Ας πιασουμε το τιμονι… του ποδηλατου

Της Έκδοσης

Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου σήμερα και η συνέντευξη του Γιώργου Τοκαλατσίδη από την ομάδα των Breveterians αποτελεί αν μη τι άλλο μια πολύ καλή υπενθύμιση των ωφελειών της χρήσης του έναντι άλλων μέσων μεταφοράς, σε μία πόλη, «προβληματική» ως προς το κυκλοφοριακό της, όπως και η Κομοτηνή.

Συζήτηση υπενθύμισης των ωφελειών τόσο σε επίπεδο προσωπικό, βλέπετε υγεία, αλλά και σε επίπεδο συλλογικό με τον ίδιο χαρακτηριστικά να επισημαίνει πως ακόμα και ένα αυτοκίνητο λιγότερο στην πόλη, αποτελεί ένα κάποιο λιθαράκι σε αυτή την «τρέλα» που σχεδόν καθημερινά αντιμετωπίζουμε ως οδηγοί, πολύ δε περισσότερο ως πεζοί σε αυτήν την πόλη.

Μια πόλη που διαθέτει ποδηλατόδρομο-όπως και αν αυτός υπάρχει σε κάθε περίπτωση και με την όποια «συνεισφορά» του στην ένταση του κυκλοφοριακού προβλήματος, θέμα που πολλάκις έχει συζητηθεί στο παρελθόν-. Υπάρχει όμως και μάλιστα αναμένεται να προεκταθεί όπως έχει ήδη ανακοινωθεί τόσο προς την Πανεπιστημιούπολη, όσο και προς το Κόσμιο. Κάποια στιγμή…

Μια πόλη δε που και στο παρελθόν έχει βάλει τα δικά της λιθαράκια στο «χτίσιμο» μια διαφορετικής νοοτροπίας και μάλιστα με παραδείγματα ιδιαίτερα επιτυχημένα όπως οι “On Bikes”, ο ποδηλατικός σύλλογος «Θράκας Ιππέας» που έχουν σταματήσει βέβαια την δραστηριοποίησή του, αλλά τα μέλη τους και οι άνθρωποι που πρωτοστάτησαν της δημιουργίας τους συνεχίζουν να αποτελούν μέλη της μικρής μας κοινωνίας. Ένα μέρος άλλωστε αυτών «γέννησε» και τους Breveterians.

Με παραδείγματα όμως και αποτυχημένα, τουλάχιστον ως προς την λειτουργικότητα και την δημοφιλία τους, όπως το σύστημα κοινόχρηστων ποδηλάτων, που ουδέποτε αγκαλιάστηκε από το ευρύ κοινό, με αποτέλεσμα η τύχη του σήμερα σχεδόν να αγνοείται. Χωρίς όμως και αυτό να παύει να αποτελεί μια καλή προσπάθεια.

Ως ευκαιρία θα δούμε λοιπόν την σημερινή ημέρα, δοκιμής έστω «επανασύστασης» με ένα εναλλακτικό εργαλείο μετακίνησης, το ποδήλατο, που πολλαπλά οφέλη έχει και σε ατομικό και σε συλλογικό επίπεδο και μπορεί γιατί όχι να διαμορφώσει μια διαφορετική εικόνα στην πόλη μας αν αγκαλιαστεί συλλογικά.

Με πρώτο βήμα ίσως για όσους το επιθυμούν τις δύο σημερινές δράσεις, για μικρούς και μεγαλύτερους που προγραμματίζουν για το απόγευμα οι breveterians και ο Δήμος Κομοτηνής, ίσως να πιάσουμε το τιμόνι …αυτή τη φορά του ποδηλάτου. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.