Απογνωση καπνοπαραγωγων

Απόγνωση και ανασφάλεια επικρατεί στους καπνοπαραγωγούς της περιοχής μας που για μια ακόμη χρονιά βλέπουν τον ιδρώτα και τον αγώνα τους να γίνεται αέρας στον βωμό του κέρδους.

Εξευτελιστικές οι τιμές πώλησης, οδηγούν την ομάδα αυτών των ανθρώπων σε πλήρη εξαθλίωση με δεδομένη και την οικονομική κρίση και ακρίβεια που πλήττει κυρίως τα λαϊκά νοικοκυριά.

Η ανασφάλεια αυτή ενισχύεται και από την αδυναμία του ίδιου του κράτους, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να τους εγγυηθεί με σαφείς πολιτικές και μέτρα στήριξης ένα σταθερό εισόδημα.

Με δεδομένη την κατάσταση αυτή, καθώς και με δεδομένη την μείωση των εισοδημάτων τους κατά 50% λόγω της ΚΑΠ αλλά και τα αδιέξοδα στα οποία έχει οδηγήσει, το σύνολο του κλάδου, η ανικανότητα της Ν.Δ. να κυβερνήσει αυτόν τον τόπο η παραγωγή του συγκεκριμένου προϊόντος φαίνεται πως στη χώρα μας πνέει τα λοίσθια.

Για να υπάρξει προοπτική στην καπνοκαλλιέργεια προαπαιτούμενο είναι η ανάληψη συντονισμένης δράσης. Πρέπει να γίνει κατανοητή η σπουδαιότητα αυτού του κλάδου για την αγροτική και μεταποιητική παραγωγή και χώρας.

Η καπνοκαλλιέργεια στην Ελλάδα, εκτός από σημαντική και προσοδοφόρα παραγωγή, έχει στοιχεία παράδοσης και «πολιτιστικής» κληρονομιάς. Για τους λόγους αυτούς επείγει να βρεθούν τρόποι αξιοποίησης των δυνατοτήτων που προσφέρονται για τη διατήρηση και ανάπτυξή της.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.