Δε θα περασει ο φασισμος

Τα σημάδια των καιρών δεν αφήνουν αμφιβολία. Έχουμε μπει στην εποχή της νέας βαρβαρότητας. Τα φαινόμενα ρατσισμού που γίνονται όλο και πιο συχνά ένα πράγμα μαρτυρούν γύρω από τη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα που πρέπει εγκαίρως να τα προσέξουμε. Η διάλυση του κοινωνικού κράτους και η παράδοση της αγοράς στο μεγάλο κεφάλαιο, αφήνει απροστάτευτη τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, που είναι οι οικονομικά ασθενείς. Ο μόνος δρόμος που απομένει ανοιχτός σε αυτούς, είναι η μισαλλοδοξία και ο φασισμός ­ μέσω του ρατσισμού. Όσο οι άνεργοι, οι νεόπτωχοι, οι μη προνομιούχοι θα πληθαίνουν τόσο θα αυξάνεται το φαινόμενο του νεοφασισμού.

Από την άλλη στις μέρες μας ο πόλεμος αποτελεί το σκληρότερο και το πιο πραγματικό πρόσωπο του νεοφιλελευθερισμού. Ο πόλεμος και η κατοχή του Ιράκ, η κατοχή της Παλαιστίνης, ο πόλεμος στην Γιουγκοσλαβία, η προσπάθεια επέμβασης και στο Ιράν αποτελούν μαύρα σημάδια για το μέλλον της ανθρωπότητας. Στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη μας συνεχίζονται η βάναυση καταπάτηση κάθε δικαιώματος, οι εκτελέσεις, τα βασανιστήρια, οι παραβιάσεις της ελευθερίας του λόγου και του τύπου. Παράλληλα συνεχίζονται η πείνα, η εξαθλίωση και η αναίρεση των κοινωνικών δικαιωμάτων του ανθρώπου.

Η 9η Μαΐου μέρα κατά του φασισμού είναι ημέρα τιμής για τους λαούς που τόλμησαν και όρθωσαν το ανάστημά τους απέναντι στις δυνάμεις του ολοκληρωτισμού, αλλά και μνήμης για τα εκατομμύρια πολίτες που θυσιάστηκαν για τα πανανθρώπινα ιδανικά της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας. Το σύνθημα «΄0χι πια πόλεμος» που ακούστηκε το Μάη του 1945 φαντάζει περισσότερο επίκαιρο παρά ποτέ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.