Υπεγραψαν πρωτοκολλο συνεργασιας Δημοκριτειο και Πανεπιστημιο Αιγαιου

Πρωτόκολλο Συνεργασίας σε εκπαιδευτικό, επιστημονικό, ερευνητικό και διοικητικό επίπεδο υπέγραψαν χθες στην Κομοτηνή οι πρυτανικές αρχές του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης με τις αντίστοιχες του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Τα δυο πανεπιστήμια έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά, με κυρίαρχο εκείνο του κατακερματισμού των τμημάτων τους σε ευρεία χωρική έκταση. Χαρακτηριστικό είναι ότι το Πανεπιστήμιο Αιγαίου έχει 18 τμήματα, που έχουν έδρες σε όλη την επικράτεια του Αιγαίου Πελάγους, από το νησί της Λήμνου μέχρι τη Σύρο και τη Ρόδο. Τα βασικά προβλήματα, που αντιμετωπίζει αφορούν στις υποδομές και στην επικοινωνία και συγκεκριμένα ως προς τι πρώτες είναι χαρακτηριστικό ότι πολλά τμήματα δε στεγάζονται σε ιδιόκτητα κτίρια, αλλά αναγκάζονται να νοικιάζουν. Στον αντίποδα, ενθαρρυντικό είναι το στοιχείο ότι τα τελευταία χρόνια έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ πολλές σημαντικές υποδομές για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ενώ παράλληλα η ακαδημαϊκή του παρουσία στην Ελλάδα και στο εσωτερικό αξιολογείται θετικά. Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου έχει στηριχτεί τα τελευταία χρόνια στην ανάπτυξη τμημάτων, με καινοτόμο επιστημονικό αντικείμενο.

Ένα πρόβλημα, βέβαια, που παραμένει υπαρκτό και ταλανίζει έντονα διοίκηση και φοιτητές του Πανεπιστημίου, όπως συμβαίνει άλλωστε συνολικά στην Ανωτάτη Εκπαίδευση στη χώρα μας, έχει να κάνει με τις ελλείψεις σε προσωπικό, διοικητικό και εκπαιδευτικό. Κι αυτός είναι ένας από τους πυλώνες της συνεργασίας, που προβλέπεται να αναπτυχθούν μεταξύ Δημοκριτείου και Πανεπιστημίου Αιγαίου. Σε ό,τι αφορά το εκπαιδευτικό κομμάτι, προβλέπεται να γίνουν ανταλλαγές καθηγητών ΔΕΠ, προκειμένου να καλυφτούν τα πολύ σημαντικά κενά, που εντοπίζονται. «Έχουμε τα ίδια προβλήματα ως σχετικά νέα πανεπιστήμια», επισήμανε ο πρύτανης του Δημοκριτείου, κ. Κωνσταντίνος Ρέμελης, σημειώνοντας ότι «τα κενά σε επίπεδο μελών διδακτικού-ερευνητικού προσωπικού είναι τεράστια και ήδη με τις περικοπές, που προέβη από πέρυσι αλλά κυρίως φέτος το Υπουργείο Παιδείας δεν επαρκεί ο αριθμός των μελών ΔΕΠ». «Και η μείωση σε ό,τι αφορά τους ειδικούς επιστήμονες είναι τέτοια, που μπαίνουμε σε ουσιαστική κατάργηση», προσέθεσε. «Συνεπώς έχουμε σκεφτεί», εξήγησε, «ότι μπορούμε μέσα από κάποιες άτυπες διαδικασίες να ανταλλάξουμε καθηγητές με ειδικεύσεις, οι οποίες δεν υπάρχουν σε κανένα τμήμα του άλλου πανεπιστήμιου».

Ένα άλλο επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των δυο Πανεπιστημίων είναι οι φοιτητικές ανταλλαγές, όπως προβλέπεται από το νέο νόμο, τη δυνατότητα δηλαδή οι φοιτητές να παρακολουθούν ένα έτος σπουδών μάξιμουμ σε κοινά μαθήματα, που διδάσκονται σε αντίστοιχα τμήματα. Επιπλέον η συνεργασία περιλαμβάνει την κατάρτιση κοινών προτάσεων στο ερευνητικό επίπεδο, συνέργειες μέσω διαδικτύου κ.α.

