Εθελοντες στην Ξεναγηση

Της Έκδοσης

Η παρουσίαση του προγράμματος προβολής του Δήμου Κομοτηνής, δεν επιφύλασσε πολλές εκπλήξεις, είναι η αλήθεια, μιας και κωδικοποίησε αρκετά από αυτά που συζητούσαμε εδώ και χρόνια.

Αυτό δεν σημαίνει βέβαια πως δεν περιλάμβανε και κάποιες προτάσεις που θα μπορούσε να πει κανείς ότι αν όχι κανένας, πολύ λίγοι θα θεωρούσαν να εφαρμοστούν στην πόλη μας.

Μία από αυτές ήταν η σύσταση ομάδας εθελοντών πολιτών οι οποίοι θα έχουν τη διάθεση αλλά και τη γνώση να «ξεναγήσουν» τους επισκέπτες. Η σύσταση αυτού του δικτύου, θα γίνει με την καταγραφή όσων θέλουν να ενταχθούν και θα ακολουθεί καταγραφή και τοποθέτηση του καθενός στην κατάλληλη ομάδα, ενώ οι ενέργειες στις οποίες θα συμμετάσχουν, αφορούν σε εκδηλώσεις τουριστικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος καθώς και σε «ξεναγήσεις» μέσα στην πόλη.

Μάλιστα ο μελετητής, όταν παρουσίασε την πρόταση, σημείωσε πως το έχει συζητήσει πολλές φορές στην Ελλάδα, και είναι αλήθεια πως δεν έχουν καταφέρει να το υλοποιήσουν πολλές περιοχές. Όμως θεωρεί πως η Κομοτηνή έχει τα πιο σταθερά χαρακτηριστικά για να υλοποιηθεί.

Αυτή την πεποίθησή του βέβαια, δεν την μοιράζονται ακόμα και τοπικοί φορείς, μιας και όπως παρατήρησε, στις συνεντεύξεις κάποιοι του είπαν πως δεν υπάρχει περίπτωση να κινητοποιηθούν όλοι.

Ξεπερνώντας την έλλειψη εμπιστοσύνης στα εθελοντικά αισθήματα των συμπολιτών μας, θα πρέπει να σημειώσουμε πως αυτού του τύπου η ξενάγηση, ήδη γίνεται, έστω και άτυπα. Πιο πρόσφατη περίπτωση η ξενάγηση που διοργάνωσε η Πρωτοβουλία Πολιτών Ροδόπης «Σιτάλκης», ενώ κατά καιρούς, συνήθως με αφορμή κάποια επέτειο η δράση, καθηγητές, αρχαιολόγοι και άλλοι συμπολίτες μας έχουν αναλάβει αυτό το ρόλο, έστω και για μια μέρα.

Μπορεί αυτή η ιδέα να εφαρμοστεί πιο συστηματικά στην περιοχή μας; Δεν είμαστε σίγουροι, αλλά θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να το δοκιμάσουμε, ιδιαίτερα όταν ακόμα δεν έχουμε τον όγκο των επισκεπτών, για να υποστηρίξουμε σταθερή παρουσία επαγγελματιών ξεναγών. Θα πείτε βέβαια, υπάρχουν τόσα άλλα που θα πρέπει να γίνουν, τόσο από πλευράς Δήμου, όσο ακόμα και από επαγγελματίες και πολίτες για την πόλη, και θα έχετε δίκιο. Όμως δεν μπορούν να αποτελούν αυτά δικαιολογία για να μην ξεκινήσει κάτι το οποίο θα μπορούσε να φέρει οφέλη στην πόλη, αν φυσικά γίνει σωστά.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.