Αντιδρασεις απο την Περιφερειακη Αναγεννηση και την τοπικη Ν.Δ. για τις δηλωσεις του Οντερ Μουμιν

Έντονο παρασκήνιο στην παράταξη της πλειοψηφίας με φήμες για εμπλοκή αντιπεριφερειάρχη και πολιτικών παραγόντων

Δεν έχει καταλαγιάσει ακόμη ο απόηχος της ηχηρής παραίτησης του πρώην θεματικού αντιπεριφερειάρχη Οντέρ Μουμίν από την παράταξη της Περιφερειακής Αναγέννησης και των καταγγελιών που ο ίδιος έκανε στα δύο κείμενα των επιστολών του που γράφτηκαν στην ελληνική και την τουρκική γλώσσα, για το πρόσωπο του περιφερειάρχη, Χρήστου Μέτιου.
 
Μάλιστα, δεν πέρασε απαρατήρητο το γεγονός ότι το κείμενο που γράφτηκε στα τουρκικά και διανεμήθηκε στους μειονοτικούς δημοσιογράφους, υπήρξε πολύ πιο αναλυτικό στην παράθεση στοιχείων εναντίον του περιφερειάρχη. Περιείχε πολύ έντονο και προσωπικό τόνο, αναδεικνύοντας ως βασικό στοιχείο, την αδικία που υπέστη σύμφωνα με τον ίδιο, ο Οντέρ Μουμίν, με την απόφαση για την αντικατάστασή του.
 
Αρνητική εντύπωση προκαλούν επίσης οι συνεχείς αναφορές του Οντέρ Μουμίν στην πολιτική παρακαταθήκη, και «τα κοινά όνειρα και τις κοινές σκέψεις», που τον συνέδεαν με τον Γιώργο Παυλίδη. Περιφερειακοί σύμβουλοι της παράταξης της πλειοψηφίας, υπενθυμίζουν εμφανώς ενοχλημένοι από όλες αυτές τις αναφορές, ότι ήταν και πάλι ο πρώην αντιπεριφερειάρχης που είχε εκφράσει την δυσαρέσκειά του προς τον αείμνηστο Γιώργο Παυλίδη για την αρχική μη τοποθέτησή του στην θέση αυτή, κατά τους πρώτους 18 μήνες της παρούσας διοίκησης, όταν είχε επιλεγεί ο Μουσταφά Κατραντζή. Ήδη, αμέσως μετά την δημοσιοποίηση των δύο κειμένων της παραίτησης Μουμίν, οι χωρικοί αντιπεριφερειάρχες Έβρου και Ξάνθης, έσπευσαν δημοσίως να διαχωρίσουν την θέση τους και προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση το ύφος της τοποθέτησης του αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης, Κώστα Ζαγναφέρη, από όπου προερχόταν και ο αείμνηστος Γιώργος Παυλίδης.
 
«Το Περιφερειακό Συμβούλιο ούτε βουλή είναι, ούτε βήμα ανάδειξης και κοινωνικής καταξίωσης, όπως νομίζουν μερικοί. Είναι χώρος μόνο προσφοράς στον τόπο σου με μεράκι, όρεξη, νέες ιδέες, χωρίς ιδιοτέλεια και προσωπικές στρατηγικές. Οι όποιες διαφωνίες που υπάρχουν πρέπει και να κατατίθενται και να επιλύονται εντός της παράταξης. Όλα τα άλλα είναι εκ του πονηρού και ειδικά στον τόπο που ζούμε και τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Ευτυχώς, η κοινωνία με το αισθητήριο που έχει όλους μας παρακολουθεί και μας κρίνει. Ο χρόνος τρέχει και συνήθως μας προσπερνά  άνετα, ειδικά όταν ασχολούμεθα με πράγματα που δεν αξίζουν, ούτε για τον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας. ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΟΝΤΕΡ». Αυτή η σκληρή δήλωση Ζαγναφέρη, εκφράζει ίσως με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο το κλίμα που επικρατεί στην Περιφερειακή Αναγέννηση για τον Οντέρ Μουμίν. Αλλά είναι και ο Δημήτρης Πέτροβιτς που ως αναπληρωτής περιφερειάρχης και πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής δεν δίστασε να προβεί σε δήλωση, όταν ερωτήθηκε, με την οποία έθεσε σαφή διαχωριστική γραμμή από τον πρώην αντιπεριφερειάρχη. «Ο συνδυασμός μας συνεχίζει ενωμένος την κοινή προσπάθεια για να πάει αυτός ο τόπος μπροστά. Ο κ. Μουμίν δεν έχει πλέον καμία σχέση με την παράταξή μας, καθώς ο ίδιος επέλεξε να διαχωρίσει τη θέση του και ν’ ακολουθήσει δική του πορεία. Του εύχομαι καλή τύχη», ήταν τα λόγια του κ. Πέτροβιτς.
 
