Αγκαθι η μακροχρονια ανεργια

Τα στοιχεία που παρουσιάζει στη μελέτη της η Τράπεζα της Ελλάδος για τη μακροχρόνια ανεργία είναι άκρως ανησυχητικά. Μπορεί το ποσοστό της ανεργίας, σύμφωνα με τις δηλώσεις των κυβερνώντων, να σταθεροποιείται το τελευταίο διάστημα κάτω από το 10% του εργατικού δυναμικού, εξακολουθεί όμως να παραμένει το υψηλότερο στην ευρωζώνη.

Οι κανόνες που ισχύουν στην αγορά εργασίας καθιστούν τους εργοδότες αρκετά επιφυλακτικούς στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Τα κίνητρα που παρέχει το κράτος αποδεικνύεται ότι δεν είναι ικανά για να αντισταθμίσουν τα εμπόδια που προκαλεί η παρέμβασή του. Ανεπαρκείς είναι και οι πολιτικές στήριξης των ευπαθών ομάδων (γυναίκες, άτομα μεγαλύτερης ηλικίας), καθώς τα ποσοστά μακροχρόνιας ανεργίας σε αυτές αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο.

Σαφώς η μακροχρόνια ανεργία δεν είναι από τα προβλήματα που λύνονται εύκολα. Και θα ήταν αφελής η αξίωση για θεαματικές βελτιώσεις σε αυτόν τον τομέα. Ωστόσο, περιθώρια βελτίωσης της κοινωνικής προστασίας των μακροχρόνια ανέργων υπάρχουν. Ή, ακόμη κι αν δεν υπάρχουν, μπορούν και πρέπει να δημιουργηθούν. Είναι ανεπίτρεπτο τα επιδόματα ανεργίας στην Ελλάδα να είναι τα μικρότερα και οι προϋποθέσεις για τη χορήγησή τους να είναι οι αυστηρότερες.

Ασφαλώς δεν αποτελεί λύση η συντήρηση των ανέργων μέσω επιδομάτων. Όταν, όμως, αποτυγχάνουν ή και απουσιάζουν οι ενεργητικές πολιτικές ένταξης, το κράτος θα όφειλε τουλάχιστον να προσφέρει ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης στους ανέργους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.