Ενας προσωπικος απολογισμος…

Με άρωμα Πολιτιστικού Ομίλου Ξυλαγανής

Μπαίνοντας σε φθινοπωρινούς ρυθμούς, μετά από ένα καλοκαίρι γεμάτο δράσεις με άρωμα πολιτισμού, ο Πολιτιστικός Όμιλος Ξυλαγανής (ΠΟΞ) κάνει τον δικό του απολογισμό. Έναν απολογισμό με θετικό πρόσημο, με λαογραφικές εκδηλώσεις στη φαρέτρα του, αλλά και με διαρκή διάθεση για μελλοντικές συνέργειες.

Ήδη από την περίοδο της καραντίνας ο ΠΟΞ, σε συνεργασία με το Εργαστήριο του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης «+ΜόρΦωΣη» και την Ομότιμη Καθηγήτρια του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας, κ. Πηνελόπη Καμπάκη-Βουγιουκλή, βοήθησε στην καταγραφή των τοπικών γλωσσικών ποικιλιών διενεργώντας ερωτηματολόγια σε κατοίκους της Ξυλαγανής.

Από την άλλη, ιδιαίτερη φροντίδα δέχθηκε και το Λαογραφικό Μουσείο της Ξυλαγανής, τόσο ως προς τον καλλωπισμό του, όσο και ως προς την ανάδειξή του. Έχοντας ως κοινή βάση τον παραπάνω στόχο, την ανάδειξη του Μουσείου, πραγματοποιήθηκαν πολλές δράσεις («Μια γουλιά καφέ να πιω τα παλιά να θυμηθώ», «Η ζωή στο χωριό, μια βιωματική απεικόνιση της καθημερινότητας», «Εκατό χρόνια ζωής στην Ξυλαγανή» κ.ά.) για μικρούς και μεγάλους, με κεντρική θεματική το Λαογραφικό Μουσείο Ξυλαγανής.

Το Μουσείο άνοιξε τις πόρτες του για μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και με βιωματικό τρόπο ξενάγησε τους μαθητές στους χώρους που φιλοξενούνται σε αυτό. Με παιχνίδια, φύλλα εργασίας, ζωγραφιές και άλλα μέσα οι μαθητές πήραν τον ρόλο ξεναγού και ξεναγήθηκαν με έναν τρόπο πιο προσιτό στις μαθητικές ηλικίες.

Οι δράσεις, όμως, δεν περιορίστηκαν μόνο στους μαθητές, αφού το Λαογραφικό Μουσείο τους καλοκαιρινούς μήνες καλωσόρισε τους επισκέπτες του στην αίθουσα του καφενείου του, προσφέροντας τοπικά εδέσματα και καφέ. Εκδηλώσεις με ιδιαίτερους καλεσμένους, με αποκορύφωμα την εκδήλωση για τα εκατό χρόνια ζωής στην Ξυλαγανή, μια εκδήλωση σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, προβολές από αναβιώσεις εθίμων στην Ξυλαγανή και άλλες πολιτιστικές δραστηριότητες πραγματοποιήθηκαν με επίκεντρο τον Οικισμό.

Όλες αυτές οι εργασίες λαμβάνουν τόπο σε μια Ξυλαγανή με δραστήριους συλλόγους, με μια συνεχόμενη προσπάθεια διατήρησης των εθίμων και των παραδόσεων του τόπου. Και δεν σταματάμε! Τη σκυτάλη παίρνει το φθινόπωρο με την έναρξη των χορευτικών τμημάτων και με τις ξεναγήσεις στο Λαογραφικό Μουσείο, με την παράκληση του ΔΣ του Ομίλου για την ενεργή συμμετοχή όλων των ενδιαφερόντων!

*Ο Κάρεν Χαναγκιάν είναι απόφοιτος του ΤΕΦ/ΔΠΘ και Εξωτερικός Συνεργάτης του Πολιτιστικού Ομίλου Ξυλαγανής.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.