«Δεν ειναι… αθωοι» ‒ Οι «Ναζι» μονο στην φυλακη!

Της Έκδοσης

Με την επιστροφή της ανασφάλειας και του φόβου, που πλέον έχει γίνει κομμάτι της καθημερινότητάς  μας, ξεκίνησε η τρέχουσα εβδομάδα για την Ροδόπη. Του φόβου και της ανασφάλειας, για εμάς, το οικείο περιβάλλον, την οικογένεια, τους φίλους αλλά και ευρύτερα τον γείτονα, τον συνάδελφο, τον συμπολίτη.

Του φόβου και της ανασφάλειας που «έφερε» στην ζωή μας η πανδημία του κορωνοϊού και ενισχύθηκε από τα νέα κρούσματα που μετά από πολλές ημέρες μηδενικού επιδημιολογικού φορτίου, επιβεβαιώθηκαν, ως άλλη υπενθύμιση ότι ο «κορωνοϊός συνεχίζει να είναι παρών» και πολύ περισσότερο ως υπενθύμιση της ευθύνης που έχει ο καθένας εξ ημών, και φυσικά σε συλλογικό επίπεδο, της «μάχης» που πρέπει να συνεχίζουμε να δίνουμε, τηρώντας όλα όσα η επιστημονική κοινότητα προτείνει.

Η τρέχουσα όμως εβδομάδα «επιβαρύνεται» και με μια ακόμα μεγαλύτερη συμβολική και σημαντική. Τόσο ως προς τον φόβο και την ανασφάλεια, αλλά πρωτίστως ως προς την «μάχη κεκτημένων» που η πρόσφατη ιστορία ή κάποιοι τουλάχιστον πρωταγωνιστές αυτής προσπάθησαν να άρουν.

Κεκτημένα όπως αυτό της δημοκρατίας, της ελευθερίας, της μηδενικής ανοχής απέναντι σε πάσης φύσεως ρατσισμό, της μηδενικής ανοχής απέναντι στον φασισμό και σε κάθε έκφανσή του.

Η εβδομάδα αυτή είναι η εβδομάδα έκδοσης της απόφασης επί της αθωότητας ή της ενοχής των κατηγορουμένων στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Την Τετάρτη, 7 Οκτωβρίου, η δικαιοσύνη θα κληθεί να υπερασπίσει όλα τα παραπάνω και άλλα τόσα, αποφαινόμενη επί των κατηγοριών που βαρύνουν τους κατηγορημένους, μεταξύ των οποίων και αυτή της κατηγορίας περί εγκληματικής οργάνωσης.

Η σοβαρότερη ίσως «δοκιμασία» για το εγχώριο, ελληνικό σύστημα ποινικής δικαιοσύνης, μετά από 5.5 και πλέον χρόνια «διαδικασιών» και, όπως έγραψε στο σχετικό μήνυμά του ο Διευθυντής Ευρώπης της Διεθνούς Αμνηστίας Νιλς Μούιζνιεκς, «και για την ικανότητά του να αντιμετωπίσει τις απειλές μιας οργάνωσης που έχει χρησιμοποιήσει και έχει υποστηρίξει τη βία και τις διακρίσεις». Το λιγότερο θα συμπληρώσουμε εμείς…

Η σοβαρότερη όμως «δοκιμασία» ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας απέναντι σε μορφώματα όπως αυτό της Χρυσής Αυγής, όπως την γνωρίσαμε όλοι στη νεότερη τουλάχιστον ιστορία της, απέναντι στον φόβο και την ανασφάλεια που πρακτικές όπως αυτές που ακολούθησε σε πλείστες περιπτώσεις (βλέπε δολοφονία Παύλου Φύσσα κ.α.) μας δημιούργησαν, απέναντι στον φόβο και την ανασφάλεια «πρακτικών» και ρητορικής που ανήκουν σε άλλα… καθεστώτα.

Της ρητορικής του μίσους, του ρατσισμού, του εθνικισμού, που ναι μεν δεν θα παύσουν να υπάρχουν την επόμενη ημέρα της απόφασης του δικαστηρίου, αλλά θα έχουν τουλάχιστον «ηττηθεί δικαστικά» όπως δήλωσε το «πρόσωπο» της πάλης αυτής η Μάγδα Φύσσα σε πρόσφατη συνέντευξή της.

Αν όχι η σημαντικότερη, μια από τις σημαντικότερες «δοκιμασίες» όλων όσων συνθέτουμε την Ελλάδα του σήμερα, με ένα ακόμα ισχυρότερο μήνυμα αυτό της νίκης και της μηδενικής ανοχής απέναντι στον φόβο και την ανασφάλεια. Μία «νίκη» που θα καταστεί «οδηγός» για τις επόμενες μάχες απέναντι στον φόβο, απ’ όπου και αν αυτός προέρχεται.

Δική μας οφειλή; Να στείλουμε το μήνυμα προς τους έχοντες την ευθύνη της κρίσης επί της απόφασης για την οποία η ελληνική κοινωνία, η πλειοψηφία τουλάχιστον αυτής, έχει αποφανθεί και το δείχνει με κάθε τρόπο, ηχηρότερο των οποίων η «κατακρήμνιση» των ποσοστών της Χρυσής Αυγής στις τελευταίες εκλογές. Δική μας οφειλή να διεκδικήσουμε τουλάχιστον την δημοκρατία.

Γιατί … δεν είναι αθώοι! Οι Ναζί μόνο στην φυλακή!

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.