«Αδειασμα» των επιστημονων η δημοσιοποιηση των πρακτικων;

Της Έκδοσης

Με το επιχείρημα ότι οι εισηγήσεις των ειδικών είναι γνωστές από τις συνεντεύξεις στους στα ΜΜΕ ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης απέρριψε το αίτημα της αντιπολίτευσης να δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά της επιτροπής των λοιμωξιολόγων.

Ο Βασίλης Κοντοζαμάνης απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Κουρουμπλή υπεραμύνθηκε της μυστικότητας των συνεδριάσεων της επιτροπής λοιμωξιολόγων και υποστήριξε ότι ενδεχόμενη δημοσίευση των εισηγήσεων θα οδηγούσε σε «άδειασμα» των μελών της επιτροπής.

«Θα αδειάζαμε τα μέλη της επιτροπής εάν το κάναμε αυτό…», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κοντοζαμάνης και σημείωσε ότι μέλημα της κυβέρνησης είναι να μην γίνει γνωστό τι έχει προτείνει το κάθε μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων.

«Δεν είναι σωστό να ταυτίσουμε πρόσωπα και απόψεις» επεσήμανε ο κ. Κοντοζαμάνης, ενώ πρόσθεσε πως ούτε ανώνυμα θα είχε νόημα να δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά των συνεδριάσεων της επιτροπής των λοιμωξιολόγων.

Στα θετικά της απάντησης του υπουργού είναι ότι αυτή τη φορά εμμέσως ισχυρίστηκε ότι κατά τις συνεδριάσεις της επιτροπής τηρούνται τα πρακτικά. Στα αρνητικά ότι μάλλον και ο ίδιος με αυτά που είπε δείχνει να μην έχει καταλάβει πλήρως τον ρόλο της επιτροπής. Και εξηγούμαστε: Οι επιστήμονες που συναπαρτίζουν την επιτροπή βρίσκονται εκεί ακριβώς λόγο της επιστημονικής τους ειδικότητας. Βάσει αυτής τοποθετούνται και βέβαια, φανταζόμαστε, πως όταν τοποθετούνται προβάλουν και τα αντίστοιχα επιστημονικά επιχειρήματα. Φροντίζουν δηλαδή κάπου να τεκμαίρουν και να στοιχειοθετούν τα όσα εισηγούνται προς την κυβέρνηση. Σε αυτή τη βάση λοιπόν η δημοσιοποίηση των εισηγήσεων θα καθιστούσε γνωστές πιθανές εναλλακτικές πρακτικές διαχείρισης της πανδημίας. Κάτι βέβαια που θα αφαιρούσε από την κυβέρνηση το τεκμήριο της ορθής διαχείρισης της πανδημίας, αφού μέχρι σήμερα αυτό είναι ανέλεγκτο και με τη δημοσιοποίηση των εισηγήσεων της επιτροπής θα καθίστατο ελέγξιμο.

Εκεί μάλλον θα πρέπει να αναζητηθεί η αιτία της μη δημοσιοποίησης. Αλλά δυστυχώς αυτό είναι κάτι που κανείς από την κυβέρνηση δεν μπορεί να παραδεχθεί δημόσια.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.