Αποδυναμωνεται περαιτερω το Αναισθησιολογικο του Νοσοκομειου; Και μετα;

Της Έκδοσης

Με την πανδημία να καλπάζει, ειδικά στη βόρεια Ελλάδα και τα νοσοκομεία να δέχονται ασφυκτικές πιέσεις, η κυβέρνηση συνεχίζει να εξωθεί στα άκρα των αντοχών τους, γιατρούς και νοσηλευτές. Η εικόνα του υπό κατάρρευση γιατρού μετά από εφημερία σε νοσοκομείο της Λάρισας, έχει χαραχτεί στη μνήμη όλων μας και είναι δηλωτική της κατάστασης που επικρατεί. Τα ελλείματα σε προσωπικό, ειδικά των κρίσιμων ειδικοτήτων, είναι πλέον φανερά και σίγουρα γεννούν προβληματισμούς τόσο για τη διαχείριση της πανδημίας όσο και την εμμονή προσκόλλησης σε ένα μοντέλο που πρόταγμα έχει τη μικρότερη δυνατή ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας. Ένα πρόταγμα που ως φαίνεται υπηρετείται με τις μετακινήσεις γιατρών και νοσηλευτών, εκεί που η πανδημία και η επιβάρυνση των δομών υγείας έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Εξ ου και η αναστολή λειτουργίας Περιφερειακών Ιατρείων.

Από την παραπάνω περιγραφόμενη κατάσταση βέβαια ανεπηρέαστο δεν θα μπορούσε να μείνει ούτε το Νοσοκομείο Κομοτηνής. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες μας  γιατροί της ειδικότητας Αναισθησιολογίας που υπηρετούν στο Νοσοκομείο πρόκειται να μετακινηθούν το επόμενο διάστημα στο Νοσοκομείο Σερρών για να καλύψουν τις εκεί αυξημένες ανάγκες του Νοσοκομείου. Και όλα αυτά σε συνέχεια της κάλυψης των αναγκών του Νοσοκομείου Ξάνθης, το προηγούμενο διάστημα από τη θερινή περίοδο μέχρι και τον Οκτώβριο.

Μετακινήσεις βέβαια που υποβαθμίζουν και τις δυνατότητες του Νοσοκομείου Κομοτηνής και το κυριότερο εξωθούν στα άκρα των αντοχών του το μετακινούμενο προσωπικό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα νοσηλείας.

Ίσως κάποτε πέρα από την προβεβλημένη «ατομική ευθύνη» και το φιλότιμο του προσωπικού του ΕΣΥ που με συγκινητική αυταπάρνηση έδωσε ό,τι περισσότερο είχε σε αυτή τη δύσκολη υγειονομική συγκυρία, θα έπρεπε και η διοίκηση να αρθεί στο ύψος των δικών της ευθυνών και να διασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου, των ανθρώπων που έβαλαν πλάτη και των ληπτών-συμπολιτών των υπηρεσιών υγείας. Και όχι, άκριτα και υποτακτικά να «συμμορφώνεται προς τας υποδείξεις».

Και το υγειονομικό προσωπικό, άνθρωποι είναι. Έχει ανάγκες και αντοχές. Που ως φαίνεται εξαντλούνται όχι στο καθήκον, αλλά στα τερτίπια των διοικούντων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.