Πάρις Τσάρτας «Προσπαθούμε να βρούμε τα σημεία, που μπορούν να ισχυροποιήσουν μέσω συνεργασιών την παρουσία μας ως πανεπιστήμια»

Από την πλευρά του, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, κ. Πάρις Τσάρτας, αναφέρθηκε αρχικά στην προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από λίγους μήνες, μετά από πολύ προεργασία, να υπογράψει το Πανεπιστήμιό του πρωτόκολλα συνεργασίας με 6-7 πανεπιστήμια της χώρας. Δυο ήταν τα βασικά κριτήρια, όπως εξήγησε, το ένα να γίνουν συνεργασίες με πανεπιστήμια, όπως αυτό του Δ.Π.Θ., με τα οποία υπάρχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά, το δεύτερο με πανεπιστήμια που είναι παραδοσιακά και έχουν συνήθως ένα δυναμικό και ευρύτερο χαρακτήρα, όπως το Ε.Μ.Π. και το Α.Π.Θ. αντίστοιχα. «Με αυτή τη λογική», συνέχισε ο κ. Τσάρτας, «προσπαθούμε να βρούμε τα σημεία, που μπορούν να ισχυροποιήσουν μέσω συνεργασιών την παρουσία μας ως πανεπιστήμια. Αντιμετωπίζουμε δηλαδή με μεγάλη προσοχή και με προβληματισμό τη σημερινή κατάσταση, το γεγονός δηλαδή ότι έχουμε μεγάλες δυσκολίες σε ακαδημαϊκό επίπεδο, σε εκπαιδευτικό και κυρίως σε οικονομικό και οργανωτικό. Ένας βασικός τρόπος, για να αντιμετωπιστούν αυτές οι δυσκολίες, που τείνουν να γίνουν καθημερινότητα πλέον, είναι να έχουμε συνέργιες. Και συνέργιες με νόημα, δηλαδή συγκροτημένες, συστηματικές και οι οποίες θα αναδεικνύουν τα δυνατά στοιχεία, που το κάθε πανεπιστήμιο έχει και μπορεί να δώσει στο άλλο».

Καταλήγοντας, ο κ. Τσάρτας επισήμανε πως για την επίτευξη του σκοπού της ουσιαστικής συνεργασίας μεταξύ των Πανεπιστημίων, πολύ σημαντική είναι η δουλειά που γίνεται στη Σύνοδο των Πρυτάνεων τα τελευταία 2 χρόνια και οι σχέσεις που έχουν αποκτήσει σε προσωπικό επίπεδο οι πρυτάνεις, σχέσεις που δεν είναι καθόλου ασήμαντες, όπως υποστήριξε. «Βοήθησαν πάρα πολύ ώστε να καταλάβουμε πόσα κοινά στοιχεία έχουμε», εξήγησε, «και πόσα κοινά προβλήματα έχουν τα πανεπιστήμιά μας. Δε νομίζω ότι ήταν ποτέ πριν τόσο κοινός τόπος αυτό. Οι καλές προσωπικές σχέσεις έχουν μεγάλη σημασία. Έχει μεγάλη σημασία να μπορείς να συζητάς με συναδέλφους σε ένα επίπεδο που καταλαβαίνει ο ένας τον άλλο, που αντιλαμβάνονται και οι μεν και οι δε τι γίνεται σε μια κατάσταση, σαν αυτή που ζούμε».

 

Κωνσταντίνος Ρέμελης «Πολλά από τα λειτουργικά μας προβλήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν κατά έναν καλύτερο τρόπο μέσα από συνέργιες και συνεργασίες»

Ο κ. Ρέμελης στην τοποθέτησή του χαρακτήρισε τα δυο πανεπιστήμια «θύματα του νεοελληνικού τρόπου ανάπτυξης του ελληνικού πανεπιστήμιου», αφού λίγο-πολύ με τα ίδια κριτήρια επεκτάθηκαν, και δήλωσε πεπεισμένος ότι πολλά από τα λειτουργικά προβλήματα, που αντιμετωπίζουν, «μπορούν να αντιμετωπιστούν κατά έναν καλύτερο τρόπο μέσα από συνέργιες και συνεργασίες ανάμεσα στα δυο ιδρύματα ή ακόμα και σε επίπεδο κοινών διεθνών συνεργασιών με ιδρύματα της αλλοδαπής, κυρίως γειτονικών χωρών».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.