Εναλλακτικες μορφες ενεργειας

Η αναστάτωση που έχει προκληθεί εξαιτίας της διένεξης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για το φυσικό αέριο αναδεικνύει δυναμικά την εξασφάλιση εναλλακτικών πηγών ενέργειας.

Εδώ και δύο μέρες οι καταναλωτικές αγορές της Ευρώπης έχουν αναστατωθεί πλήρως εξαιτίας του θέματος αυτού.

Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η κατανάλωση ενέργειας αυξάνεται με εκπληκτικά γρήγορους ρυθμούς. Οι σημερινοί ρυθμοί κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων φέρνουν την ανθρωπότητα μπροστά σε κρίσιμα και πιεστικά προβλήματα. Ένας, αν όχι ο μοναδικός, τρόπος αντιμετώπισης αυτών των προβλημάτων είναι η προσφυγή σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας. Και η χώρα μας είναι πλούσια σε αυτές. Όμως δυστυχώς παραμένουν ανεκμετάλλευτες.

Μπορεί η χώρα μας να μην αντιμετωπίζει άμεσα το πρόβλημα όπως άλλες χώρες της Ευρώπης. Κανείς όμως δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ότι η κρίση θα χτυπήσει και την Ελλάδα εφόσον το σύστημά της τροφοδοτείται από την Ουκρανία. Και βέβαια η κατασκευή του αγωγού Τουρκίας Ελλάδας και Ιταλίας μόλις ξεκίνησε.

Είναι αναγκαία η μετάβαση σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας. Γιατί οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ο ήλιος, ο άνεμος, τα ποτάμια, οι οργανικές ύλες όπως το ξύλο και ακόμη τα απορρίμματα οικιακής και γεωργικής προέλευσης, είναι πηγές ενέργειας που η προσφορά τους δεν εξαντλείται ποτέ. Η Ελλάδα διαθέτει αξιόλογο δυναμικό που μπορεί να προσφέρει μια πραγματική εναλλακτική λύση για την κάλυψη των ενεργειακών μας αναγκών. Και πρέπει να στραφεί σε αυτές.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.