«Αλλου το ονειρο κι αλλου το θαυμα»!!!

Οι καλύτεροι τουρίστες για την εσωτερική αγορά παραμένουν οι έλληνες που δυστυχώς τώρα πια δεν… «διακοπεύουν»

Οι τουρίστες έρχονται αλλά όχι και το «χρήμα»,  είναι με λίγα λόγια το συμπέρασμα των στοιχείων της ΕΣΕΕ που αφορούν στην «εισαγόμενη κατανάλωση» και κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά είναι για τον εμπορικό κόσμο.
 
Σύμφωνα λοιπόν με τις πρώτες αναγνώσεις αυτών, η αύξηση του τουριστικού ρεύματος στη χώρας μας, δεν φαίνεται ότι ωφελεί και τον εμπορικό κόσμο, πρωτίστως διότι η πλειοψηφία των τουριστών είναι χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος και δευτερευόντως λόγω άλλων «ιδιαιτεροτήτων» όπως τα all inclusive πακέτα αλλά και η επέλαση του μοντέλου Airbnb που όπως γίνεται αντιληπτό επηρεάζει θετικά μόνο τα καταστήματα εκείνα που έχουν να κάνουν με τα απαραίτητα αυτού, όπως έπιπλα και οικιακός εξοπλισμός, ηλεκτρικά είδη καθώς και μεγάλα καταστήματα τροφίμων, κοινώς γνωστά ως super markets.
 
Η ιστορικά οργανική σύνδεση λοιπόν λιανικού εμπορίου και τουρισμού  φαίνεται ότι παρουσιάζει «κρίση»  που με τη σειρά της επηρεάζει και την άκρως θετική, αριθμητικά πάντα, πορεία της τουριστικής δραστηριότητας, με την εξαίρεση των προαναφερθέντων κλάδων.
 
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία το καλύτερο τουριστικό δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου και μάλιστα σε περίοδο εκπτώσεων, ο συνολικός τζίρος του λιανικού εμπορίου μετά βίας ξεπερνά τα 6 δισ. ευρώ τα τελευταία τρία χρόνια, παρά την κατακόρυφη αύξηση των τουριστικών μεγεθών.
 
Σχολιάζοντας τα σχετικά στοιχεία ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης χαρακτήρισε ως μη ικανοποιητική τη λεγόμενη «εισαγόμενη κατανάλωση» αφού οι περισσότεροι τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα μας είναι μέσου και χαμηλού εισοδήματος, ενώ η πλειοψηφία των επισκεπτών φαίνεται να επιλέγει την Ελλάδα ως «φθηνό» τουριστικό προορισμό.
 
Σύμφωνα δε με τα στοιχεία του ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ, ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών του Εμπορίου υπολείπεται κατά πολύ από τον ΔΚΕ του Τουρισμού και συγκεκριμένα παρά το γεγονός ότι τα ετήσια έσοδα από τον εσωτερικό τουρισμό από το 70% συρρικνώθηκαν στο 5% και οι διανυκτερεύσεις από 7,5 εκ. σε 5 εκ., οι Έλληνες είναι ο βασικός  αιμοδότης του τουρισμού όλο το έτος με έσοδα 2 δις ευρώ. Χαρακτηριστική άλλωστε και η φράση του κ. Κορκίδη ότι «εάν υπήρχε δείκτης ποιότητας τουριστών, κατά την άποψή μου, ακόμα και με την παρούσα οικονομική μας κατάσταση, την πρωτιά θα κατείχαν οι Έλληνες».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.