάμαι τις κουβέντες για τα πρώτα θέματα, το σκίτσο του Βαγγέλη που πολλές φορές “ανέτρεπε” την γραμμή της έκδοσης, την Τζένη να τρέχει πάνω κάτω, την Άννα να κοιτά τις σελίδες,  το “σφηνάκι” γραφής του Ξάνθου. Θυμάμαι τα θέματα για το Δημοκρίτειο και τους φοιτητές και τις φοιτήτριες που περνούσαν από την εφημερίδα, μια εφημερίδα που κοιτούσε προς τα αριστερά, ανοιχτή σε κάθε ανήσυχο άνθρωπο. Θυμάμαι να γυρνώ από ένα ρεπορτάζ στην Τουρκία τότε με την σύλληψη του Οτσαλάν κι ύστερα στους σεισμούς του 99, να προλάβω να γράψω, να στρώσω το υλικό. Θυμάμαι ακόμα τους “καβγάδες” που γεννούσαν ιδέες, σελίδες και πράγματα. Τα πρώτα ρεπορτάζ για τον χρυσό, η εφημερίδα αυτή ήταν που σήκωσε το θέμα τότε από τον τοπικό τύπο, θυμάμαι πολλές στιγμές, τα τηλέφωνα με την Ελένη την Σκάβδη γιατί έγραψες εκείνο και τι έγινε, θυμάμαι την υπομονή της Γεωργίας που έγραφε στο κομπιούτερ ό,τι της υπαγόρευα, γιατί είχα σπάσει το χέρι μου και δεν μπορούσα να γράψω, είναι πολλά που θυμάμαι, γιατί εργαστήρι ήταν ο Παρατηρητής.

Σιγά, σιγά, νέα γενιά μπήκε στο παιχνίδι, ο Θάνος και η Νατάσα τότε παιδιά στο δημοτικό, σήμερα αυτοί κινούν την εφημερίδα όπως κι ο Χρήστος. Ετών 30 πια νομίζω ότι έχει όλα τα φόντα να φτάσει και να περάσει τα 100. Ως “πλους αεροστάτου”, μια σελίδα που την κάναμε 3 τότε η Μαρία η Αμπατζή, η Τζένη κι’ εγώ. Δεν ήταν εύκολα χρόνια αλλά ίσως γι’ αυτό να ήταν γοητευτικά. Καλοτάξιδος να είναι.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.