Δημοσιογραφοι(;), ποινες και ερωτηματικα

Ένα από τα σημαντικά θέματα της ημέρας οι ποινές σε τινές εκ των δημοσιογράφων των αθηναϊκών διαύλων που επέβαλε η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, για την εξυπηρέτηση μονομερών απόψεων, κοινώς προπαγάνδα. Μια απόφαση που πραγματικά εξέπληξε, γιατί η ΕΣΗΕΑ τα ζητήματα δεοντολογίας περί τη δημοσιογραφία τα έχει αφήσει εδώ και καιρό πίσω.
 
Οι τελευταίες αποφάσεις της περί ποινών αφορούσαν στην προσωρινή διαγραφή κάποιων δημοσιογράφων από μέλη της, όταν αυτοί τόλμησαν να αξιοποιήσουν πακέτα διαφήμισης, πρωταγωνιστώντας σε τηλεοπτικά διαφημιστικά σποτ. Έτσι, η απόφασή της για ποινές σε αρκετούς εκ των τηλεοπτικών αστέρων για ζητήματα παραβίασης της δημοσιογραφικής δεοντολογίας που όντως εργάζονται σε διαύλους οι οποίοι υπηρέτησαν με υπερβολική αφοσίωση, και μονότροπα, την υπόθεση του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα της Κυριακής που μας πέρασε, είναι γεγονός που ξαφνιάζει.
 
Το σύνολο όμως του δημοσιογραφικού κόσμου που εργάζεται στα συγκεκριμένα κανάλια στην ίδια κατεύθυνση περίπου κινήθηκε υπερθεματίζοντας το ΝΑΙ, άλλος λιγότερο άλλος περισσότερο. Εδώ το σύνολο σχεδόν των πρώην πολιτικών αρχηγών, αλλά και πολιτικών, κινητοποιήθηκε και παρουσιάστηκε στο γυαλί, από υπερήλικες μέχρι …φυλακισμένοι!!!
 
Το ζήτημα είναι αν όλοι αυτοί οι άνθρωποι που εισέπραξαν ποινές λογίζονται ως δημοσιογράφοι και είναι δημοσιογράφοι, με την κλασική έννοια του όρου, ή αν είναι απλώς και μόνο «ενεργούμενα», «εργαλεία» του ιδιοκτήτη του Μέσου Μαζικής Ενημέρωσης που τους πληρώνει για να εξυπηρετεί τα συμφέροντά του, μέσω της γραμμής που ο ίδιος επιλέγει και τους παραδίδει να υπηρετήσουν κάθε φορά.
 
Κι αυτόν το ρόλο οι γνωστοί stars των διαύλων τον έχουν αποδεχτεί πλήρως, ευτελιζόμενοι μέχρι τώρα ουκ ολίγες φορές. Γιατί π.χ. όσο και να εκτιμά κάποιος τη Μαρία Χούκλη, ως άνθρωπο παιδείας ποτέ δεν θα μπορέσει να παραγράψει από τη μνήμη του τον σκαιό τρόπο που συμπεριφέρθηκε, συνεντευξιαζόμενη, στον πρόεδρο του Κινήματος Γιώργο Παπανδρέου. Ούτε βέβαια μπορεί να παραβλέψει –αυτό είναι και αδύνατον- τη συνεχή προπαγάνδα υπέρ των δανειστών του Μπάμπη π.χ. Παπαδημητρίου ή του Άρη π.χ. Πορτοσάλτε, αφού κάποιος ξέρει τι θα πουν πριν καν ανοίξουν το στόμα τους.
 
Το ζήτημα είναι πώς έχουν αποδεχτεί αυτόν το ρόλο και έχουν μετατραπεί σε μαριονέτες, άνθρωποι που επέλεξαν να είναι δημοσιογράφοι, δηλώνουν δημοσιογράφοι, αλλά ουσιαστικά έχουν εγκαταλείψει εδώ και καιρό τη δημοσιογραφία. Γιατί αν ήταν διαφορετικά, οι «ωραίοι», άψογοι και ανέπαφοι από το χρόνο τηλεαστέρες, θα έπρεπε ήδη να έχουν αποχωρήσει από μόνοι τους, εγκαταλείποντας τις «δημοσιογραφικές τους» θέσεις, εδώ και πολύ πολύ καιρό!!!
 
Μέχρι τώρα δεν το έκανε βέβαια κανείς τους, γιατί στην Ελλάδα των μεταπολιτευτικών χρόνων «είναι πολλά τα λεφτά Άρη», εξ ου και οι λέξεις περί αξιών έγιναν βότσαλα και γλίστρησαν στη θάλασσα της ευημερίας και ο παραγεγραμμένος ολοσχερώς κώδικας ηθικών αξιών κατέστησε τις αξίες άγνωστη, στην ελληνική, λέξη.
 
Κατ’ αρχάς στους ίδιους τους πρωταγωνιστές της σήμερον που φέρουν τον τίτλο του δημοσιογράφου. Εξάλλου είναι «πολλά τα λεφτά Άρη», κι ό,τι τον τελευταίο καιρό κυριάρχησε στην ελληνική κοινωνία, δεν ήταν η ηθική και πνευματική αξία του ανθρώπου, αλλά η χρηματιστηριακή του, το πόσα δηλαδή ανεξαρτήτως μεθόδου μπορούσε να εξοικονομήσει.
 
«Είναι πολλά τα λεφτά Άρη», εξ ου και υπήρξαν και επιτηδειότεροι των προαναφερθέντων δημοσιογράφοι, που μέσα στη διάρκεια της μίας, μικρής τους ζωής που ποτέ ιστορικά δεν ήταν αρκετή το πάλαι, έγιναν μεγαλοεκδότες!!!
 
«Είναι πολλά τα λεφτά Άρη» και η ηθική σήμερα μηδαμινής αξίας…

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.