Απετυχε στο βασικο της στοχο η Διακομματικη για τη Θρακη

Της έκδοσης

Η συζήτηση περί κοσμικότητας ή μη του Ελληνικού κράτους, που ξέσπασε μετά τις δηλώσεις Ζεϊμπέκ, επικάλυψε πολλά ζητήματα της διακομματικής επιτροπής, τα οποία είδαμε στην τελική συνεδρίαση της Διακομματικής επιτροπής για την ανάπτυξη της Θράκης, αλλά και το βασικότερο: το γεγονός ότι το τελικό πόρισμα, όπως διαμορφώθηκε, υπερψηφίστηκε μόνο από την ΝΔ, με τα περισσότερα από τα υπόλοιπα κόμματα, να καταθέτουν ξεχωριστά πορίσματα, αλλού με μικρότερες, αλλού με μεγαλύτερες διαφορές.

Και μπορεί όπως φαίνεται, να είναι όλοι ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα, μιας και δίνει την ευκαιρία σε όλα τα κόμματα για μαξιμαλισμό (θέλεις φράγμα Κομψάτου; Θα σου φτιάξω τρία!) ο οποίος δυστυχώς, από πικρή εμπειρία, γνωρίζουμε πως δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα.

Η αλήθεια είναι πως δεν θα έπρεπε να περιμένουμε κάτι περισσότερο στο παρόν πολωμένο πολιτικό κλίμα, που οποιαδήποτε συμφωνία με το αντίπαλο θεωρείται αμάρτημα καθοσιώσεως, αλλά η αλήθεια είναι πως ελπίζαμε πως η ανησυχία που τουλάχιστον όλοι ισχυρίζονται πως έχουν για την περιοχή μας, να βοηθούσε ώστε να μπορέσουν να έχουν μια βάση για συνεννόηση.

Γιατί επιτροπές σαν και αυτή, δεν δημιουργούνται για να ξεδιπλώσει ο καθένας το αναπτυξιακό του όραμα για την περιοχή. Για αυτό υπάρχουν οι προεκλογικές ομιλίες, που είναι πυκνές σε υποσχέσεις, και αραιώνουν μετά την απομάκρυνση από την κάλπη.

Περιμέναμε λοιπόν, με το φτωχό μας το μυαλό, οι εθνοπατέρες και οι εθνομητέρες να μαζευτούν, και να δουν ποια είναι αυτά στα οποία συμφωνούν όλοι, να τα καταγράψουν, και αυτά να αποτελέσουν τη βάση για τις επόμενες κυβερνήσεις, όποιες και αν είναι αυτές, στην οποία θα βασίζεται η κάθε πολιτική για τη Θράκη.

Όπως όμως καταλήξαμε, βλέπουμε για ακόμα μια φορά παράλληλους μονολόγους, παράλληλες υποσχέσεις, παράλληλα αναπτυξιακά οράματα, τόσα οράματα, που έχουμε γίνει προφήτες.

Και τι προφητεύουμε; Πως κανένας, ούτε κυβέρνηση, ούτε αντιπολίτευση, δεν θεωρούν εαυτούς δεσμευόμενους από τα πορίσματα της Διακομματικής, και θα συνεχίσουν να ασχολούνται μικροπολιτικά με τη Θράκη.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το θέμα της κατάργησης της Σαρίας, το οποίο, μέχρι τέλους, δεν είχε αναφερθεί καθόλου. Ο κ. Κατρούγκαλος, στην επίσκεψή του στην περιοχή μας, μίλησε για την επιλογή των μουφτήδων, ουδέποτε το έθεσε σαν στόχο, έστω και μακροπρόθεσμο, την κατάργηση των δικαιοδοσιών τους.

Ξαφνικά στην επιτροπή, ο κ. Φίλης, ο κ. Ζεϊμπέκ και ο κ. Κατρούγκαλος, μιλούν για την κατάργηση της Σαρίας, ως βασικό στοιχείο της άποψης του ΣΥΡΙΖΑ για τα θεσμικά, και σημείο διαφωνίας με το πόρισμα της πλειοψηφίας. Ο δε κ. Χαρίτου, μιλώντας στο Ράδιο Παρατηρητής, τόνισε πως είναι τελικός στόχος, αλλά όχι άμεση προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ.  Τι ισχύει από όλα αυτά; Πώς μπορούμε να βασιστούμε στις δεσμεύσεις οποιουδήποτε πορίσματος, όταν θα πρέπει να έχουν από δίπλα αστερίσκους επεξηγήσεων; 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.