Αντιδρασεις πολιτων για την διαθεση των προσκλησεων της παραστασης «Καρυοθραυστης» στο Μεγαρο Μουσικης Κομοτηνης

Της Έκδοσης

Τι κι αν οι υπεύθυνοι της ΠΑΜΘ θριαμβολογούν για τον χρόνο ρεκόρ διάθεσης των προσκλήσεων της παράστασης «Καρυοθραύστης» μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα pamth.gov.gr πολλοί συμπολίτες μας με σχόλια στα social media και όχι μόνο αντιδρούν και εγείρουν ερωτήματα σχετικά με το αδιάβλητο της διαδικασίας. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν στην δημοσιότητα οι υπεύθυνοι της ΠΑΜΘ 1174 προσκλήσεις διατέθησαν μέσα σε 23 λεπτά. Με μια απλή περιήγηση όμως στα social media εύκολα μπορεί κανείς να βρει «μαρτυρίες» ενδιαφερομένων συμπολιτών μας που επισκέφθηκαν εγκαίρως την ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΠΑΜΘ, αλλά δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν με επιτυχία την διαδικασία.

Ειδική αναφορά θα πρέπει να γίνει στα γραφόμενα του κ. Κωνσταντίνου Χουβαρδά, Προϊσταμένου Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας ΑΜΘ, ο οποίος ανέλαβε εθελοντικά την κατασκευή της πλατφόρμας, με τον ίδιο να επισημαίνει πως επρόκειτο για «μεγάλη πρόκληση».

Όπως έγραψε ο ίδιος «θα έπρεπε η εφαρμογή να γίνει με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην “πέσει” η πλατφόρμα από τα πολλά request (υπήρξαν στιγμές όπου έγιναν 20 κρατήσεις το δευτερόλεπτο). Ήταν αναγκαίο επίσης να διασφαλιστεί ότι δεν θα γίνουν “ψεύτικες” εγγραφές (διασφαλίστηκε με το αλγόριθμο ακεραιότητας του ΑΜΚΑ) και να μην γίνει ταυτόχρονη κράτηση και στις 2 παραστάσεις».
 
Όπως δε εξήγησε επιβεβαιώνοντας τα σχετικά σχόλια, «στην πλατφόρμα διατέθηκαν εισιτήρια από την σειρά Ε και μετά, σύμφωνα με τις οδηγίες της οργανωτικής επιτροπής».

«Νομίζω ότι για πρώτη φορά άτομα από όλη την περιφέρεια είχαν την δυνατότητα να έχουν πρόσβαση στο πολιτιστικό περιεχόμενο και σε μια κορυφαία εκδήλωση και μάλιστα με εντελώς διάφανο τρόπο, μέσω της χρήσης της τεχνολογίας, όπως επιτάσσει η εποχή μας. Σαφέστατα μπορεί να ευνοήθηκαν άτομα που είχαν καλύτερες ψηφιακές δεξιότητες, καθώς και μεγαλύτερη ταχύτητα στην χρήση της εφαρμογής» έγραψε ο ίδιος αναφέροντας μεταξύ άλλων πως «με την χρήση της πλατφόρμας δόθηκε η ευκαιρία σε άτομα νεότερης ηλικίας να παρακολουθήσουν την παράσταση και αυτό αποτελεί σημαντικό κέρδος».

«Τεχνολογικά απέδειξα ότι η τεχνολογία μπορεί να δώσει πρόσβαση και στον πολιτισμό.YES WE CAN» κατέληξε.

Αυτό που γίνεται κατανοητό από τα σχετικά σχόλια είναι ότι σαφώς η διαδικασία που ακολουθήθηκε και καινοτόμα για την περιοχή μας ήταν και προς την σωστή κατεύθυνση ως προς την διασφάλιση του αδιάβλητου αυτής. Θα πρέπει δε να χαιρετήσουμε την προσπάθεια του κ. Χουβαρδά αλλά και την διάθεση από πλευράς της Περιφέρειας για μία αν μη τι άλλο καλύτερη οργάνωση στα του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής, καθότι τέτοια δεν υπήρξε ως τώρα. Διαφαίνεται επίσης από τα γεγονότα, ότι οι μόλις 705 θέσεις του Μεγάρου Μουσικής της πόλης μας, αποδεικνύονται πολύ λίγες για να καλύψουν την ζητήση παραστάσεων σαν τον «Καρυοθραύστη», ενώ και η χωρίς αντίτιμο προσέλευση την αυξάνει ακόμη περισσότερο και επομένως εφόσον υπάρχει η διάθεση αλλά και η δυνατότητα από πλευράς της Περιφέρειας θα μπορούσαν αυτές οι παραστάσεις να επαναλαμβάνονται συχνότερα και ίσως με μεγαλύτερο αριθμό παραστάσεων.

Ως προς την χρήση της τεχνολογίας σαφώς αυτή μπορεί να βοηθήσει στο αδιάβλητο της διαδικασίας, όμως όπως είδαμε και από τις αντιδράσεις του κοινού της Ροδόπης δεν αποτελεί πανάκεια.

Ίσως, κατά την επόμενη σειρά παραστάσεων οι ιθύνοντες θα έπρεπε να εξετάσουν πιο συνολικά  και με μεγαλύτερη προσοχή το ζήτημα της διάθεσης των προσκλήσεων ή εισιτηρίων, λαμβάνοντας υπόψη τις δυσκολίες που ο κόσμος αντιμετώπισε κατά την διαδικασία των κρατήσεων ώστε να εκλείψουν οι αντιδράσεις και το σύνολο του φιλοθεάμονος κοινού της περιοχής να έχει την χαρά να παρακολουθήσει τις παραστάσεις που επιθυμεί, σε έναν χώρο που έστω κι έπειτα από χρόνια ταλαιπωρία αξίζει να αξιοποιηθεί και να αγαπηθεί απ’όλη την Θράκη.

Ως προς τις αντιδράσεις του κόσμου, κατανοητές και ενδεχομένως ως ένα σημείο λογικές, ωστόσο σε μία προσπάθεια που κινείται προς το ορθότερο, ακόμα και αν αυτή χρήζει αρκετών διορθώσεων, μια πιο καλοπροαίρετη στάση θα ήταν χρησιμότερη για την βελτίωση των κακώς κειμένων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.