Ανωτερη των περιστασεων

Της Έκδοσης

Είναι δεδομένο και το ξεκαθαρίζουμε εξ αρχής ότι η κάθε μορφής βίας, από όπου και αν προέρχεται και προς όποιον και αν απευθύνεται είναι απαράδεκτη και καταδικαστέα. Τόσο στην περίπτωση λοιπόν του πολίτη που δέχτηκε την βία του αστυνομικού το μεσημέρι της Κυριακής στη πλατεία της Νέας Σμύρνης, όσο και στην περίπτωση του αστυνομικού που τραυματίστηκε κατά την διάρκεια των επεισοδίων στην περιοχή το βράδυ της Τρίτης. Τόσο στο σύνολο των περιπτώσεων των τραυματισμένων αστυνομικών από τα επεισόδια της Τετάρτης όσο και στο σύνολο των τραυματισμένων πολιτών από τα ίδια επεισόδια. Όσα προηγήθηκαν και όσα, δυστυχώς, θα ακολουθήσουν.

Αν μη τι άλλο γιατί η βία δεν είναι η απάντηση σε τίποτα, πολλώ δε περισσότερο όταν αυτή σε «εξισώνει» με αυτόν που εξ αρχής την ασκεί – ακόμα και υπό το «πέπλο» της εξουσίας – και απέναντι σε αυτόν διαδηλώνεις. Όπως διαδήλωσαν κατά της αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας χιλιάδες άνθρωποι, πολίτες, όλων των ηλικιών, στην πορεία προ των επεισοδίων.

Τις εικόνες εκείνες που «χάθηκαν» από την πλειοψηφία των δελτίων ειδήσεων και σχετικών ρεπορτάζ λόγω «αντικατάστασής» τους από τα πλάνα της βίας και των επεισοδίων, την ώρα που θα έπρεπε να αποτελούν πρώτο θέμα, για το μήνυμα της μη ανοχής της βίας και δη της κρατικής.

Αυτό κατάφεραν όσοι συμμετείχαν στα τελευταία, από αμφότερες τις «πλευρές» που συγκρούστηκαν… να δώσουν «άλλοθι» στο κάθε κέντρο εξουσίας να «προασπίζει» την αναγκαιότητα της καταστολής ή να κατατάσσει τον κάθε αγανακτισμένο και διαμαρτυρόμενο πολίτη σε κατηγορία «χρώματος» διαφορετική από αυτό του κυβερνώντος. Ωσάν η διαμαρτυρία είναι «χαρακτηριστικό» των «κόκκινων», «μαύρων», «ροζ» και οποιαδήποτε «αντιπολιτευόμενου».

«Άλλοθι» πρωτίστως στους κατώτερους – πιο πολύ δεν πάει – των περιστάσεων πολιτικούς μας εκπροσώπους, με πρώτο και κυριότερο τον ίδιο τον πρωθυπουργό που αυτήν την ώρα λέγεται Μητσοτάκης, αλλά ανά εποχές άλλαζε και θα συνεχίζει να αλλάζει.

«Δυστυχώς, κάποιοι αγνόησαν τις προειδοποιήσεις μας. Και σε όσους επιχειρούν να σπείρουν το μίσος και το διχασμό στην κοινωνία για να καλύψουν το δικό τους αδιέξοδο, όπως έκαναν και στο παρελθόν, απαντώ το εξής: To βράδυ των εκλογών της 7ης Ιουλίου 2019 τόνισα ότι είμαι εδώ για να εγγυηθώ την ενότητα, την ασφάλεια και την ευημερία όλων των Ελλήνων. Αυτό επαναλαμβάνω και τώρα. Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να μας διχάσει. Δεν θα αφήσουμε κανέναν να μας γυρίσει πίσω» δήλωσε στο έκτακτο και αιφνίδιο διάγγελμά του, ξεχνώντας το βασικό.

Αντί ως ο πρώτος πολίτης της χώρας, ο πρώτος έχων την εξουσία να βγει, να εγγυηθεί και να δώσει «το καλό παράδειγμα» της αποκλιμάκωσης της έντασης, επέλεξε να μιλήσει για «προειδοποιήσεις», μοιράζοντας ευθύνες και ενισχύοντας ακόμα περισσότερο την πόλωση.

Αγνοώντας ο ίδιος και οι «συνάδελφοί» του πως οι εικόνες της Νέας Σμύρνης αποτελούν συνέπεια της συνεχόμενης στρατηγικής όξυνσης και πόλωσης που οι ίδιοι δημιουργούν σε μία όχι απλά δύσκολη για την κοινωνία συγκυρία, αλλά σε μία χρονική συγκυρία που η κοινωνία απλά δεν μπορεί άλλο.

Εμείς θα κρατήσουμε τις εικόνες της πορείας που προηγήθηκε και τα μηνύματα της μη ανοχής οποιασδήποτε βίας, οποιασδήποτε καταστολής, ακόμα και αν αυτή παίρνει άλλες, των γκλομπ, μορφές. Για να βρεθούμε άλλωστε ως κοινωνία ανώτερη «των περιστάσεων» που οι εποχές ορίζουν. Δίνοντας «το καλό παράδειγμα» από τη βάση σε όσους επιθυμούν τον διχασμό. Πρέπει και αυτό κάποιος να το κάνει!

Φωτογραφία: Eurokinissi

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.