«Ανοιξε» η ψυχη μας

Της Έκδοσης

«Πρεμιέρα» έκανε χθες, Δευτέρα, η δεύτερη φάση της άρσης των περιορισμών που είχαν επιβληθεί λόγω της πανδημίας, με τα περισσότερα καταστήματα του λιανικού εμπορίου να σηκώνουν ρολά μετά από 1,5 και πλέον μήνα απραξίας, τους μαθητές της Γ’ Λυκείου να επιστρέφουν στα θρανία επίσης μετά από το αντίστοιχο χρονικό διάστημα «απουσίας» τους από αυτά και μια σειρά άλλων «ρυθμίσεων» που θυμίζουν περισσότερο την πρότερη κανονικότητα, όπως το ωράριο του σούπερ μάρκετ, να τίθενται σε εφαρμογή.
 
Μία καθημερινότητα που περισσότερο θυμίζει την πρότερη πραγματικότητα αλλά συνάμα απέχει και πολύ από αυτήν, δεδομένων των όσων μας έχει αφήσει, ως εμπειρία, γνώση και συναισθήματα, η «περιπέτεια» της πανδημίας που κάθε άλλο παρά πίσω μας μπορούμε να θεωρούμε ότι την έχουμε αφήσει.
 
Σε κάθε περίπτωση όμως οι διαφορετικές, σε σχέση με αυτές που συνηθίσαμε τους τελευταίους μήνες, εικόνες της πόλης, μας έφεραν αν μη τι άλλο το χαμόγελο στα χείλη, ή μία κάποια έστω ανάσα αισιοδοξίας. Οι κουβέντες που ανταλλάξαμε με τους γείτονες επαγγελματίες, τους συναδέλφους που «γέμισαν» εκ νέου τα άδεια γραφεία, τα σχολικά προαύλια τα οποία έστω και με τους εν ισχύ κανόνες  απέκτησαν εκ νέου ζωή, «πράγματα» που προηγούμενος θεωρούσαμε δεδομένα ή ακόμα και ανούσια και όμως ελάφρυναν χθες τις καρδιές μας.
 
Προσφέροντάς μας μία διαφορετική της «καραντινάτης» πραγματικότητας, που μπορεί ναι μεν να μην διαρκέσει -το απευχόμαστε- ή να συνεχιστεί μέχρι τουλάχιστον την ανακάλυψη του εμβολίου υπό όρους, αλλά σίγουρα ακόμα και έτσι είναι προτιμότερη.
 
Ίσως το μοναδικό παράδειγμα ορθής χρήσης της λέξης «απελευθέρωση», που ακούμε και διαβάζουμε πολύ το τελευταίο διάστημα… αυτή της ψυχικής «απελευθέρωσης» που μας προσέφεραν μετά από καιρό έστω μερίδα των χθεσινών εικόνων, δεδομένου ότι δεν έλειψαν και εκείνες του συνωστισμού κτλ.
 
Είθε να τις χαρούμε αλλά και να τις υπερασπίσουμε…αν μη τι άλλο για να έχουν συνέχεια! Ν.Β.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.