10 ερωτησεις και απαντησεις για το ΠΑΣΟΚ-Κινημα Αλλαγης

Με καταιγιστικό ρυθμό συνεχίζονται και θα συνεχίσουν οι αναλύσεις για το Κίνημα Αλλαγής, τις διαδικασίες για την εκλογή της νέας ηγεσίας, το νέο αρχηγό που προέκυψε, το μέλλον και το όνομα με το οποίο θα επανασυστηθεί στους ψηφοφόρους, τις ανακατατάξεις που μπορεί να προκαλέσει αυτή η εξέλιξη στο πολιτικό σκηνικό και ειδικότερα στον χώρο της κεντροαριστεράς.

Ας επιχειρήσουμε να λύσουμε απορίες με ευσύνοπτο τρόπο μέσα από δέκα ερωτήσεις και απαντήσεις για τα πώς και τα γιατί της επόμενης μέρας.

Ερώτηση 1: Γιατί προσήλθαν στις κάλπες 270 και 210 χιλιάδες αντίστοιχα στις δύο Κυριακές για ένα κόμμα που στις εκλογές έλαβε μόλις το 8,1%;

Απάντηση: Γιατί το Κίνημα Αλλαγής –ΠΑΣΟΚ διαθέτει συνείδηση παραταξιακή που συμπυκνώνει την πορεία των τεσσάρων δεκαετιών της Μεταπολίτευσης. Και ανάμεσα στους πολίτες που ψήφισαν χθες αλλά και κατά την πρώτη Κυριακή, προφανώς και υπάρχουν πολλοί που έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ το 2012 και το 2015, αλλά δεν εγκατέλειψαν ποτέ την ευρύτερη Δημοκρατική Παράταξη.

Ερώτηση 2: Δικαιολογείται η μέγιστη ενασχόληση των παραδοσιακών ΜΜΕ και των social με τις εκλογές του ΚΙΝΑΛ ή είναι μία στημένη παράσταση της διαπλοκής;

Απάντηση: Το Κίνημα Αλλαγήςείναι το τρίτο κοινοβουλευτικό κόμμα, σε έναν ατελή και καχεκτικό δικομματισμό Ν.Δ.- ΣΥΡΙΖΑ που αθροιστικά κινείται μεταξύ του 60 και του 70%. Συνεπώς, ενόψει των εκλογών με την απλή αναλογική που έχουμε μπροστά μας, έχει μεγάλη σημασία το ποσοστό και η κοινωνική εμβέλεια του τρίτου κόμματος. Ειδικά, όταν αυτό αποτελεί την μόνη ρεαλιστική δυνατότητα κυβερνητικού συνεταιρισμού από την διαθέσιμη παλέτα των υπόλοιπων επιλογών.       

Ερώτηση 3: Είναι βάσιμες οι αναλύσεις ότι το Κίνημα Αλλαγής είτε ως ΠΑΣΟΚ είτε ως κάτι άλλο μπορεί να επανακαταλάβει κυρίαρχη θέση στον χώρο της κεντροαριστεράς;

Απάντηση: Αυτό θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο θα μπορέσει να επαναπατρίσει ψηφοφόρους από τον ΣΥΡΙΖΑ και την Ν.Δ. που στο διάβα των τελευταίων δέκα ετών απομακρύνθηκαν από τον χώρο αυτό. Δεν είναι εύκολο, ούτε όμως ήταν αναμενόμενο τον χειμώνα του 2012 ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές που ακολούθησαν θα γινόταν αξιωματική αντιπολίτευση..

Ερώτηση 4: Γιατί το ΠΑΣΟΚ εγκατέλειψε το ιστορικό του όνομα;

Απάντηση: Γιατί η Φώφη Γεννηματά παρέλαβε ένα κόμματο 2015με ποσοστό 4,68% και χρέη στις τράπεζες της τάξεως των 250 εκατομμυρίων ευρώ. Συνεπώς, η κρατική επιχορήγηση που λάμβανε ως κόμμα του 44% απομειώθηκε πλήρως με αποτέλεσμα το χρέος να μην είναι εξυπηρετούμενο. Αυτό είχε ως συνέπεια το ΠΑΣΟΚ να μην είναι βιώσιμο. Το Κίνημα Αλλαγής, που ιδρύθηκε το 2017, στέγασε με νέο ΑΦΜ κόμματα και κινήσεις όπως το ΠΑΣΟΚ, το ΚΙΔΗΣΟ, την ΔΗΜΑΡ, τις Κινήσεις Πολιτών, την ΕΔΕΜ κ.λ.π..

