Αιτημα δημοκρατιας

Πολιτικό συμβολισμό και μάλιστα ισχυρό είχε η κίνηση του Γεωργίου Παπανδρέου να επιλέξει επικεφαλής του σχήματος στην Υπερνομαρχία Ξάνθης Καβάλας –Δράμας τη νεαρή δικηγόρο Γκιουλ Μπεγιάζ Καραχασάν από τη Μύκη Ξάνθης.

Μπορεί η επιλογή αυτή να απετέλεσε έκπληξη παρόλα αυτά όμως έχει διττό πολιτικό μήνυμα. Πρώτον το δικαίωμα της ισότιμης συμμετοχής στα κοινά και των πολιτών της μειονότητας και δεύτερον την αμφισβήτηση του θεσμού της Υπερνομαρχίας, θεσμού που δημιουργήθηκε διοικητικά προκειμένου να μην εκλεγεί στη θέση του νομάρχη Ξάνθης και Ροδόπης πολίτης της μειονότητας.

Λέγεται ότι η δημοκρατία υπόσχεται λιγότερη ανισότητα στην κατανομή των αγαθών, μεγαλύτερη συμμετοχή των πολιτών στις δραστηριότητες της κοινωνίας στην οποία ζουν, καλύτερους όρους διαβίωσης, ισονομία, ισοπολιτεία. Είναι όμως απαράδεκτο δημοκρατική χώρα να δέχεται κάθε είδους αρνητικές διακρίσεις που στηρίζονται στις θρησκευτικές πεποιθήσεις του άλλου.

Κανείς δεν αμφισβητεί ότι στην Ελλάδα θεσμικά διασφαλίζεται η ισονομία των πολιτών. Όμως θα ήταν εξίσου λάθος αν αγνοούσαμε ότι υπάρχουν κάποια θεσμικά κενά. Και ένα από αυτά τα κενά έρχεται να καλύψει η απόφαση του Γεωργίου Παπανδρέου.

Η Δημοκρατία είναι το καλύτερο αλλά και το πιο δύσκολο πολίτευμα, καθ’ ότι επιβάλλει υποχρεώσεις σε όλους: Στους πολίτες την αυτοδέσμευση και την υποταγή του ατομικού στο γενικό συμφέρον και στο κράτος την ισονομία.

Δεν νοείται ελευθερία χωρίς δημοκρατία. Και δεν υπάρχει δημοκρατία χωρίς ισονομία, κοινωνική δικαιοσύνη και ανθρωπισμό.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.