Αναζητωντας τη λογικη… στην αδεια για γονεις των οποιων τα παιδια νοσουν

Της έκδοσης

Εργαζόμενοι ενός κατώτερου Θεού φαίνονται πως λογίζονται από την κυβέρνηση οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα γονείς, καθώς για ακόμα μια φορά σε όλη αυτή την περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού λειτουργεί με δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Ειδικότερα σύμφωνα με τη νέα τροπολογία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, που μάλιστα εισάγονται ως «διευκολύνσεις προς του γονείς» τα παιδιά των οποίων νοσούν από κορωνοϊό,  θεσπίζεται ειδική άδεια, πενθήμερης διάρκειας – εφόσον είναι εφικτή η εξ αποστάσεως εργασία – όπου μόνο οι τέσσερις πρώτες «δικαιολογούνται» ως ειδική άδεια λαμβάνοντας το 50% των αποδοχών τους, οι τρεις εκ των οποίων από τον εργοδότη και η τέταρτη από τον ΕΦΚΑ. Για την απουσία της πέμπτης ημέρας οι εργαζόμενοι γονείς ή μάλλον ο γονέας – καθώς μόνο ένας εκ των δύο γονέων της οικογένειας την δικαιούται -μπορούν να κάνουν χρήση οποιασδήποτε άλλης άδειας. Η δε πενθήμερη(;)- τετραήμερη στην ουσία με μειωμένες αποδοχές- άδεια μπορεί να δοθεί μια φορά ανά γονέα, άρα στην περίπτωση ενός παιδιού. Προφανώς για τους κυβερνώντες η «εμπειρία» νόσησης από κορωνοϊό ενός παιδιού «διοχετεύεται» στο δεύτερο ή τρίτο κτλ. παιδί θα της οικογένειας που αν νοσήσει θα κληθεί να τα βγάλει πέρα μόνο του κατά τις ώρες εργασίας των γονέων.

Το πιο παράλογο όμως της υπόθεσης δεν έχει καν τεθεί καθώς η αντίστοιχη τροπολογία του ΥΠΕΣ για την χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού στους εργαζομένου του δημοσίου, προβλέπει επίσης άδεια διάρκειας έως πέντε ημερών, οι τρεις εκ των οποίων καταγράφονται ως δικαιολογημένη απουσία και οι άλλες δύο ημέρες αποτελούν κανονική άδεια, δίχως να υπάρχει καμία πρόβλεψη – επιβολή μείωσης των αποδοχών του.

Βεβαίως και στην προκειμένη περίπτωση δεν μπορεί να κάνει χρήση αυτής της άδειας δεύτερης φοράς ωστόσο δίνεται η δυνατότητα  να εργαστεί εξ αποστάσεως ή με μειωμένο ωράριο έως 25% χωρίς ανάλογη μείωση των αποδοχών του, καθώς τις ώρες αυτές θα τις αναπληρώσει αργότερα με υπερωρίες.

Η λογική αναζητείται!

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.