Επιτελικο κρατος με κομματικα και οχι αξιοκρατικα κριτηρια

Της έκδοσης

Έντονες αντιπαραθέσεις άναψε η ηχηρή παραίτηση της γενικής διευθύντριας του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ), Μαρίζας Φουντοπούλου, την οποία συνόδευσε με μακροσκελή επιστολή με σοβαρότατες καταγγελίες για κακοδιοίκηση, κακοδιαχείριση κονδυλίων που συνδέονται με το μεγάλο κοινοτικό πρόγραμμα Erasmus, αλλά και αδιαφανείς διαδικασίες πρόσληψης συμβούλων με διόλου ευκαταφρόνητους μισθούς.

Τη βόμβα που έσκασε στα χέρια της υπουργού Νίκης Κεραμέως, ένα μήνα πριν τις εκλογές, εκθέτοντας την ίδια και κατ’ επέκταση την κυβέρνηση, καθώς γεννώνται σοβαρά ερωτήματα για το τι συμβαίνει σε σημαντικά κρατικά ιδρύματα που εποπτεύει, πυροδότησε ένα «δικό της παιδί» όπως χαρακτηριστικά λένε οι γνωρίζοντες, αναφερόμενοι στην τοποθέτηση της κυρίας Φουντοπούλου στη θέση αυτή με διαδικασίες η εγκυρότητα των οποίων αμφισβητήθηκε εντόνως.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΔΣ, κατά του οποίου στρέφονται κυρίως οι καταγγελίες της Μ.Φουντοπούλου και ο οποίος αποτελεί επίσης επιλογή της κυρίας Κεραμέως, συνυπογράφει με τα μέλη του ΔΣ την αιχμηρή ανακοίνωση που μιλά για «ψευδείς και δυσφημιστικές καταγγελίες» και αφήνει αιχμές «για τους πραγματικούς λόγους για τους οποίους η παραιτηθείσα Γενική Διευθύντρια επέλεξε να δημοσιοποιήσει την ψευδή και συκοφαντική καταγγελία της την συγκεκριμένη χρονική στιγμή».

Στην ίδια, όμως, ανακοίνωση παραδέχονται εμμέσως τη δυσλειτουργία του Ιδρύματος για τουλάχιστον έξι μήνες επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως «σε κάθε περίπτωση, κατά τη σύντομη θητεία της στη Γενική Διεύθυνση του ΙΚΥ, από τον Αύγουστο του 2022 μέχρι τον Ιανουάριο του 2023 που υπέβαλε την παραίτησή της, η κυρία Φουντοπούλου δεν κατάφερε να συνεργαστεί, χωρίς δική μας υπαιτιότητα, με τη διοίκηση του ΙΚΥ και τα στελέχη του στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων που της όριζε ο νόμος».

Αυτά βέβαια συμβαίνουν όμως… όταν οι επιλογές γίνονται με κομματικά και όχι αξιοκρατικά κριτήρια. Στην Ελλάδα ζούμε άλλωστε… εκεί που το επιτελικό κράτος εζυγίσθη εμετρήθη και ευρέθη ελλιπές.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.