Ενας “μικρος γιγαντας” στην Ξανθη;

H Smirdex παράγει υψηλής ποιότητας επιστρωμένα λειαντικά προϊόντα τα οποία εξάγει σε 50+ χώρες

Όχι, δεν πρόκειται για παιδικό παραμύθι αν και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως παραμυθένια η ύπαρξη του στο επιχειρηματικό περιβάλλον της χώρας με τις υφιστάμενες συνθήκες. Άλλωστε, πώς να μην αναφερθείς στη φωτεινή εξαίρεση, όταν δυστυχώς τα επιχειρηματικά κουφάρια γύρω μας τείνουν να γίνουν ο κανόνας.
 
Στην Ξάνθη και συγκεκριμένα στην περιοχή της Λεύκης καλύπτοντας συνολική επιφάνεια έκτασης 32.000τμ δραστηριοποιείται 35 και πλέον έτη η Ανώνυμη Εταιρεία Λειαντικών Προϊόντων, με την επωνυμία “ΣΜΥΡΔΕΞ A.E.”.
 
Οι άνθρωποι της Smirdex παράγουν υψηλής ποιότητας επιστρωμένα λειαντικά προϊόντα με ευρεία γκάμα εφαρμογών τα οποία εξάγουν σε 50+ χώρες με το ποσοστό πωλήσεων προς το εξωτερικό να ανέρχεται στο απίστευτο 90% επί του συνολικού τζίρου.
 
Εμπνευστής και ιδρυτής της εταιρείας είναι ο μηχανολόγος κ. Τοπούζογλου Μάρκος με καταγωγή από την Καβάλα όπου μαζί με την οικογένεια του συνεχίζει την ανάπτυξη και εξέλιξη της αρχικής επιχειρηματικής ιδέας, καθιστώντας την σήμερα ως μια από τις πιο αξιοσημείωτες βιομηχανίες της περιφέρειας.
 
Χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικό επίτευγμα για τα δεδομένα της περιοχής, όπου μέσα σε αυτό το δυσχερές και αποτρεπτικό επιχειρηματικό περιβάλλον, η συγκεκριμένη εταιρεία όχι μόνο καταφέρνει να αντιστέκεται σε όλες τις κακές πρακτικές που εφαρμόζονται και δίνουν επανωτά χτυπήματα έναντι της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, αλλά ξεχωρίζει καταγράφοντας εντυπωσιακά οικονομικά αποτελέσματα που θα “ζήλευαν” μεγαλύτερες εταιρείες.
 
Αποτελώντας το κρυφό καμάρι της βιομηχανίας για τον τόπο, η Smirdex με πελατοκεντρική προσέγγιση στην παραγωγή προϊόντων έθεσε ως προτεραιότητα την ικανοποίηση των αναγκών του πελάτη σε συνδυασμό με την υψηλή κατάρτιση και δημιουργική απασχόληση του προσωπικού της επιτυγχάνοντας να μετουσιώσει την πολυετή εξαγωγική στρατηγική και εταιρική κουλτούρα, σε προϊόντα εφάμιλλης ποιότητας αυστηρών προδιαγραφών που δεν στερούνται τίποτα συγκριτικά με εκείνα των μεγάλων ομοειδών εργοστασίων του εξωτερικού.
 
Παράλληλα, διαθέτει ισχυρή παρουσία σε διεθνείς εκθέσεις και αγορές επιδιώκοντας την προβολή των καινοτόμων προϊόντων της και τη συνεχή αύξηση των οικονομικών μεγεθών, τα οποία πραγματικά εντυπωσιάζουν.
 
Κατά την χρήση 2015, η Smirdex πέτυχε αύξηση του καθαρού κύκλου εργασιών κατά 8% καθώς ο τζίρος ανήλθε σε 13,3 εκατομμύρια ευρώ (σημ. η εταιρεία κατέγραψε επί συναπτά έτη, διψήφια ποσοστά ρυθμού αύξησης των πωλήσεων, το 2005 ο τζίρος διαμορφώθηκε σε 8,6 εκατ. ευρώ ενώ το έτος 2001 σε 4,3 εκατ. ευρώ), ενώ ο μηδενικός δανεισμός της εταιρείας και η υψηλή επάρκεια ρευστότητας της προσδίδουν εξαιρετικά συγκριτικά πλεονεκτήματα.
 
Το μικτό περιθώριο κέρδους της εταιρείας βελτιώθηκε κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες και ανέρχεται σε 46,33% ενώ το εντυπωσιακό τελικό καθαρό περιθώριο μετά φόρων διαμορφώνεται στο 27% περίπου επί του κύκλου εργασιών και εκφράζεται σε 3,6 εκατομμύρια ευρώ καθαρά κέρδη.
 
Ο “μικρός γίγαντας” δε φροντίζει να ευχαριστεί μόνο μισθολογικά τους εργαζομένους, αλλά προωθεί το διάλογο με τη συμμετοχή του προσωπικού σε προτάσεις και ιδέες, ώστε οι στόχοι να θέτονται ξεκάθαρα και οι άνθρωποι να κατευθύνονται προς την επίτευξή τους με καλά δομημένες στρατηγικές.
 
Η εταιρική κοινωνική ευθύνη της επιχείρησης είναι πολυδιάστατη με την εφαρμογή καλών πράσινων πρακτικών στην παραγωγική διαδικασία και επιπλέον καινοτόμες εφαρμογές για την προστασία του περιβάλλοντος, τις αυστηρές συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας του εργοστασίου, τη συνεχή εκπαίδευση του προσωπικού και την υποστήριξη αυτού με επιπλέον παροχές.
 
Τέλος, η ΣΜΥΡΔΕΞ Α.Ε. αποδεικνύει την κοινωνική ευαισθησία συμμετέχοντας και ενισχύοντας κάθε χρόνο τον “Ραδιομαραθώνιο Αγάπης” του γηροκομείου Ξάνθης, το “Κοινωνικό Λαχείο Αγάπης” υποστηρίζοντας πλήθος τοπικών κοινωνικών φορέων, τη Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης, το Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης, το ίδρυμα Αγία Μαρίνα, τον σύλλογο Πνοή και αρκετά ακόμη ιδρύματα και συλλόγους της ευρύτερης περιοχής.
 
Κόντρα στο δυσμενές οικονομικό κλίμα των καιρών, ευχή όλων είναι να υπάρξουν στο μέλλον και άλλα τέτοια φωτεινά παραδείγματα επιχειρηματικής δραστηριοποίησης στην περιοχή της Θράκης και ειδικά για τη Smirdex να επέλθει περαιτέρω ανάπτυξη και επέκταση με νέες επιτυχίες για την οικογένεια Τοπούζογλου και τους εργαζόμενους της.
 
Info
web: www.smirdex.gr
 

*Ο Νίκος Κουτσούδης, είναι Οικονομολόγος – Υπεύθυνος Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών της εταιρείας ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.