Ελλειψη τουριστικης στρατηγικης

Δυσάρεστη έκπληξη απετέλεσαν για την Ελλάδα τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού και αφορούν στον περασμένο χρόνο. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία ύστερα από πολλά χρόνια η Ελλάδα για πρώτη φορά είναι εκτός του κλαμπ των δέκα ισχυρών κρατών του τουρισμού εν αντιθέσει προς τη γείτονα Τουρκία που βρίσκεται στην όγδοη θέση.

Έφθασε λοιπόν δυστυχώς η ώρα η Ελλάδα να πληρώσει τα συσσωρευμένα σφάλματα του παρελθόντος τα οποία μείωσαν την ανταγωνιστικότητα του τουριστικού της προϊόντος.

Η έλλειψη πολιτικής όχι μόνο από την κεντρική εξουσία αλλά και από τους περιφερειακούς φορείς είχαν δυσάρεστα αποτελέσματα για την ενίσχυση του τουρισμού στη χώρα μας. Τα λόγια δεν αρκούν. Όπως δεν φθάνει και η σωστή τέλεση των Ολυμπιακών αγώνων στους οποίους πολλά επενδύθηκαν για το μέλλον του τουρισμού στη χώρα μας.

Η Ελλάδα έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα έναντι άλλων χωρών. Είναι ευνοημένη από τη φύση και την ιστορία και σε αυτά επένδυσε όλα αυτά τα χρόνια. Σε ένα όμως παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον πρέπει να φροντίσουμε για την ανταγωνιστικότητα του τουρισμού. Και ανταγωνιστικότητα σημαίνει στρατηγικός σχεδιασμός και γνώση. Και στρατηγικός σχεδιασμός και γνώση απαιτούν παιδεία. Και το έλλειμμα της Ελλάδας είναι ακριβώς εκεί. Τις ημέρες αυτές που κατατίθενται τα μηχανογραφικά των υποψηφίων κανείς μπορεί να μετρήσει δεκάδες τμήματα διαφόρων ειδικοτήτων. Δεν θα συναντήσει όμως πουθενά ένα τμήμα πανεπιστημιακό που να αναφέρεται στην τουριστική στρατηγική.

Ποτέ δεν είναι όμως αργά. Υπάρχει ακόμη καιρός…

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.