Χρυση επετειος για την ΕΕ

Τη χρυσή επέτειο από την ίδρυσή της γιορτάζει η ΕΕ. Πενήντα χρόνια μετά η Ενωμένη Ευρώπη προσπαθεί να βρει το δρόμο της, προσπαθεί να εμπνεύσει τους πολίτες της και προσπαθεί να υλοποιήσει το όραμα για το οποίο δημιουργήθηκε. Και μπορεί σε επίπεδο οικονομίας και ενωμένης αγοράς κάποια βήματα να έγιναν σε επίπεδο όμως κοινωνικής πολιτικής φαίνεται να αναζητά ακόμη και σήμερα να βρει το δρόμο της για να γίνει περισσότερο ουμανιστική.

Είναι κωμικοτραγικό στην ήπειρο που ξεκίνησε ο διαφωτισμός και τέθηκαν οι βάσεις για το κοινωνικό κράτος, στην ίδια αυτή κοιτίδα να παρουσιάζεται σήμερα έλλειμμα κοινωνικών παροχών.

Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ΕΕ πηγάζει από το γεγονός ότι οι πολίτες της δεν αισθάνονται ότι είναι πολίτες του ίδιου κράτους. Οι πολίτες είναι αποξενωμένοι από τους μηχανισμούς και τις αποφάσεις της. Μη ξεχνάμε ότι αποκορύφωμα όλων αυτών ήταν η απόρριψη του νέου Συντάγματος από τους Γάλλους και τους Ολλανδούς.

Από την άλλη όμως αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΕ αποτελεί και μία προσπάθεια ελεύθερων λαών να ενώσουν τις δυνάμεις τους, να ενωθούν οικονομικά χωρίς να έχουν κατακτητικές βλέψεις ο ένας στον άλλο. Μπορεί στα αρνητικά να της καταλογίζεται το γεγονός ότι η αντίδρασή της ήταν χλιαρή όσον αφορά στον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία παρόλα αυτά όμως για πενήντα χρόνια τα κράτη που μετέχουν σε αυτή σέβονται το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης των άλλων λαών. Βεβαίως, δεν έχουν λυθεί τα προβλήματα της υψηλής ανεργίας και της ανάγκης ανεύρεσης όλο και μεγαλύτερων οικονομικών πόρων, που θα διασφαλίσουν ικανοποιητικό επίπεδο ζωής σ’ όλα τα μέλη της κοινωνίας.

Γι’ αυτό και η ΕΕ αναζητεί να βρει τον τρόπο που θα εξασφαλίζει στους πολίτες της την ανθρώπινη αξιοπρέπεια αλλά και την οικονομική ανάπτυξη. Με την ελπίδα βέβαια να τον βρει…

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.