Παρενέργειες όμως παρουσιάζονται και στο κόμμα της Ν.Δ., με τον πρόεδρο της ΝΟΔΕ Ροδόπης, Γιάννη Βεζυργιαννίδη να τοποθετείται στον «Παρατηρητή της Θράκης» ξεκάθαρα για την περίπτωση Οντέρ Μουμίν σε σχέση με τους κεραυνούς που εξαπολύει ο μειονοτικός παράγοντας που ανήκει και στην Ν.Δ. για τον περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο και τον χαρακτηρισμό, «προσωρινός» που του αποδίδει. «Το κείμενο το έχω διαβάσει και θα ήθελα να ξεκινήσω από την τελευταία παράγραφο που μεταξύ άλλων κάνει λόγο για «προσωρινό περιφερειάρχη». Να ξεκαθαρίσω ότι δεν υπάρχει προσωρινός περιφερειάρχης. Υπάρχει Περιφερειάρχης ο οποίος εκλέχτηκε με τη διαδικασία που ορίζει ο νόμος. Η σχέση της μειονότητας και με τη Νέα Δημοκρατία, αλλά πολύ περισσότερο με τον Γιώργο Παυλίδη, ήταν και παραμένει πολύ καλή. Μην ξεχνάμε ότι η μειονότητα τίμησε την «Περιφερειακή Αναγέννηση» με την ψήφο της. Κανείς δεν μπορεί να εκπροσωπεί είτε τη μειονότητα είτε την πλειονότητα. Είναι όμως διαφορετικό να είσαι φίλος, διαφορετικό να είσαι ψηφοφόρος και διαφορετικό να είσαι κομματικό στέλεχος στην παράταξή μας. Το να είσαι κομματικό στέλεχος σημαίνει ότι αφουγκράζεσαι και δέχεσαι τις αρχές της παράταξής μας κι αυτό είναι αδιαμφισβήτητο. Δεν μπορούμε να δεχτούμε, αναλόγως με τις προσωπικές του φιλοδοξίες το να εκμεταλλεύεται κάποιος την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας. Οι πόρτες της Νέας Δημοκρατίας είναι ανοικτές, αλλά δεν μπορείς να μπαινοβγαίνεις. Όταν θέλεις να είσαι μέσα στη Νέα Δημοκρατία θα πρέπει να σέβεσαι και τα άτομα που την εκπροσωπούν, αλλά πολύ περισσότερο θα πρέπει να σέβεσαι τον κόσμο της Νέας Δημοκρατίας».
 
Με άλλα λόγια, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ροδόπης, υποστηρίζει απευθυνόμενος και προς τον Οντέρ Μουμίν, στέλνοντας μήνυμα παράλληλα σε όλα τα κομματικά στελέχη, ότι η Ν.Δ. δεν μπορεί να είναι το όχημα των προσωπικών φιλοδοξιών του καθενός, που όταν αυτές ικανοποιούνται μένει και όταν δεν ικανοποιούνται, φεύγει!

