Απαντηση Δημαρχου Κομοτηνης, κ. Ιωαννη Γκαρανη, σε σχολιο της Εκδοσης, με τιτλο: «Που στοχευουμε τουριστικα;»

Της Έκδοσης

Προβληματιζόμαστε ιδιαίτερα με τα νέα ήθη της δημόσιας σφαίρας που τείνουν να καταργούν τον διάλογο επιχειρημάτων και να αρέσκονται στην απλή εκφορά μονολόγων για λόγους εντυπώσεων και μόνο. Ειδικά δε όταν μιλάμε για το πεδίο της πολιτικής ο προβληματισμός αυτός δεν εδράζεται απλά σε μια οραματική διαπίστωση για το «πού πάει το πράγμα» αλλά σε ένα συντελεσμένο παρόν.

Ευτυχώς όμως υπάρχουν και οι φωτεινές εξαιρέσεις, που γνωρίζουν πως η αξία του διαλόγου στη δημόσια σφαίρα είναι ο πυρήνας της δημοκρατίας και πως η αντιπαράθεση επιχειρημάτων είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσουμε όλοι μας να σχηματίζουμε μια κατά το δυνατόν «στερεότερη» άποψη.

Με αυτές τις σκέψεις κατά νου οφείλουμε να καταθέσουμε τη χαρά μας, διότι λάβαμε χθες στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της εφημερίδας μας την απάντηση του δημάρχου Κομοτηνής, πάνω στο εκδοτικό μας σημείωμα που κατέγραφε προβληματισμούς για τις τουριστικές ενέργειες του δήμου Κομοτηνής. Τον ευχαριστούμε για την απάντησή του στο σχόλιο της Έκδοσης, «Πού στοχεύουμε τουριστικά;» (δείτε ΕΔΩ) και για την προάσπιση των πολιτικών ηθών που συμβάλουν στον διάλογο.

Ακολουθεί αυτολεξεί η απάντηση του δημάρχου κ. Ιωάννη Γκαράνη

«Αγαπητή κυρία Διευθύντρια,

Απαντώντας στο σχόλιο της εφημερίδας σας σχετικά με την παρουσίαση του προγράμματος της τουριστικής προβολής, που έχουμε εκπονήσει ως Δήμος, θα μου επιτρέψετε να σας επισημάνω τα εξής:

1) Κατ’ αρχάς, ως επικεφαλής της Δημοτικής Αρχής  με χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι στο σχόλιό σας αναγνωρίζετε πως «οι ενέργειές μας στο πεδίο του τουρισμού κινούνται στη σωστή κατεύθυνση», καθώς, επίσης και το ότι κρίνετε με θετικό τρόπο την πρόθεσή μας να αναπτύξουμε μια αμφίδρομη σχέση μεταξύ επισκεπτών, πολιτών και επιχειρηματιών.

2) Σε σχέση με την απουσία στόχευσης στην τουριστική πολιτική που χαράζουμε και που θα εφαρμόσουμε στο εξής, επιτρέψτε μου να σας σημειώσω ότι μας αδικείτε κατάφωρα. Κι αυτό, γιατί θεωρούμε ότι όλος ο σχεδιασμός μας βασίστηκε πάνω σε ένα συγκροτημένο και συστηματικά μελετημένο πλαίσιο. Ένα πλαίσιο, που εδράζεται πάνω σε τέσσερις βασικούς άξονες, που αναφέρθηκαν αναλυτικά στη διάρκεια της επίσημης παρουσίασης, δύο εκ των οποίων αποτελούν για μας κορυφαίες στοχεύσεις.

