Εργαζομενοι φοιτητες

Σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας κατά 20,1% αυξήθηκαν οι εργαζόμενοι πρωτοετείς φοιτητές ελληνικών πανεπιστημίων το ακαδημαϊκό έτος 2006 – 2007 σε σχέση με το προηγούμενο.

Η μεγάλη αύξηση του ποσοστού των εργαζόμενων πρωτοετών φοιτητών αποδεικνύει ότι όλο και περισσότεροι νέοι που σπουδάζουν, από το πρώτο έτος των σπουδών τους αναγκάζονται να εργαστούν.

Το ερώτημα όμως που δημιουργείται είναι κατά πόσο αυτά τα παιδιά θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις σπουδές τους ώστε να φοιτούν απρόσκοπτα και να πάρουν το πτυχίο τους το χρόνο που πρέπει. Ποια παιδιά άραγε «διαρρέουν» από το πανεπιστήμιο πριν ολοκληρώσουν τις σπουδές τους αν όχι των λαϊκών οικογενειών;

Λαμβάνοντας υπόψη την παραπάνω γενική εικόνα, είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς πως η λεγόμενη δωρεάν παιδεία – όταν δεν συνοδεύεται από συμπληρωματικά, επιπρόσθετα κοινωνικά μέτρα – εντείνει αντί να αμβλύνει τις κοινωνικές ανισότητες. Η δωρεάν παιδεία δεν επαρκεί για να υπάρξει λιγότερη ανισότητα στον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Χρειάζονται νέες, ριζικές στρατηγικές που θα ανατρέψουν το ισχύον καθεστώς και οι οποίες θα έχουν σαν στόχο την άμβλυνση των ανισοτήτων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.