Αναγκαια η χρηματοδοτηση των Δημων για τη διαχειριση των αδεσποτων

Της έκδοσης

Τα χρήματα που απαιτούνται για τη δημιουργία σύγχρονων υποδομών φιλοξενίας αδέσποτων ζώων συντροφιάς και την εξασφάλιση της λειτουργίας των ήδη υφιστάμενων ζητούν από την κεντρική κυβέρνηση οι δήμοι όλης της χώρας δια της ανακοίνωσης του προέδρου της ΚΕΔΕ Δ. Παπαστεργίου.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, σε αναλυτική επιστολή του θέτει θέμα ενίσχυσης των Δήμων για τη διασφάλιση των καταλληλότερων συνθηκών φιλοξενίας για τα αδέσποτα ζώα, δίνοντας επίσης στην δημοσιότητα μια σειρά ενδιαφέροντων αριθμητικών δεδομένων που καταδεικνύουν αν θέλετε και το «μέτρο» του ενδιαφέροντος της ίδιας της πολιτείας για την ευζωία των αδέσποτων ζώων.

Ειδικότερα μεταξύ άλλων καταγγέλλεται πως ενώ το ζήτημα της διαχείρισης και φιλοξενίας των ζώων συντροφιάς επιβαρύνει τους προϋπολογισμούς των Δήμων με πολλά εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση, το κράτος ενισχύει τους προϋπολογισμούς αυτούς με ένα πολύ μικρό ποσοστό με αποτέλεσμα και να στερούνται οι Δήμοι πολύτιμους πόρους που θα μπορούσαν να διαθέσουν για την εκτέλεση απαραίτητων για τις τοπικές κοινωνίες και τους τετράποδους «συμπολίτες» έργα.

Ιδιαίτερα δε αποκαλυπτικά είναι τα απολογιστικά στοιχεία που τέθηκαν υπόψη των υπηρεσιών της ΚΕΔΕ από τους Δήμους της χώρας, προκύπτει πως οι Δήμοι κατέβαλαν το 2021 το ποσό των 22.600.000 ευρώ για δημιουργία και λειτουργία δημοτικών καταφυγίων και σημείων σίτισης, κόστος τροφών, ιατρικά έξοδα, ενίσχυση φιλοζωικών σωματείων, κάλυψη λειτουργικών δαπανών.

Την ίδια στιγμή σύμφωνα με την ανακοίνωση του κ. Παπαστεργίου η χρηματοδότηση από πλευράς του κράτους την τετραετία 2012-2015 είχε διακοπεί, ενώ έως το 2021 δόθηκαν συνολικά στους Δήμους 2.895.000 ευρώ, όταν μόνον το 2021 τα έξοδα για τους Δήμους ανήλθαν σε 22.600.000 ευρώ.

Η θέση της ΚΕΔΕ όπως γίνεται αντιληπτό και δηλώνεται στην ανακοίνωση αφορά στην αναγκαία χρηματοδότηση των Δήμων για την δημιουργία σύγχρονων υποδομών αλλά και η ορθή λειτουργία των υφιστάμενων υποδομών, επισημαίνοντας μάλιστα χαρακτηριστικά πως «είναι και άδικο αλλά και κουραστικό να ψάχνουμε για «αυτοφοράκηδες» στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, πληρώνοντας την διαχρονική απουσία ή άρνηση ανάληψης ευθυνών από την πλευρά της πολιτείας».

Καλές εν κατακλείδι οι πολιτικές και δη αυτές που αφορούν στην «θωράκιση» του θεσμικού πλαισίου, ωστόσο πολύ περισσότερο σε ό,τι αφορά την οργανωμένη πολιτεία θα πρέπει τα λόγια να ακολουθούνται έστω και από πράξεις.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.