Και αναφέρομαι, κατ’ αρχάς, στην προσέλκυση των Βαλκάνιων γειτόνων μας, οι οποίοι σαφώς και δεν αντιμετωπίζονται από τη Δημοτική αρχή ως «απροσδιόριστες οντότητες», αλλά ως τουρίστες που το ενδιαφέρον τους ευελπιστούμε να κερδίσουμε μέσω της ανάδειξης της απαράμιλλης αξίας ομορφιάς του τόπου μας, καθώς και της γεωγραφικής του εγγύτητας με τις χώρες τους. Το φυσικό μας περιβάλλον, με τις υπέροχες παραλίες, τις μοναδικές μας λίμνες και λιμνοθάλασσες, τα εκπληκτικά βουνά μας, αλλά και το αστικό μας τοπίο, με τον εξαιρετικό πλούτο των ιστορικών και θρησκευτικών μας μνημείων, εφόσον αναδειχτούν και προβληθούν σωστά, μπορούν να αποτελέσουν πόλους έλξης μεγάλου τουριστικού ρεύματος από τα Βαλκάνια, που βρίσκονται, πλέον, σε απόσταση χιλιομετρικής «αναπνοής» από την Κομοτηνή.

Και κατά δεύτερον, στην προσέλκυση τουριστών, που ενδιαφέρονται και έχουν ανάγκη από τις εξαιρετικές υποδομές μας, που διασφαλίζουν στον μέγιστο βαθμό την προσβασιμότητα. Είναι ένα τουριστικό πεδίο, που στη χώρα μας υστερεί σοβαρά, αλλά, ταυτόχρονα, έχει ζήτηση, καθώς οι ανάγκες υφίστανται και δεν καλύπτονται σε ευρεία κλίμακα.

Επιπρόσθετα, όπως αναφέρθηκε και κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, θα δημιουργήσουμε το προφίλ των επισκεπτών της περιοχής, καθώς και όσων ενδιαφέρονται να πληροφορηθούν περισσότερα για την περιοχή με δύο τρόπους. Πρώτον με την διανομή και την επεξεργασία σε βάθος χρόνου ερωτηματολογίων ικανοποίησης των επισκεπτών, σε συνεργασίας με τους επαγγελματίες του Δήμου μας. Και δεύτερον με την επεξεργασία των στοιχείων που θα προκύψουν από την διαδικτυακή μας καμπάνια και το προφίλ των «ηλεκτρονικών» επισκεπτών στην ιστοσελίδα μας και τα αντίστοιχα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με βάση τις πληροφορίες που παρέχουν οι αντίστοιχες εταιρείες.

3) Ως προς την παρατήρησή σας για το ότι είναι αναγκαίο  ο Δήμος να καλέσει όλους τους εμπλεκόμενους με τον τουρισμό φορείς, προκειμένου να διασφαλίσουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση του σχεδίου της τουριστικής μας ανάπτυξης, πρέπει να σας επισημάνω ότι αυτό έχει ήδη γίνει πολλάκις μέχρι σήμερα. Βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή μαζί τους, καταγράφουμε και στηρίζουμε τις ιδέες και τις προτάσεις τους και βαδίζουμε με σύμπνοια και αγαστή συμπόρευση μαζί τους. Άλλωστε, πώς θα μπορούσαμε να σχεδιάσουμε, αλλά και να υλοποιήσουμε με επάρκεια και αποτελεσματικότητα τουριστική πολιτική, χωρίς την αμφίδρομη επικοινωνία και τη στενή συνεργασία με τους εμπλεκόμενους στον τουρισμό φορείς;

4) Τέλος, ως προς την παράμετρο της συνέχειας που θέτετε στο σχόλιό σας, τη θεωρούμε εκ προοιμίου ως τη βάση πάνω στην οποία θα αναπτυχθεί και θα εδραιωθεί η τουριστική μας πολιτική. Χωρίς αυτήν, όλες οι ενέργειές μας είναι μετέωρες και δεν μπορούν να διασφαλίσουν μακρόπνοα αποτελέσματα, παρά μόνο συγκυριακά, που θα στερούνται προστιθέμενης αξίας για τον τόπο μας.

Εξάλλου, θεωρούμε ότι τα δείγματα δουλειάς μας σε όλους τους τομείς άσκησης πολιτικής -από την αρχή που αναλάβαμε τη διοίκηση του Δήμου Κομοτηνής- αποτελούν αδιάψευστα κριτήρια ότι και στον τομέα του τουρισμού θα κινηθούμε με γνώμονα τον συγκροτημένο σχεδιασμό, τη συνεργασία και τη συνέχεια.

                                                 Με εκτίμηση,
                                       ο Δήμαρχος Κομοτηνής,
                                            Ιωάννης Γκαράνης».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.