«Προμηθεας Δεσμωτης» του Αισχυλου

Την Παρασκευή 21 Αυγούστου, στο Αρχαίο Θέατρο της Μαρώνειας - Από το τμήμα Ενηλίκων του Εργαστηρίου Θεατρικής Παιδείας του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής

Το τμήμα ενηλίκων του Εργαστηρίου Θεατρικής Παιδείας του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής, συμμετέχει στο Φεστιβάλ Μαρωνείας-Σαπών με τη θεατρική παράσταση «Προμηθέας Δεσμώτης» του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία της Άννας Μαχαιροπούλου. Συγκεκριμένα αυτή την Παρασκευή  21 Αυγούστου, στις 9 το βράδυ, τα μέλη του εργαστηρίου Θεατρικής Παιδείας του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής στην ορχήστρα του Αρχαίου Θεάτρου της Μαρώνειας θα προσπαθήσουν να μεταφέρουν με τον καλύτερο τρόπο τα μηνύματα του ελληνικού κλασικού θεάτρου.
 
 

Ο «Προμηθέας Δεσμώτης»- Η ιστορία

 
Μετά τη νίκη του εναντίον των Τιτάνων, ο Δίας με εξασφαλισμένη πια την κυριαρχία του αναθέτει καθήκοντα στους Θεούς που πολέμησαν στο πλευρό του. Για την ανθρωπότητα, όμως, είχε διαφορετικά σχέδια: ήθελε να την αφανίσει και στη θέση της να δημιουργήσει μια άλλη.
 
Τα σχέδιά του ανατράπηκαν, όταν ο Τιτάνας Προμηθέας συμπονώντας τους έδωσε γνώσεις στο ανθρώπινο γένος: Έδειξε στους ανθρώπους πώς να χρησιμοποιούν τη φωτιά, την οποία μάλιστα έκλεψε για χάρη τους. Tους δίδαξε, ακόμη, τέχνες και επιστήμες κι άλλους τρόπους βιοπορισμού και βελτίωσης της ζωής τους, καθώς και τις «τυφλές ελπίδες» ως αντίδοτο απέναντι στο θλιβερό πεπρωμένο του θανάτου. Ο Δίας, όμως, αν και λυπήθηκε τους ανθρώπους κι έτσι αυτοί γλίτωσαν τον όλεθρο, δεν έδειξε την ίδια ευσπλαχνία στον ευεργέτη της ανθρωπότητας, τον Προμηθέα. Η “ανυπακοή” του έπρεπε να τιμωρηθεί σκληρά.
 
Τον καταδίκασε να υποφέρει αλυσοδεμένος -αμέτρητους αιώνες- σ' έναν βράχο στις ακτές του Ωκεανού. Ένας αετός κάθε τρεις μέρες θα του κατασπάραζε το διαρκώς αναγεννώμενο συκώτι του. Το προνόμιο της αθανασίας κάνει το μαρτύριο του Τιτάνα ακόμα πιο βασανιστικό. Όμως ο Προμηθέας -αρχέτυπο του εξεγερμένου ενάντια σε κάθε είδους δεσποτισμό – κατέχει ένα μοιραίο μυστικό• γνωρίζει το αδύνατο σημείο που μπορεί να ρίξει τον Δία από την εξουσία του!
 
Το μυστικό αυτό, που το κατέχει ο Προμηθέας από τη μητέρα του, τη μάντισσα Γη, δεν σκόπευε να το αποκαλύψει ποτέ, παρά μόνον αν ο Ζευς τον απελευθέρωνε από τα δεσμά του. Θ' αψηφήσει τους κεραυνούς και τις αστραπές που εκτοξεύει εναντίον του ο Κύριος του Ολύμπου και θα ριχτεί στα Τάρταρα, ενώ η φωνή του θ' ακούγεται να διαμαρτύρεται για την άδικη μοίρα του.
 
Η τραγωδία «Προμηθέας Δεσμώτης» του Αισχύλου είναι ένα έργο βαθιά αρχετυπικό. Η αφήγηση αφορά όχι μόνον την αρχαία ελληνική μυθολογία, αλλά και αρχέτυπα που διατρέχουν τον δυτικό πολιτισμό απ' άκρου εις άκρον. Ο Προμηθέας, ο υβριστής-αρχέτυπο του αιώνιου επαναστάτη ενάντια σε κάθε δεσποτεία, περιέχει επίσης και μια ποιητική και φιλοσοφική διάσταση.
 
 

Μια για πρώτη φορά συνεργασία

 
Πρόκειται για μία παράσταση, η οποία σηματοδοτεί την καθ’ όλα σημαντική απαρχή της πολιτιστικής συνεργασίας των Δήμων Κομοτηνής και Μαρωνείας-Σαπών, καθώς για πρώτη φορά το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής παρουσιάζει θεατρική του δουλειά στον χώρο του αρχαίου θεάτρου της Μαρώνειας. Συνεργασία, την οποία οι δύο Δήμοι φιλοδοξούν να θεσμοθετήσουν και να συνεχίσουν στο μέλλον, εμπλουτίζοντάς την και με άλλες δράσεις θεατρικού περιεχομένου.
 
 

Info:

Σκηνοθεσία: Άννα Μαχαιροπούλου.
Σκηνικά-Κοστούμια: Γιάννης Καραγκιουλμέζης
 
Συμμετέχουν τα μέλη του Εργαστηρίου Θεατρικής Παιδείας του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής: Κυριακή Αμβροσιάδου, Γιώργος Κουκαλιώτης, Ντέμης Καρελιάδης, Άρης Κιλλιγκαρίδης, Πέτρος Μπένος, Εύα Σκότη, Εύη Φιλιππίδου
 
Είσοδος Ελεύθερη
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.