ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 1964

Αναμνήσεις από μία άλλη εποχή

Όταν επισκέπτεται κανείς την πόλη που γεννήθηκε, μεγάλωσε, πήγε στο σχολείο και μετά έφυγε για σπουδές και επαγγελματική αποκατάσταση, είναι φυσικό να του έρχονται αναμνήσεις και να θυμάται καταστάσεις, γεγονότα, πρόσωπα κλπ. Έτσι και εγώ που βρίσκομαι αυτές τις ημέρες των δημοτικών εκλογών στην  Κομοτηνή θυμάμαι παρόμοιες καταστάσεις που έζησα όταν ο πατέρας μου Γεώργιος Μανούδης ήταν υποψήφιος Δήμαρχος στις εκλογές του Ιουνίου 1964.
 
Σκοπός μου δεν είναι να κάνω συστάσεις στους σημερινούς πρωταγωνιστές των εκλογών ούτε συγκρίσεις. Απλά κάνοντας χρήση της φιλοξενίας από τις στήλες του αγαπητού ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ που μας κρατάει ενήμερους για πολλά χρόνια τώρα, ήθελα να μεταφέρω στους αναγνώστες του μερικές εικόνες των εκλογών εκείνων.
 
Ήταν η εποχή που μετά την αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό της χώρας με Κυβερνήσεις του Κέντρου, οι διεκδικήσεις  της περιφέρειας και η σημαντικότητα των προβλημάτων της, κρινόταν με διαφορετική οπτική από ό,τι μέχρι τότε.
 
Με παρότρυνση συναδέλφων εμπόρων κατέβηκε ως υποψήφιος Δήμαρχος και ο πατέρας μου, μετά από πετυχημένη 14χρονη θητεία ως Πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Ροδόπης, πλαισιούμενος από εξαιρετικούς  συμπολίτες, ένας από τους οποίους ήταν ο μετέπειτα  Δήμαρχος Ανδρέας Στογιαννίδης. Στην  προσπάθεια όμως αναγέννησης της δημοτικής αρχής, όπου για πολλά χρόνια ήταν Δήμαρχος ο αείμνηστος Δημ.Μπλέτσας, ήταν υποψήφιοι άλλοι δύο. Ο ένας έμπορος της αγοράς, ο πατέρας μου, ο άλλος ο Γεώργιος Μαμέλης φιλόλογος καθηγητής, Γυμνασιάρχης και επίτιμος επιθεωρητής μέσης εκπαίδευσης, σπουδαίος δάσκαλος για πολλούς από εμάς.
 
Η φιλοσοφία με την οποία ο πατέρας μου αντιμετώπιζε την όλη προεκλογική εκστρατεία ήταν ότι κάθε πολίτης που αναμιγνύεται στα κοινά, κάνει προσφορά υπηρεσιών. Για τον λόγο αυτό δεν πρέπει να καταβάλλει προσπάθεια (ιδίως οικονομική) για να προσελκύσει ψήφους. ΄Ετσι το εκλογικό κέντρο στήθηκε την τελευταία προ των εκλογών εβδομάδα στην οδό Παρασίου. Μεταπτυχιακός φοιτητής από το Λονδίνο, ήρθα  για να βοηθήσω και εγώ την προεκλογική εκστρατεία. Διαπίστωσα όμως ότι λόγω των πιο πάνω απόψεών του δεν υπήρχε σχέδιο ενημέρωσης των ψηφοφόρων της πόλης. Έτσι την τελευταία εβδομάδα πραγματοποιήσαμε υπαίθριες απογευματινές  συγκεντρώσεις στις γειτονιές της πόλης. Αρχίσαμε από την πλατεία του Κυριάκου (Παντοπωλείο) στην άκρη της οδού Λαμψάκου όπου ήταν το πατρικό σπίτι, μετά στην περιοχή των Στρατώνων, μετά στη Ρέμβη και στο τέλος στην κεντρική πλατεία, όπου  από το ξενοδοχείο Αστόρια μιλούσαν εναλλάξ όλοι οι υποψήφιοι Δήμαρχοι.
 
Δεν ξεχνώ την προετοιμασία των συγκεντρώσεων στις γειτονιές. Περνούσα νωρίς το απόγευμα με το αυτοκίνητο από τα μέρη όπου θα μιλούσε ο πατέρας μου και διαλαλούσα από ένα μικρόφωνο τα εξής: «Απόψε στην πλατεία της γειτονιάς σας θα μιλήσει ο υποψήφιος Δήμαρχος κλπ.». Τότε δεν υπήρχαν τοπικοί ραδιοσταθμοί ούτε ημερήσιες τοπικές εφημερίδες για ενημέρωση.
 
Την  εποχή εκείνη οι δημοτικές εκλογές δεν συνοδευόταν από ενοχλητικές αφισοκολλήσεις ούτε από πολυδάπανη δημοσιογραφική υποστήριξη. Γι’ αυτό και στο Αρχείο του που εκδώσαμε το 1995 δεν περιλαμβάνεται παρά μόνον η εξαγγελία της καθόδου στον προεκλογικό αγώνα στις 5.6.1964 και μία καταχώριση της φωτογραφίας του στις τοπικές εφημερίδες.
 
Τα αποτελέσματα των εκλογών δεν άργησαν να φανούν με νικητή τον Δημήτριο Μπλέτσα και θυμάμαι πως ο πατέρας μας νωρίς το βράδυ της Κυριακής εκείνης, έκλεισε το εκλογικό κέντρο, λέγοντας: Πάμε να ξεκουραστούμε, γιατί αύριο το πρωί πρέπει να πάμε στις δουλειές μας. Έτσι απλά χωρίς προσπάθεια ανάλυσης των αποτελεσμάτων.
 
Αυτά έρχονται στο μυαλό μου παραμονές των Δημοτικών Εκλογών. Εύχομαι στους σημερινούς υποψηφίους κάθε επιτυχία προς όφελος της πόλης μας και όλης της περιοχής.
 

*Ο Άρης Γ.Μανούδης είναι οικονομολόγος, ενεργός πολίτης και συγγραφέας βιβλίων βιωμένης ιστορίας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.