Τρια καινοτομα project προσβασιμης, και οχι μονο, λεξικογραφιας παρουσιασε στο Euralex 2022 η ομαδα του ΔΠΘ

Δύο λεξικά για άτομα με προβλήματα όρασης και έναν πρωτότυπο δίγλωσσο «θησαυρό» που κέντρισαν το ενδιαφέρον

Τρία καινοτόμα project προσβάσιμης λεξικογραφίας παρουσίασε η ελληνική αποστολή του Εργαστηρίου Γλωσσολογίας «+Μόρφωση» του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του ΔΠΘ στο φετινό Euralex που πραγματοποιήθηκε στο Mannheim της Γερμανίας το διάστημα 12 με 16 Ιουλίου.

Με κεντρικό σύνθημα του το «Λεξικά και Κοινωνία» το φετινό Euralex επιδίωξε να φέρει κοντά επαγγελματίες λεξικογράφους, γλωσσολόγους, εκδότες, ερευνητές, προγραμματιστές λογισμικού και όποιον ενδιαφέρεται για τα λεξικά και την εκπαιδευτική, πολιτιστική, πολιτική και κοινωνική τους επίδραση στην καθημερινή ζωή, διαμορφώνοντας ένα πλούσιο πρόγραμμα διαλέξεων και ομιλιών από παλαιότερους και νέους επιστήμονες της λεξικογραφίας.

Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης τήρησε και φέτος την «παράδοση» της συμμετοχής αποτέλεσμα και του μεγάλου όπως εξήγησε η Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και καθηγήτρια Γλωσσολογίας κ. Ζωή Γαβριηλίδου, γλωσσικού γραφικού έργου που παράγει.

Ειδικότερα όπως έκανε γνωστό στην φετινή διοργάνωση η ομάδα του ΔΠΘ παρουσίασε ένα  σχολικό λεξικό για τυφλά άτομα ή άτομα με προβλήματα όρασης και ένα σχολικό λεξικό επίσης στην νοηματική, πάνω στο οποίο εργάζονται ο υποψήφιος διδάκτορας κ. Απόστολος Γαρούφος και η μεταπτυχιακή φοιτήτρια κ. Ισιδώρα Δεσποτίδου.

Επίσης παρουσιάστηκε ένα ακόμα λεξικό, με καθαρά εκπαιδευτικό σκοπό και περιεχόμενο το οποίο όπως εξήγησε θα δίνει την δυνατότητα στα παιδιά που το χρησιμοποιούν να έχουν στην διάθεσή τους ένα δίγλωσσο, αρχαία ελληνικά και νέα ελληνικά λεξιλόγιο ταξινομημένο ανά θεματικές κατηγορίες, όπως τα ονομασιολογικά λεξικά, το οποίο χαρακτήρισε ως έναν «δίγλωσσο θησαυρό» που δημιουργεί η κ. Κυριακή Σαλβερίδου.

Όπως εξήγησε ήδη το Εργαστήριο έχει δεχτεί προτάσεις από διάφορα ερευνητικά κέντρα στην Γερμανία και την Αμερική που ασχολούνται με τη νοηματική γλώσσα, για χρηματοδότηση, προσπάθεια η οποία θα εκκινήσει και στην Ελλάδα, ενώ και στο τρίτο λεξικό επιδίωξη των δημιουργών του είναι με την ολοκλήρωσή του να μπει υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας ώστε να αξιοποιηθεί και εντός των σχολικών αιθουσών.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.