«Αναπτυξη: η μονη ισως ελπιδα να καμψουμε την καχυποψια που εμποδιζει την ενσωματωση της μειονοτητας στην κοινωνικη ζωη του τοπου»

Και τώρα που ολοκληρώθηκε η επίσκεψη Ερντογάν, μερικές σκέψεις:
Σταθερή και επιθετική η τουρκική διπλωματία και η εξωτερική πολιτική της γείτονος χώρας που χρησιμοποίησε για άλλη μια φορά ως όπλο τη μουσουλμανική μειονότητα για να επιτύχει τους στόχους της.
 
Σθεναρή και κυρίως ψύχραιμη η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι σ’ αυτό το παραλήρημα, που, επιπλέον, ήταν και παρούσα καθόλη τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Θράκη, δια του Υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη, ο οποίος πολύ επιδέξια χειρίστηκε την επιχειρηθείσα από τον Ερντογάν παρέκκλιση από το συμφωνηθέν πρόγραμμα….
 
Πολύς ο λόγος για τα προβλήματα της μειονότητας, καθώς και η προσπάθεια ανάδειξης ως πραγματικών της προβλημάτων στην ΑΤΖΕΝΤΑ ΕΡΝΤΟΓΑΝ.
 
Κάποιοι, διαβιούντες μακριά από την περιοχή, έχουν ίσως μια κάπως πλασματική εικόνα για τη μειονότητα, το επίπεδο ζωής της, τις ευκαιρίες που της δίνονται, ανατρέχοντας στις προ 25ετίας συνθήκες. Αγνοούν ότι έκτοτε έχουν γίνει σημαντικά και καθοριστικά βήματα(αύξηση βιοτικού επιπέδου, πρόσβαση στη δημόσια εκπαίδευση και στα ελληνικά πανεπιστήμια δια του θετικού μέτρου της ποσόστωσης κλπ) και τα οποία προβλήματα είναι κυρίως κοινά και άπτονται της οικονομικής κρίσης και των συνεπειών αυτής, καθώς και του γεγονότος ότι τυγχάνουμε κάτοικοι της πιο φτωχής περιφέρειας της Ευρώπης.
 
Αν λοιπόν θέλουμε, απαλλαγμένοι από στερεότυπα και προκαταλήψεις, να μιλήσουμε ειλικρινά για προβλήματα, όχι μόνο της μειονότητας, αλλά όλων μας, καθώς και για λύσεις, ας μιλήσουμε επιτέλους για την πολυπόθητη ανάπτυξη, δεδομένου ότι μόλις προ μηνός πραγματοποιήθηκε το αναπτυξιακό συνέδριο στην περιοχή μας. Είναι η μόνη ελπίδα ίσως να κάμψουμε την καχυποψία που εμποδίζει την ενσωμάτωση της μειονότητας στην κοινωνική ζωή του τόπου (παραίνεση άλλωστε και του ίδιου του Ερντογάν).
 

*Η Ελένη Λαφτσή είναι δικηγόρος, επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης «ΠΟΛΗ-τική Ανατροπή».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.