Δεν φτανει να εχεις ενα κτιριο, πρεπει να ξερεις τι θα το κανεις

Της έκδοσης

Το θέμα της ταχύτητας στην αξιοποίηση του υφιστάμενου νοσοκομείου Κομοτηνής, όταν ολοκληρωθεί η κατασκευή του νέου από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, τονίζει στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας μας ο νέος Αντιπεριφερειάρχης Υγείας κ. Βασίλης Λούρμπας, κάτι που οι τακτικοί αναγνώστες της εφημερίδας μας γνωρίζουν καλά πως έχει απασχολήσει τόσο την ειδησεογραφία της, όσο και την συγκεκριμένη στήλη, ουκ ολίγες φορές.

Το χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το παλιό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Λούρμπας, αλλά και το παλιό Νοσοκομείο Καβάλας, δύο περιπτώσεις όπου οι τοπικοί φορείς ζητούσαν για πολλά χρόνια την παραχώρησή τους (μάλιστα στην Αλεξανδρούπολη διαγκωνιζόταν κιόλας) μέχρι αυτή να γίνει.

Μετά την παραχώρησή τους όμως, δημιουργήθηκαν νέα προβλήματα, τα οποία καθυστερούν την αξιοποίησή τους και δείχνουν ότι οι φορείς προσέγγισαν το θέμα όπως κάνουν τα σκυλιά που κυνηγούν αυτοκίνητα: Αν τα πιάσουν δεν ξέρουν τι να τα κάνουν.

Έτσι στην Αλεξανδρούπολη έχουμε μια μελέτη στατικής επάρκειας, (οι παλιότεροι μπορεί να θυμούνται την ανάλογη μελέτη για το Σισμανόγλειο και πως αυτή κατέληξε) η οποία όπως φαίνεται έρχεται από μακριά και πηγαίνει μακριά, ενώ μέχρι τώρα το μόνο που έγινε ουσιαστικά ήταν η φύλαξη του κτιρίου, και κάποιες εργασίες με την προοπτική ένα κομμάτι του συγκροτήματος να ενταχθεί σε πρόγραμμα, για να φιλοξενήσει στο μέλλον υπηρεσίες της ΠΕ Έβρου.

Ακόμα πιο περίεργα είναι τα πράγματα στην Καβάλα, όπου αυτές τις μέρες έχει μπει στο πεδίο της πολιτικής αντιπαράθεσης η απόφαση της Δημοτικής Αρχής να αναθέσει σε εταιρία Real Estate των Αθηνών τη διαδικασία αξιοποίησης του παλιού Νοσοκομείου.

Να σημειωθεί πως εκεί υπάρχουν λόγοι που δεν επιτρέπουν το Νοσοκομείο να φιλοξενήσει υπηρεσίες (φαίνεται να παραμένει η διαμάχη μεταξύ του Δήμου και του Δημοσίου για την κυριότητα) όμως αυτές οι κινήσεις, πέρα από το ότι συγκέντρωσαν τα πυρά της αντιπολίτευσης που βλέπει πίσω από την ανακοίνωση προεκλογικά «κόλπα», δείχνουν πως παρά τις όποιες προσπάθειες για παραχώρηση του κτιρίου, το τι θα γίνει μετά την παραχώρηση όχι μόνο δεν έχει αποφασιστεί, αλλά και οι όποιες συζητήσεις έχουν γίνει φαίνεται να είναι σε… φιλολογικό επίπεδο.

Επειδή προβλέπουμε διαγκωνισμό για το μέλλον του Νοσοκομείου και στην Κομοτηνή, τουλάχιστον μεταξύ Περιφέρειας και Δήμου Κομοτηνής, αλλά και διάφορες προτάσεις για εναλλακτική του χρήση, ίσως θα πρέπει, εν όψει και της προεκλογικής περιόδου, οι διάφοροι υποψήφιοι να κάνουν μια στοχοθεσία για το θέμα του Νοσοκομείου, που θα απασχολήσει σίγουρα τις διοικήσεις τους στην επόμενη θητεία. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.