Δευτερη Κυριακη

Του Παναγιώτη Φτάκα, Περιφερειάρχη ΟΝΝΕΔ ΑΜΘ

H εκλογική διαδικασία της προηγούμενης εβδομάδας φάνηκε να μη είχε πολλές εκπλήξεις για όσους γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις στην αυτοδιοίκηση. Έκπληξη αποτέλεσε μάλλον περισσότερο η αυξημένη αποχή, παρά οι επιλογές όσων συμμετείχαν.

Η αποχή είναι ένα πρόβλημα συνολικά του πολιτικού συστήματος, αλλά -ας μη κρυβόμαστε- και των πολιτών. Πώς να διαμαρτυρηθείς όταν σου δόθηκε η ευκαιρία να επιλέξεις και εσύ αποφάσισες να απέχεις; Και ειδικά όταν κλήθηκες να αποφασίσεις για την καθημερινότητα σου, γιατί αυτό σημαίνει αυτοδιοίκηση, καθημερινότητα. Λίγο η κόπωση των απανωτών εκλογικών διαδικασιών, λίγο ο ευτελισμός της διαδικασίας με τα ψηφοδέλτια «σεντόνια», λίγο που δεν έχουμε κουλτούρα συμμετοχής, βρέθηκαν δήμοι που έξι στους δέκα δεν ψήφισαν και αυτό θα πρέπει να μας απασχολήσει σοβαρά.

Οι περισσότερες μάχες κρίθηκαν στην πρώτη Κυριακή. Καθαρά.
Ωστόσο κάποιες μείναν ημιτελείς, όπως ο δήμος Αθηναίων και η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όπου και στις δύο παρά την προσπάθεια και την ξεκάθαρη διαφορά των πρώτων υποψηφίων, κάποια δεκαδικά τους στέρησαν μια «ήρεμη εβδομάδα».

Τα πολιτικά συμπεράσματα της πρόσφατης εκλογικής διαδικασίας, δεν επιδέχονται αμφισβήτησης. Είναι απτά, καθαρά και μετρήσιμα. Η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι πια ο αδιαμφισβήτητος κυρίαρχος του πολιτικού τοπίου παρά την αυξημένη ένταση και τις απανωτές κρίσεις που γνώρισε η πατρίδα μας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν κέρδισε απλά όπου κλήθηκε να αναμετρηθεί, έχει εξαφανίσει τόσο τον εκλογικό ανταγωνισμό, ώστε το 14,19% του Χάρη Δούκα στον δήμο Αθηναίων φάνταζε θρίαμβος για τους παράγοντες του ΠΑΣΟΚ που το πανηγύριζαν σε όλα τα κανάλια την βραδιά των εκλογών.

Σε αυτό το τοπίο της απόλυτης πολιτικής κυριαρχίας της κεντροδεξιάς παράταξης, η ΝΔ αναμετράται μόνον με τον εαυτό της, τους αντάρτες της και την αποχή.
Σε αυτή την αναμέτρηση όπως όλα δείχνουν θα βγει νικήτρια, με αιχμή του δόρατος τους 365 νέους και νέες της ΟΝΝΕΔ, που συμμετείχαν στα ψηφοδέλτια συνδυασμών σε ολόκληρη τη χώρα, δίνοντας ένα μήνυμα κόντρα στην αποχή των νέων από τις κάλπες.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.