Αν ειναι, να τα καταργησουμε και τα Δημοτικα Συμβουλια

Της έκδοσης

Το ζήτημα της απλής αναλογικής στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια, αποτελεί ένα ζήτημα που έχει απασχολήσει όλους όσους είχαν την τύχη (ή την ατυχία) να εμπλακούν, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σε αυτά, μιας και η αλήθεια είναι, πως ανάλογα με το συμβούλιο, υπήρχαν εντελώς διαφορετικές εμπειρίες.

Το ΥΠΕΣ, από την πρώτη στιγμή, προσπάθησε να μειώσει την επιρροή της απλής αναλογικής στα συμβούλια, στο όνομα της κυβερνησιμότητας, σε κάποια σημεία λελογισμένα, αλλού παραμορφώνοντας όχι μόνο την απλή αναλογική, αλλά και τη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης, με χαρακτηριστικότερη της αποστέωση από αρμοδιότητες των Δημοτικών και περιφερειακών Συμβουλίων, τα οποία ούτε λίγο ούτε πολύ έχουν μετατραπεί σε ομίλους σκέψης, με περιστασιακές μόνο αναζωπυρώσεις σε πολύ συγκεκριμένα θέματα.

Ακόμα ένα χτύπημα στη λειτουργία αυτού που θα έπρεπε να είναι το ανώτατο αποφασιστικό όργανο ενός Δήμου, είναι η νέα διάταξη που προωθεί το Υπουργείο Εσωτερικών, με την οποία η κυβέρνηση δεν επιτρέπει πλέον στην αντιπολίτευση να θέσει εκτός ημερήσιας διάταξης θέματα στις συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων.

Προσέξτε, όχι να συζητηθούν τα θέματα, αυτό γινόταν μονάχα (αν πρόκειται για θέμα προς συζήτηση) αν το εγκρίνει η πλειοψηφία των Δημοτικών Συμβούλων, οπότε το σώμα ήταν ήδη προστατευμένο από καταχρηστικές προτάσεις, και ακόμα και αν ο Δήμαρχος δεν είχε την πλειοψηφία, οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης δεν χρειαζόταν να συμφωνήσουν να συζητηθεί, για παράδειγμα, η ανάγκη προστασίας των Panda στους ζωολογικούς κήπους.

Το μόνο που κάνει αυτή η διάταξη, είναι να βοηθήσει τους δημάρχους να αποφύγουν την συζήτηση θεμάτων τα οποία δεν επιθυμούν αυτοί να εισαχθούν, παρά μόνο αν αισθάνονται μεγάθυμοι, και τα προτείνουν αυτοί.

Ο πρώτος βαθμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη χώρα μας, ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, ήταν πάντα Δημαρχοκεντρικός, με το συμβούλιο να αποτελεί πολλές φορές μόνο όργανο επικύρωσης, ιδίως όταν ο Δήμαρχος είχε καλό έλεγχο των συμβούλων του.

Τουλάχιστον όμως, όταν γίνονταν Δημοτικά Συμβούλια, η αντιπολίτευση μπορούσε, στο βαθμό που ήταν δυνατόν, να ελέγξει την διοίκηση, και να κάνει ερωτήσεις για θέματα που απασχολούν την κοινωνία, από τα μικρότερα μέχρι τα μεγαλύτερα.

Η φίμωση, ουσιαστικά αυτή, προχωράει ακόμα ένα βήμα στο να καταστεί το Δημοτικό Συμβούλιο πρακτικά περιττό, στο όνομα της κυβερνησιμότητας. Αν είναι έτσι, να ψηφίζουμε όλοι κατευθείαν για δήμαρχο, να μην παιδεύονται και οι καημένοι οι σύμβουλοι, και μετά αυτός να ορίζει όποιον θέλει όπου θέλει. Δεν βρισκόμαστε πλέον πολύ μακριά…

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.