Ευθυνη πολιτικη

Της έκδοσης

Αναμενόμενη και οφειλόμενη κρίνεται η απόφαση της Συγκλήτου του ΔΠΘ σε σχέση με την διατήρηση των υφιστάμενων Τμημάτων του, 20 στον αριθμό, ως έχουν αλλά και την περαιτέρω ενίσχυσή του, τόσο σε ό,τι αφορά τα υφιστάμενα τμήματα αυτά καθ’ αυτά όσο και των τμημάτων που βρίσκονται στα «σπάργανα» όπως τα Τμήματα Εργοθεραπείας και Ψυχολογίας.

Η Σύγκλητος του ΔΠΘ απάντησε στο αίτημα του Υπουργείου Παιδείας για την αξιολόγηση των Τμημάτων του και την κατάθεση προτάσεων στο πλαίσιο της αναγκαίας όπως την χαρακτηρίζει η Υπουργός Νίκη Κεραμέως αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας και η απάντηση δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετική, αντιλαμβανόμενη προφανώς τόσο το εξαιρετικό έργο που επιτελείται στα τμήματά του, όσο και την πολυσήμαντη παρουσία και λειτουργία του ΔΠΘ στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Στέλνοντας αν μη τι άλλο, εφόσον κλήθηκε για ακόμα μια φορά, το μήνυμα ότι η οποιαδήποτε απόφαση υποβάθμισης ενός πανεπιστημίου όπως το ΔΠΘ, εφόσον υπάρξει θα είναι απόφαση πολιτική, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον αποφαίνοντα σε επίπεδο ευθυνών.

Η σύγκλητος του ΔΠΘ έπραξε ως όφειλε, τόσο μη αποδεχόμενη να μπει σε διαδικασία διαλόγου περί συγχωνεύσεων και καταργήσεων τμημάτων, γεγονός που επιβεβαίωσε μιλώντας στον «ΠτΘ» και ο Πρύτανης Αλέξανδρος Πολυχρονίδης,  όσο και προτάσσοντας την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσής τους, από όποια σκοπιά και αν μπορεί αυτή να έλθει.

Γιατί και η πραγματικότητα του ακαδημαϊκού χάρτη της Ελλάδας σε επίπεδο ακαδημαϊκών ιδρυμάτων απέχει πολύ από το σύγχρονο μοντέλο που η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας οραματίζεται, όχι με ευθύνη των ιδρυμάτων αλλά πρωτίστως με ευθύνη της Πολιτείας. Η υποχρηματοδότηση και η υποστελέχωση άλλωστε, όπως και πάμπολλλα προβλήματα που αφορούν κυρίως τα Περιφερειακά πανεπιστήμια, δεν είναι ζητήματα εσωτερικής διαχείρισης.

 Έγκειται λοιπόν στην διοίκηση του Υπουργείου Παιδείας να αποφανθεί σχετικά, ως  τελικός «κριτής» στην όλη διαδικασία αναδιάρθρωσης και εξορθολογισμού που έχει ξεκινήσει.

Αρκεί βέβαια να μην είναι και ο μόνος, γεγονός για το οποίο διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας, δεδομένης και της πιο πρόσφατης «παρουσίας» της κ. Κεραμέως σε ζητήματα σχετικά με την εκπαίδευση και δη την Ανώτατη, η οποία θα μπορούσε να πει κανείς ότι απέχει πολύ από την υιοθέτηση της πλειοψηφούσας άποψης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.