Αποφραδα ημερα…

… για τη χώρα μας η χθεσινή. 37 χρόνια μετά η μαύρη επέτειος της 21ης Απριλίου προσφέρεται για επίκαιρα διδάγματα και ως αφορμή για να δυναμώσει η πάλη εναντίον της συρρίκνωσης των δικαιωμάτων και ελευθεριών του ατόμου αλλά και η πάλη κατά του ιμπεριαλισμού και της παντοκρατορίας των ΗΠΑ.

Το πρωί της 21ης Απριλίου 1967 το ραδιόφωνο μετέδιδε εμβατήρια στρατιωτικά διακόπτοντας σε χρονικά διαστήματα για να πληροφορήσει τον ελληνικό λαό ότι «λόγω της εκρύθμου καταστάσεως από του μεσονυκτίου ο στρατός κατέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας». Έτσι επιβλήθηκε το καθεστώς της χούντας που για εφτά χρόνια έμελλε να διαχειρισθεί την εξουσία στην Ελλάδα. Η επιβολή της δικτατορίας δικαιολογήθηκε από τη χούντα με τον κομμουνιστικό κίνδυνο που απειλούσε τη χώρα. Όμως η άκρατη καταστολή των ατομικών δικαιωμάτων, ο αντικομουνισμός και η εθνικοφροσύνη ως μέθοδοι κυριαρχίας πάνω στο λαό οδήγησαν σε αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που ήθελαν οι δικτάτορες.

Σήμερα, 37 χρόνια μετά, η δημοκρατία σαφώς είναι πιο ισχυρή και πιο ασφαλής. Ομως ο αγώνας για οργανωμένη αντίσταση ενάντια στην ιμπεριαλιστική τρομοκρατία και επιβολή είναι περισσότερο επίκαιρος. Η ανατροπή του σοσιαλιστικού κοινωνικού συστήματος ήταν μία αρνητικότατη εξέλιξη για τους λαούς όλου του κόσμου. Για να επιβάλλουν τα συμφέροντά τους οι ισχυροί της νέας τάξης πραγμάτων οδήγησαν στο θάνατο εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, εκατομμύρια πολιτών ξεριζώθηκαν από τις εστίες τους, το περιβάλλον έχει υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές και οι οικονομίες πολλών χωρών έχουν μετατραπεί σε εξαρτήματα της παντοκράτορος ΗΠΑ.

Οι ίδιες δυνάμεις που στήριζαν τη χούντα των συνταγματαρχών, οι ίδιες δυνάμεις σήμερα επιχειρούν τη διάλυση των κρατών ισοπεδώνοντας τα δικαιώματα των λαών μετατρέποντας το κράτη σε προτεκτοράτα προσπαθώντας να επιβάλλουν το νεοφιλελεύθερο μοντέλο του νεοκαπιταλισμού.

Η 21η Απρίλη δεν είναι μόνο μέρα μνήμης, αλλά και εγρήγορσης για την δημοκρατία παγκοσμίως και για τις τύχες όλων των ανθρώπων.


google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.