Βέβαια, ο πρώην αντιπεριφερειάρχης δηλώνει ότι παραμένει στη Ν.Δ., αμφισβητώντας, όμως, και χαρακτηρίζοντας ως «προσωρινό» ένα υψηλόβαθμο στέλεχός της Παράταξης που εκλέχτηκε μόλις πριν έξι μήνες Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ και τυγχάνει να είναι και στενός συνεργάτης του σημερινού προέδρου, Κυριάκου Μητσοτάκη…  
 
Ενοχλημένοι εμφανίζονται στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους οι υπόλοιποι μειονοτικοί  σύμβουλοι της Περιφερειακής Αναγέννησης, λέγοντας ότι «είναι άλλο πράγμα να λες ότι αδικείσαι επειδή ο Περιφερειάρχης σε έβγαλε από αντιπεριφερειάρχη μετά από θητεία ενός έτους για να μπει κάποιος άλλος επίσης μειονοτικός συνάδελφός σου και άλλο πράγμα να γράφεις στην επιστολή παραίτησής σου ακραίους χαρακτηρισμούς όπως: «Η σημερινή παραίτησή μου είναι η σαφής και ξεκάθαρη απάντησή μου σε όλες τις αδικίες. Ό,τι και να κάνετε δεν θα υποκύψουμε. Δεν θα γονατίσουμε. Έχω την τιμή και την υπερηφάνεια να ανάβω τη φωτιά της επανάστασης στις τοπικές αυτοδιοικήσεις με την παρούσα παραίτησή μου. Όταν έρθει η μέρα η μειονότητα θα απαντήσει στις κάλπες σε όλες τις αδικίες και αυθαιρεσίες που κάνατε. Να είστε βέβαιοι για αυτό, μην το ξεχάσετε…». Όλο αυτό, πέραν του ότι ακούγεται κάπως απειλητικό, φέρνει σε δύσκολη θέση όλους τους άλλους μειονοτικούς περιφερειακούς συμβούλους οι οποίοι υποτίθεται ότι υφίστανται εν γνώσει τους χωρίς να αντιδρούν «αδικίες και αυθαιρεσίες».
 
«Πώς είναι δυνατόν από την μια ο Χρήστος Μέτιος να κατηγορήθηκε από εθνικιστικούς κύκλους για υπέρμετρα καλές σχέσεις με την Μειονότητα και τους μειονοτικούς περιφερειακούς συμβούλους και από την άλλη ένας και μοναδικός μειονοτικός σύμβουλος να βγάζει προς τα έξω την εικόνα ότι η προσωπική του περίπτωση συνιστά μαζική αδικία εις βάρος των συμφερόντων της Μειονότητας από τον Περιφερειάρχη», καταλήγουν οι ίδιοι.
 
Κύκλοι που γνωρίζουν καλά πρόσωπα και πράγματα καθώς και πώς παίζεται το παιχνίδι στην Ν.Δ. στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, υποστηρίζουν ότι όλες αυτές οι κινήσεις των τελευταίων εβδομάδων που αναστάτωσαν την Περιφερειακή Αναγέννηση, ναρκοθετώντας την ενότητά της, τελούσαν εξαρχής σε γνώση, αν δεν ήταν και προϊόν προσωπικής πολιτικής παρέμβασης ορισμένων πολιτικών παραγόντων της Ν.Δ., μεταξύ αυτών δε και ενός αντιπεριφερειάρχη, που φαίνεται ότι δεν είδε ποτέ με καλό μάτι την εκλογή του Χρήστου Μέτιου στην θέση του Περιφερειάρχη.
 
Σε κάθε περίπτωση ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ φέρεται ότι είναι γνώστης όλων αυτών των κινήσεων στο προσκήνιο και το παρασκήνιο και είναι αποφασισμένος το επόμενο χρονικό διάστημα να κινηθεί με γνώμονα την διασφάλιση της ενότητας της Παράταξης του αλλά και της υλοποίησης του έργου που έχει να επιτελέσει στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ. Όπως λένε άνθρωποι που συνομιλούν μαζί του σε τακτική βάση, το μήνυμα που αποστέλλεται από τον Χρήστο Μέτιο προς κάθε κατεύθυνση είναι πως θα δώσει την μάχη των εκλογών του 2019 ως επικεφαλής με εκείνους που θέλουν να ακολουθήσουν τον δρόμο που χαράσσεται από κοινού ενώ για τους υπολοίπους που αναλίσκονται σε μάχες οπισθοφυλακών ακόμα και σήμερα, έχει βγάλει τα συμπεράσματά του και έχει πάρει τις αποφάσεις του… 
 

Η αιχμή του δόρατος

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.