Ερώτηση 5: Τι σηματοδοτεί η εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη;

Απάντηση: Οι πολίτες με συντριπτική πλειοψηφία έδωσαν εντολή ανανέωσης. Είχαν να επιλέξουν ανάμεσα σε έξι υποψηφίους από τους οποίους οι τρεις ήταν απόλυτα ταυτισμένοι και συνδεδεμένοι με το ΠΑΣΟΚ της πρώιμης εποχής του και της διαχείρισης της εξουσίας. Επέλεξαν αλλαγή γενιάς στο πρόσωπο ενός ανθρώπου που διέθετε κομματικό μηχανισμό και πολιτικές προσβάσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Ερώτηση 6: Υπήρξε αναμέτρηση «δεξιών» και «αριστερών» εντός του ΚΙΝΑΛ –ΠΑΣΟΚ σε αυτή την μάχη διαδοχής της Φώφης Γεννηματά;

Απάντηση: Όπως διαφάνηκε και από ντιμπέιτ στο οποίο συμμετείχαν οι πέντε από τους έξι υποψηφίους για την ηγεσία, η μόνη σαφής ιδεολογική διαφοροποίηση μεταξύ τους καταγράφηκε από τον Α. Λοβέρδο. Ήταν εκείνος που διέθετε μια προσδιορισμένη ατζέντα η οποία είχε ως προμετωπίδα ζητήματα ασφάλειας, το μεταναστευτικό, την υπερψήφιση σειράς νομοθετημάτων της κυβέρνησης όπως ήταν τελευταία οι αλλαγές στον Π.Κ., την ανυποχώρητη στάση απέναντι σε κάθε προοπτική μελλοντικής προσέγγισης με τον ΣΥΡΙΖΑ, την κάθετη αντίθεσή του στην Συμφωνία των Πρεσπών. Ήταν ο υποψήφιος που προβλήθηκε από τον τύπο αλλά και παράγοντες της Ν.Δ. ως προνομιακός συνομιλητής της Ν.Δ. και του κ. Μητσοτάκη. Υπό αυτή την έννοια εξέφρασε, πράγματι, ένα ευρύ αντι-ΣΥΡΙΖΑ ρεύμα που ενδημεί στην εκλογική βάση του Κινήματος Αλλαγής και καταγράφηκε στο επίπεδο του 26% στον πρώτο γύρο υπέρ της υποψηφιότητας Λοβέρδου.

Σε ό,τι αφορά τον δεύτερο γύρο και τις υποψηφιότητες Ανδρουλάκη και Παπανδρέου που αντιπαρατέθηκαν, είναι σαφές ότι το κριτήριο των ψηφοφόρων δεν ήταν το «δεξιό» ή το «αριστερό» ΠΑΣΟΚ αλλά το ανανεωμένο ΠΑΣΟΚ. Αν και ο Νίκος Ανδρουλάκης προέρχεται από το κομματικό και πολιτικό περιβάλλον του Ε. Βενιζέλου, ο ίδιος ούτε ψήφισε ούτε και διαχειρίστηκε μνημόνια σε αντίθεση με τον Γιώργο Παπανδρέου που αν και πιο «αριστερόστροφος» σε κοινωνικά ζητήματα  από τον Ν. Ανδρουλάκη, ως πρωθυπουργός ψήφισε και εφάρμοσε το πρώτο μνημόνιο που αποδοκιμάστηκε από τους ψηφοφόρους. Συνεπώς, ιδεολογικά είναι περισσότερα περίπλοκα τα πράγματα από ό,τι μπορεί να προσδίδει σε αυτά μια εύκολη κατηγοριοποίηση τους.

Ερώτηση 7: Το Κίνημα Αλλαγής είναι «αντι-δεξιό» ή «αντι-ΣΥΡΙΖΑ» κόμμα τελικά;

Απάντηση: Ο σκληρός πυρήνας ψηφοφόρων που δεν εγκατέλειψε το ΠΑΣΟΚ ακόμα και όταν εκείνο έφτασε τον Ιανουάριο του 2015 στο όριο της εκλογικής του επιβίωσης, έχει μια τραυματική σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα. Θεωρεί ότι το κόμμα αυτό και ο αρχηγός του είναι υπεύθυνοι για την πολιτική απίσχνανση και κατασυκοφάντηση του ΠΑΣΟΚ, ενώ τα στελέχη και οι βουλευτές που έσπευσαν να πιάσουν στασίδι στον ΣΥΡΙΖΑ, ταυτίστηκαν με τους αποστάτες. Υπό την έννοια αυτή, το συγκεκριμένο κομμάτι της βάσης, το 2019, ναι, έβλεπε με μεγαλύτερη συμπάθεια τον κ. Μητσοτάκη παρά την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Όμως, η Φωφή Γεννηματά διαμόρφωσε ένα σαφές «αντι-δεξιό» στίγμα για το κόμμα της, ειδικά από το 2017 οπότε και εκλέχτηκε ως πρόεδρος του συμμαχικού σχήματος του Κινήματος Αλλαγής. Και επιπλέον, επιχείρησε να κλείσει και τις πληγές της συγκυβέρνησης με τον Σαμαρά, ανοίγοντας τον δρόμο για την επιστροφή του Γιώργου Παπανδρέου στην παράταξη. Παράλληλα, πριν τις εκλογές του 2019 συγκρούσθηκε με τον Ε. Βενιζέλο, γεγονός που οδήγησε τον πρώην αρχηγό του ΠΑΣΟΚ στην έξοδο από τα ψηφοδέλτια. Το συμπέρασμα είναι ότι η γραμμή της πολιτικής αυτονομίας του Κινήματος Αλλαγής πάνω στην οποία κινήθηκε η Φώφη Γεννηματά επιχείρησε να συγκεράσει όλες τις ιδεολογικές συνισταμένες που ενυπάρχουν στην βάση αυτού του πολιτικού χώρου.

Ερώτηση 8: Ποιο είναι το ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα του Ν. Ανδρουλάκη;

Απάντηση: Ο Νίκος Ανδρουλάκης αυτοπροσδιορίζεται ως «περήφανος σοσιαλδημοκράτης», διαθέτει πλούσια ευρωπαϊκή εμπειρία μετά από 7 χρόνια παρουσίας στις Βρυξέλλες, πιστεύει στην αναγέννηση της σοσιαλδημοκρατίας με όχημα την πρόσφατη επικράτηση του SPD στην Γερμανία και τα πετυχημένα παραδείγματα κεντροαριστερών κυβερνήσεων εν μέσω οικονομικής και πανδημικής κρίσης σε Ισπανία και Πορτογαλία. Έχει κρατήσει μια αυστηρή στάση έναντι της Τουρκίας στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, ζητώντας να υπάρξει μια ειδική σχέση Ευρώπης-Τουρκίας με αυτόματους μηχανισμούς ενεργοποίησης κυρώσεων. Πιστεύει στην κοινωνία των πολιτών, στην αυτοδιοίκηση, στην λειτουργία των θεσμών όπως τα επιμελητήρια για την χάραξη τοπικών αναπτυξιακών μοντέλων και επισημαίνει ότι θα φέρει στο προσκήνιο την δική του γενιά στο κόμμα και την κοινωνία. Αυτά σε γενικές γραμμές γνωρίζουμε ως τώρα. Όσο για τις συνεργασίες, ομνύει πίστη στην πολιτική αυτονομία του ΠΑΣΟΚ.

Ερώτηση 9: Θα επανέλθουν σύμβολα και το όνομα «ΠΑΣΟΚ» ως επίσημη ονομασία του φορέα της κεντροαριστεράς;

Απάντηση: Η λαϊκή βούληση των πολιτών που προσήλθαν στην κάλπη του Κινήματος Αλλαγής, ξεκάθαρα αποζητά και πάλι το ΠΑΣΟΚ και τον πράσινο ήλιο. Είτε ως ωραία ανάμνηση είτε ως όχημα αντεπίθεσης για το μέλλον. Ο Νίκος Ανδρουλάκης δεσμεύεται ότι θα καλέσει τους πιστωτές του ΠΑΣΟΚ για να επιδιώξει έναν έντιμο διακανονισμό που θα διασφαλίσει και τα συμφέροντα του κόμματος αλλά και την σταδιακή αποπληρωμή του χρέους.  

Ερώτηση 10: Τι θα συμβεί με την απουσία του Ν. Ανδρουλάκη από την Βουλή μέχρι τις επόμενες εκλογές;

Απάντηση:  Η Κ.Ο. θα εκλέξει μετά από υπόδειξη του νέου αρχηγού τον εκπρόσωπό του στην Βουλή, που ως επικεφαλής θα συνομιλεί από το βήμα μαζί με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς. Αν οι εθνικές εκλογές βραδύνουν και διεξαχθούν το 2023, θα είναι μια όχι εύκολη περίοδος, αφού ο Ν. Ανδρουλάκης δεν θα μπορεί να αντιπαρατίθεται αδιαμεσολάβητα στην Ολομέλεια της Βουλής. Αν αντιθέτως, οι εκλογές αποφασιστεί από τον πρωθυπουργό να γίνουν εντός του 2022 το θέμα θα κλείσει μάλλον ομαλότερα, από την στιγμή που ο πρόεδρος γίνει και βουλευτής.                      

*Ο Δάμωνας Δαμιανός είναι δημοσιογράφος και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΙΝΑΛ

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.